triatlon

2021.10.01. 10:36

Húsz év kihagyás után újra csúcsformában van Vörös János

Amikor a fejébe vette Vörös János, hogy átússza a Balatont, maga se gondolta, hogy ő lesz Orosháza vasembere, aki elsőként teljesíti az ironman verseny távjait remek időeredménnyel. 1994 óta a triatlonos élete nagy fordulatokat vett. Hatvan pluszosként a nagy visszatérésről, a 2021-es dobogós sikereiről mesélt egy esti úszóedzés után.

Csete Ilona

De jó, hogy a világhálón minden visszakereshető, hogy a sporteredmények, a nevek örökre nyomon követhetővé váltak. Vörös János neve is számos triatlonversenyen felbukkan. Kíváncsiak voltunk, az egyéni induló, aki ma már betöltötte a 60. életévét, milyen inspiráció hatására választotta a triatlont és milyen érzés több mint húsz év kihagyás után újra megélni a győzelmeket.

A szarvasi kéttusa versenyen is felállhatott a dobogó legfelső fokára Vörös János /Fotó: Dalmadi Andrea/

– Úgy döntöttem, átúszom a Balatont és 1993-ban „megúsztam”. Bevallom, az úszó technikám is botrányos volt, de az álmomat valóra váltottam. Úsztam, futni szerettem, volt jó bringám, elhatároztam, triatlonozni szeretnék. Akkoriban népszerű volt a sportág, bizonyára sokan emlékeznek még az orosházi Góg Anikóra, aki szintén inspirált. Akkor 34 éves voltam. 1994 nyarán Gyulán megrendezték a Várfürdő Kupát, majd Gyopároson is voltak ilyen versenyek, egyre jobban beleláttam ebbe a világba, ellestem a praktikákat, a jó technikákat és élveztem minden percét. 1998-ban az én első nagyatádi ironman versenyemen elindultam, akkor írt rólam Korbely György és nevezett első orosházi vasembernek. Az életemben azonban voltak olyan időszakok, amikor a sport háttérbe szorult. Egy betegség miatt, a betegágyon elhatároztam, visszahozom magam a sportéletbe, úgy véltem, erre a legjobb gyógyír lehet a triatlon – sorolta élete alakulását a sportember, aki 2019-et a felkészülés évének szánta. Vörös János rövid- és középtávú versenyekre nevezett, életformájává vált az úszás, a kerékpározás, a futás. Azt állítja, még ennyi tapasztalat, rutin ellenére is van benne drukk. De csak a rajt pillanatában. Az idei év meghozta a nagy áttörést számára. Augusztusban, Nagyatádon, az eXtremeMan nyílt, nemzetközi, hosszú távú (3 ezer 800 méter úszás, 180 kilométer kerékpározás, 42 kilométer futás) versenyen, az A60 korcsoportban 2. lett. Több mint tíz ellenfelét utasította maga mögé. Nagy küzdés volt – elevenítette fel mosolyogva. Ott volt augusztus 20-án az államalapítás ünnepén, Szarvason, a második alkalommal megrendezett Trianoni Emléktusán. A kéttusa verseny (1000 m úszás, 6000 m futás) győztese lett korosztályában. Majd szeptember 12-én, a triatlonista a Holt-Tiszában úszott, a tó menti kiváló minőségű kerékpárúton tekert és futott. A tiszafüredi Öntúlszárnyalás Triatlonversenyt (versenytáv: 1500 méter úszás, 40 kilométer kerékpározás, 10 kilométer futás) is megnyerte a 60 év felettiek korcsoportjában. A hétvégén pedig Agárdon járt, a rövid távú versenyen (1500 méter úszás, 40 kilométer kerékpározás, 10 kilométer futás). A My 575 Challenge Agárd triatlonversenyről csillogó ezüstéremmel tért haza a 61 éves sportember. S ezzel véget is ért az idei szezon. De ő már a 2022-es év versenynaptárát figyeli és gyűjt a nevezésekre.

A test, a szellem, a lélek harmóniáját adja ez a sport

Vörös János nem tagja egyesületnek. Egyéni indulóként nevez, segítsége nincs, maga oldja meg a versenyzés ideje alatt nélkülözhetetlen hidratálást és minden szervezést. Vallja, számára az élményt a test, a lélek, a szellem harmóniája jelenti, amit a versenyek ideje alatt él át. Ilyen távoknál már nem elég csak az edzettség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában