Röplabda

2023.01.17. 13:07

Az aranyszettért száll harcba szerdán este a Swietelsky-Békéscsaba

Bár sokan reménykedtek a bravúrban, ám végül 3:0-s vereséget szenvedett a Swietelsky-Békéscsaba a német SSC Palmberg Schwerin vendégeként a női röplabda CEV-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A szerda esti békéscsabai visszavágón csoda kellene a magyar gárda továbbjutásához, de – még ha akkor egy teljesen más csapattal is – 2018-ban éppen a Békéscsaba bizonyította be, hogy csodák igenis vannak!

Gajdács Pál

Alig több mint négy éve, 2018. december 5-én az ukrán Himik Juzsnyij elleni visszavágónak egy ukrajnai 3:1-es vereséggel indult neki a békéscsabai együttes, de Lucija Mlinar és Nikoleta Perovics vezérletével a hatalmas szívvel kiharcolt 3:0-s eredmény után az aranyszettet is behúzta és bejutott a CEV-kupa legjobb tizenhat csapata közé. A folytatásban aztán a svájci svájci Sm’Aesch Pfeffingen, és a francia Saint-Raphaël Var VB kiverésével meg sem állt az elődöntőig, ahol csak az olasz sztárcsapat, a Busto Arsizio tudta megállítani.

Ilyen menetelésről egyelőre még fölösleges álmodozni, mert előbb szerdán egy rendkívül nehéz küldetést kellene teljesíteni. A nyolcaddöntő első schwerini mérkőzésén hiába volt a második szettben labdája az egyenlítéshez a Swietelsky-Békéscsabának, azt nem sikerült kihasználni, a játszmák végét rendre a német csapat bírta jobban. 
A csabai lányok nem törődtek bele a vereségbe, s ugyanúgy készülnek, mint eddig. Molcsányi Rita csapatkapitány már percekkel a németországi mérkőzés után azt ígérte, hogy a visszavágón végig harcolni fognak:
 

Akadtak lehetőségeink, de sajnos nem tudtuk ezeket kihasználni, viszont végig harcoltunk. Minimum ennyire kell majd otthon is, keményen fogunk készülni a hazai meccsre

 – nyilatkozta akkor.

Tóth Gábor vezetőedző szerint a csapatnak hinni kell magában.

– Ha nem hiszünk a sikerben, akkor nem fog működni sem – jegyezte meg a klub hivatalos oldalán. – Egységes együttműködésnek kell létrejönnie, hiszen ez egy hatalmas lehetőség a játékosoknak, a stábnak és a klubnak arra, hogy megmutassuk nemcsak azt, hogy versenyképesek vagyunk, hanem hogy a nagy kihívásokat sikerrel tudjuk venni. Apróbb változtatásokat fogunk eszközölni, nagyobbat nem, mert annak nincs értelme. Kicsit megpróbáljuk hatékonyabbá tenni és optimalizálni a támadásainkat és ugyanolyan agresszívan kell nyitnunk, mint Schwerinben. Hatalmas feladat, de akkor is hinnünk kell magunkban és keresztül kell vinnünk a saját akaratunkat. Ha a hibáink számát ugyanúgy lent tudjuk tartani, akkor megfordulhat az ottani tendencia. És ha adódik egy lehetőségünk, azt azonnal ki kell használni, mert nem biztos, hogy lesz több.

A vezetőedző pozitív példaként említette a szombati Nyíregyháza elleni mérkőzést.

– Megmutattuk, hogy mindannyian harcosok vagyunk – folytatta a tréner. – Akkor sem adtuk fel, amikor hátrányba kerültünk, tempót váltottunk és úgy fordítottunk. Ezzel is tudjuk fejleszteni a csapatszellemet, és így lépésről lépésre közelebb kerülhetünk ahhoz a szinthez, ahova el szeretnénk jutni. Ami nagyon fontos, hogy felálltunk a nagy bajból, ebbe tudunk a jövőben is kapaszkodni. Nyilván fontos lett volna a három pont és a kicsivel több pihenés is, viszont volt tartásunk, harcoltunk és egységet mutattunk, ez sokat számít. A fejlődéshez kell, hogy minél több ilyen helyzettel szembesüljünk, ezeket keressük, igaz, most olyan helyen találtuk meg, ahol nem számítottunk rá. Kellenek ezek a kritikus helyzetek. Azért nyertünk, mert a harmadik szettől kezdve a csapat összekapaszkodott és vállt vállnak vetve küzdött.
Ha a visszavágón egy szettet nyer a Csaba, a röplabda sajátossága miatt akkor sem lenne elég egy 3:0-s csabai siker, mert ekkor is aranyszettet kell vívni, ám a mai csapat is bebizonyíthatja, hogy nem csak 2018-ban történnek csodák a csabai sportcsarnokban, hanem 2023-ban is!

A Békéscsabai Városi Sportcsarnokban szerda 18 órakor kezdődő Swietelsky-Békéscsaba–SSC Palmberg Schwerin mérkőzést a török Meryem Pelenk Tekol és a cseh Zdenek Grabovsky vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában