Atlétika

2022.01.15. 08:19

A vb-szereplést tűzte ki célként a csabai futó

Távolugróként kezdte, de mivel a térde nem bírta ezt a mozgásformát, edzője, Adorján László 2018-ban jó érzékkel a futás felé terelte. Gyorsan átállt, mi sem bizonyítja jobban, hogy másfél évvel ezelőtt 300 méteren megjavította a hazai ifjúsági és junior csúcsot, tavaly pedig a tallini junior Európa-bajnokságon 400 méteren háromszor javította meg az előző évben futott egyéni csúcsát. A békéscsabai sprinter 46,98 másodperces idejével a bravúros ötödik helyen ért célba.

G. P.

A békéscsabaiak válogatott futója, Nadj Levente Archív fotó: I. Gy.

Fotó: Imre Gyorgy

A tizenkilencedik életévét február 7-én betöltő békéscsabai futó egyértelműen a tavaly júliusi észtországi Eb-szereplését emelte ki, ahol nemcsak egyéniben ment jól, hiszen klubtársával, Steigerwald Ernővel egy csapatban a 4x400 méteres váltóban is döntőzött, és a magyar négyessel a hetedik helyen végzett. – Ez volt az első korosztályos világversenyem, amelyen rajthoz álltam hiszen egy évvel korábban hiába harcoltam ki az ifjúsági Európa-bajnokságon való részvétel jogát, a pandémia miatt eltörölték a versenyt – mondta az érettségi megszerzése után az idei tanévet a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikumban kétéves edzőképzésen megkezdő tehetséges, fiatal sportoló.

– Hogyan ítéli meg a tallini Európa-bajnoki szereplését?

– Az, hogy Tallinban a nemzetközi színtéren is megmutathattam magam, plusz motivációt adott. Az egyéni verseny előfutamában könnyed futással javítottam meg az előző évi 47,39 másodperces egyéni csúcsomat 47,34-re, majd a középdöntőben 47 másodperc alá mentem, és 46,90-el jutottam be a döntőbe. Annak külön örülök, hogy tavaly a felnőttválogatottban is bemutatkozhattam, a bulgáriai felnőttcsapat Európa-bajnokságon a 4x400 m-es váltó tagjaként szerepeltem.

– Miként áll a sérülésekkel? Úgy tudom, hogy tavaly januárban a hajlítója húzódott meg, most meg a lábfeje gyulladt be…

– A hazai szövetség támogatásából egy új futócipőt vásároltam, sokáig jól is éreztem benne magam, de aztán begyulladt a lábfejem, és immáron egy hónapja nem végezhetek futóedzéseket – adta meg a magyarázatát Nadj Levente annak, hogy miért nem végezhet futótréningeket nem sokkal a fedett pályás szezon kezdete előtt.

– Az orvos pihenést javasolt, gyulladáscsökkentőt kaptam. Futni még nem tudok, pihentetnem kell a lábamat, de nem álltam le, erőnléti és úszóedzéseket végezhetek. Sokat javult azonban az állapotom, azt hiszem, ha minden a tervek szerint alakul, akkor február végén már versenyezhetek. Az edzéseket továbbra is Adorján László és Erdős Péter edzők felügyelete mellett végzem majd klubtársammal, a Tallint szintén megjárt Steigerwald Ernővel együtt, akivel nagyon jól kiegészítjük egymást. Úgy gondolom, hogy a kihagyás érzése nem szabad, hogy nyomot hagyjon majd az ez évi teljesítményemen.

– Mint juniorkorú sportoló, milyen jelentős nemzetközi versenyeken szeretne rajthoz állni a idei évben?

– Úgy tervezem, hogy utolsó éves juniorként ott leszek majd a Kolumbiában megrendezésre kerülő U20-as világbajnokságon. Titkos vágyam, hogy esetleg a 2022-es felnőtt Európa-bajnokságra is kijussak, de ez valóban hatalmas bravúr lenne, hiszen tovább kellene javítanom az egyéni rekordomat. A felnőttek között viszont szeretném magam megmutatni, akár a Szuper Ligában, akár a felnőtt országos bajnokságon. Ez azért is lenne jó, mert komoly ellenfelek között mérettethetném meg magam – beszélt a terveiről a 2020-ban az Év ifjúsági atlétájának megválasztott békéscsabai futó, Nadj Levente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában