Kézilabda – NB I.

2022.09.02. 19:55

Újra a legjobbak között bizonyíthatnak a csabai lányok: szombaton Dunaújvárosban rajtolnak

Egy idény kihagyást követően szombaton 17 órától újra az élvonalban lép pályára a Békéscsabai Előre NKSE női kézilabdacsapata.

Papp Bálint

Békéscsabai ENKSE

Forrás: MW archív

2021. május 29. Ekkor játszotta eddigi utolsó bajnoki mérkőzését a Békéscsabai Előre NKSE a női kézilabda NB I.-ben. A várakozásnak azonban most vége, egy idény kihagyást követően szombaton kora este Dunaújvárosban újra a legjobbak között mutathatja meg magát a lila-fehér együttes.

– A Győr és a Ferencváros egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. A Debrecent, Siófokot és a Mosonmagyaróvárt is feljebb tenném, utánuk viszont majd meglátjuk. Az új edzővel induló Vác például átalakult, el kell telnie néhány fordulónak, hogy tisztábban lássuk az erőviszonyokat. Nagy kérdés, ki, hogyan kapja el a rajtot. Ha jól kezdesz, akkor önbizalommal telve tudsz később kézilabdázni és nyugodtabban hátrafelé tekintgetni a tabellán – tekintett előre az új idényre Papp Bálint vezetőedző, aki első csabai évében azonnal visszajuttatta az ENKSE-t az élvonalba, így a 31 éves tréner szombaton pályafutása során először irányíthat az NB I.-ben. 

– Csapatként kell funkcionálnunk végig, mert nincsenek nagy egyéniségeink vagy klasszisaink, akik egy-egy villanással is megoldják a mérkőzéseket. Bíznunk kell az elvégzett munkában és abban az egységben, ami az előző idényben is jellemezte az együttest. Meg kell találni minden kerettagnál, hogy miben tud segíteni és ebből hatékony egyveleget alkotni. Fontos, hogy legyen hite a csapatnak, ahhoz viszont kell a jó eredmény. Máskülönben nehéz motiválni és mondogatni az edzésen a csapatnak, hogy látjátok, a munkának megvan az eredménye. De még egyszer mondom, csak akkor lehetünk eredményesek, ha csapatként funkcionálunk.

Fotós: Bencsik Ádám

A szombati dunaújvárosi nyitányt követően szeptemberben és októberben további négy bajnokit játszik a Békéscsaba a novemberi, Európa-bajnoki szünet előtt (az NB I. majd december elején folytatódik). Érkezik a Vác, a Fehérvár és az MTK, illetve egy balatonboglári találkozó a másik újonc NEKA ellen vár még a Papp-csapatra október végéig. Gyakorlatilag kivétel nélkül közvetlen riválissal mérkőzik meg az Előre, így rögtön az első öt fordulóban – az élvonalbeli tagság megőrzése szempontjából – fontos pontokat lehet szerezni.

– Szeretném, ha dominálnánk védekezésben – tért ki az őszi meccsekre Papp Bálint. – Abból a játékelemből kiindulva kell gyors, minél több lerohanásra épülő kézilabdát mutatnunk, mert ebben sikeresebbek lehetünk, mint felállt fallal szemben. A legfontosabb, hogy ha bárki ránéz a csapatunkra, akkor lássa, van bennünk munka, fantázia és elképzelés. Ezentúl már úgyis a képességek döntik el, hogy milyen eredmények párosulnak ehhez. A cél, hogy minél jobb eredményeket érjünk el és amit csak tudunk, azt hozzuk ki a csapatból.

A női élvonal 14 csapata változatlan versenyrendszerben és lebonyolításban küzd meg egymással: 26 fordulós, oda-vissza vágós, körmérkőzéses rendszerben döntenek a helyezések sorsáról, a 26. fordulót követően az élen álló együttes lesz a bajnok. A bajnokság tervezett utolsó játéknapja 2023. május 27. 

Az eddigi bajnokok

- 16x: Győr
- 15x: Vasas SC
- 13x: Ferencváros
- 9x: Bp. Spartacus SC
- 5x: Dunaújváros
- 3x: Csepeli Vasas SK, Hargita KC/Építők KC
- 2x: Debreceni VSC
- 1x: VM Füszért, Debreceni Petőfi, Miskolci VSC, Bakony Vegyész

 

A női kézilabda NB I. 2022–2023-as idényének mezőnye: Győri Audi ETO KC (1.), FTC-Rail Cargo Hungaria (2.), DVSC Schaeffler (3.), Praktiker-Vác (4.), Motherson-Mosonmagyaróvári KC (5.), Siófok KC (6.), Kisvárda Master Good SE (7.), MTK Budapest (8.), Dunaújvárosi Kohász KA (9.), Alba Fehérvár KC (10.), Moyra-Budaörs Handball (11.), Érd (12.), EUbility-Group Békéscsabai Előre NKSE (újonc), NEKA (újonc). (Zárójelben a legutóbbi helyezés szerepel.)

Az 1. forduló programja: Szeptember 2., péntek, 18.00: FTC–Mosonmagyaróvár, DVSC–Fehérvár, Győr–Budaörs. Szeptember 3., szombat, 16.00: NEKA–Érd. 17.00: Dunaújváros–Békéscsaba. 18.00: Kisvárda–MTK, Vác–Siófok.

Vélemények

Termány Rita, az ENKSE balátlövője
Jól haladunk azon az úton amit kijelöltünk magunknak. Az elmúlt hetekben sokat léptünk előre. A védekezésünk egyre jobban kezd összeállni, ami mindig sarkalatos pont, de a mi gyors lerohanásokra épülő játékunk esetében ez végképp kulcsfontosságú. Szeretnék húzótagja lenni az együttesnek, hozni azt a teljesítményt amit elvárnak tőlem, igyekszem a magam elé állított elvárásoknak is megfelelni. A legfőbb célom, hogy jól mutatkozzak be a bajnokságban, visszatérjek a sikeres önmagamhoz, és persze a csapattal is eredményes és jó kézilabdát játszva minél előrébb végezni a tabellán. Izgatottan várom a tétmeccseket és a bajnokság kezdetét.

Marija Agbaba, az ENKSE jobbátlövője
Az elsődleges cél a bennmaradás kiharcolása, de bízom benne, hogy ezenfelül is képesek leszünk meglepetést szerezni és még jobb eredményt elérni. Szeretnék hosszú távon a lehető legjobban játszani, és azon leszek, hogy a maximumot hozzam ki magamból. Bizakodó vagyok, hogy egységes csapatként kellően sikeresek leszünk a bajnokságban.

Marina Razum, az ENKSE kapusa
A lányok mindenben segítik a beilleszkedésem. Nem tagadom, nehéz időszakon vagyok túl, a kisebb sérülésemet követően most minden idegszálammal arra koncentrálok, hogy ismét száz százalékos állapotba kerüljek, így a bajnokságban végig a lehető legjobb formámban tudjak küzdeni a csapatért.

Skaliczki László mesteredző

Skaliczki László: kősziklára építeni

Az idényrajt kapcsán Skaliczki László mesteredzőt, az ENKSE korábbi trénerét kértük fel egy kis szakértésre.

– Fontos, hogy a Békéscsaba kihasználja azt a lendületet és sikerélményt, amit a magabiztosan megnyert NB I. B-s menetelés adott, ez lélektanilag lényeges. Bár Kukely Anna személyében az egyik vezérét veszítette a csapat, a kohézió, a közösen átélt élményke megvannak.

Az újkígyósi tréner szerint jó és alapos szakmai folyik a lila-fehéreknél, ahol garantált a fiatalok fejlődése.

– Gyimesi Kitti meg tudott újulni Csabán, ez is döntőnek bizonyulhat, ő lehet a fiatal csapat egyik oszlopa. Nagyon fontos, hogy tényleg kősziklára épüljön „ez a ház”. A két újoncnak, az ENKSE-nek és a NEKA-nak lesz a legnehezebb dolga az új idényben. A Békéscsabának az lehet a stratégiája, hogy meccsről meccsre építse az önbizalmát. A tekintélyt főleg sikerekkel lehet megalapozni és fontos, hogy az első kanyarban, az őszi bajnokikon ne kerüljön hátrányba az együttes, miközben most még semmi sem dől el, a bajnokság gyakorlatilag a novemberi Európa-bajnokság után kezdődik csak el igazán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában