Atlétika

2021.07.16. 18:09

Nadj Levente ötödik az U20-as Európa-bajnokságon

Elképesztő formában versenyzett csütörtökön a tallini U20-as Európa-bajnokságon Nadj Levente, aki a 400 méteres síkfutás előfutamában (47,34), majd a középdöntőjében (46,90) futott egyéni csúcsot. A Békéscsabai AC sprintere a péntek délutáni döntőben is odatette magát, hiszen újfent remek idővel, 46,98-al a nagyszerű ötödik helyen ért célba.

Gajdács Pál

Érdekes kacskaringók jellemezték Nadj Levente eddigi pályafutását. A 2003. február 7-én született fiatalember nevelőedzője az a Forczek Győző volt, aki az évek során több más szép pályát befutó tehetség útját is egyengette. Levente 13 éves korában került a tapasztalt szakemberhez, Adorján Lászlóhoz, akinél távolugróként kezdett.

Nadj Levente az ötödik helyen végzett az U20-as Európa-bajnokságon

– Ígéretes atlétának tűnt, aki a korosztályos bajnokságokon dobogós helyezéseket ért el – emlékezett vissza tanítványa korábbi időszakára egyik edzője, Adorján László. – A térde azonban nem bírta a távolugrást, rendszeresen fájdalmakkal küszködött, ezért 2018-ban átváltottunk futásra. Kitapasztaltuk, hogy milyen jellegű munkát végezhet. Az egyik lábán a csontizomzatot kell megerősítenünk, ami hosszú folyamat. S bár teljesen még nem szűntek meg a fájdalmai, ez ma már egyre ritkábban zavarja.

Adorján László Erdős Péterrel együtt felügyeli Levente és a csoportjába két éve bekapcsolódó, másik Eb-résztvevő, Tallinban középdöntős Steigerwald Ernő munkáját.

– Péter írja az edzéstervet, amit közösen megbeszélünk. Ő is, én is hetente három edzést tartunk nekik – tette hozzá Adorján László.

Nadj Levente tavaly éppen klubja versenyén az U18-as és az U20-as korosztályban is országos csúcsot futott 300 méteren (33,82), és ezzel berobbant a korosztályába. A pandémia az ő pályafutásába is „beleszólt”, hiszen hiába harcolta ki az ifjúsági Eb-n való részvételt, nem indulhatott, mert eltörölték. A fiatal futó 400 méteren 2020-ban 47,39-el megfutotta az egyéni rekordját, s a tavaly az év ifjúsági atlétájának megválasztott tehetségnek végül ez utóbbi lett az igazi száma. Levente júliusban már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, a bulgáriai csapat Európa-bajnokságon szerepelhetett a váltó tagjaként.

S akinek esetleg kétségei lettek volna, hogy Levente esetleg túlságosan is megnyugodva áll oda a döntőhöz, nagyot tévedett. A nem a legjobb helyről, az 1-es pályáról elrajtolva borzasztóan erősen kezdett, és a célegyenesbe fordulva mintha a 4. helyen állt volna, végül nagyot hajrázva, 46,98 másodperccel a nagyon előkelő 5. helyen viharzott a célba. Az Eb-n háromszor futott jobbat a tavaly elért egyéni csúcsánál, bravúros teljesítmény! Az aranyérmet a brit Edward Faulds szerezte meg 45,72-vel.

– Úgy gondoltuk, hogy Levente kettőt fut az Eb-n, erre csak legmerészebb álmainkban gondoltunk – kommentálta Nadj szereplését Adorján László.

Leventének és Steigerwald Ernőnek is lesz még jelenése az Eb-n, kettősük szombaton magyar idő szerint 10.55 órától a 4x400 méteres váltóban a döntőbe jutásért áll rajthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában