labdarúgás

2021.07.25. 06:56

Gyulán folytatják pályafutásukat a testvérek

Bátonyterenye csendes utcájában, egymás kertszomszédságában áll két családi ház. Ezekben nem a szüleikkel élnek a gyerekek, ugyanis a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató két lakásotthonának biztosítanak helyet. Innen indult egy testvérpár, Rácz Tibor és Márkusz története, akiket a foci iránti szeretetük és tehetségük a Grosics Labdarúgó Akadémiáig repített.

nool.hu

Szűkebb hazánkban több lakásotthon fogadja a családjukból kiemelt, gyermekvédelmi gondoskodásba kényszerülő gyerekeket. Ezek közül a két bátonyterenyei tavaly július óta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fenntartásában működik. A Határ úti ház tizenkét fiatalnak biztosít otthont, itt barátságos környezetben nevelkednek a 12 és 18 éves kor közötti gyermekek. Természetesen azoknak a kezét sem engedik el, akik nagykorúvá válnak, ha tanulmányaikat folytatják és jó magatartásukkal pozitív példaként állnak társaik előtt, utógondozottként a lakásotthonban maradhatnak – írja a nool.hu.

– Egy nagy családként élik itt mindennapjaikat a fiatalok, ahol nem ritkák a feszültségek és viták, ahogyan egy átlagos családban sem – fogalmaz Forró Edina, a lakásotthon szakmai vezetője. – Munkatársaimmal együtt sokat dolgozunk azon, hogy nálunk újra biztonságos otthonra találjanak a nehéz körülmények közül érkező gyerekek.

Rácz Tibor és Márkusz hét évvel ezelőtt költözött az intézménybe, a fiúk azóta is itt élnek. – Tízéves voltam, amikor a bátonyterenyei lakásotthonba kerültem. Kezdetben hiányoztak a szüleim, a rokonok és a régi barátaim. Aztán idővel elhalványodtak az emlékek – meséli Márkusz. Mint mondja, a szüleivel – akik büszkék arra, hogy ilyen nagyszerű és tehetséges fiatalokká váltak a gyermekeik – máig tartják a kapcsolatot.

Rácz Tibor és Rácz Márkusz a napokban Gyulára költöznek. A két elhivatott és tehetséges fiatal ott folytathatja sikeresnek ígérkező labdarúgó-pályafutását | /Fotók: H. M. / NMH/

Arra a kezdetekkor fény derült, hogy mindketten a foci szerelmesei. Már szülőfalujukban, Nógrádmegyerben is rúgták a bőrt. Amikor gyermekvédelmi gondoskodásba kerültek, akkor is gyorsan találtak nekik csapatot, a Bátonyterenyei Torna Club igazolta le őket. Az azóta eltelt évek során több megyei csapatnál is megfordultak, Tibor az SBTC-nél is játszott.

– Gyorsan eldőlt, hogy a foci a fiúk útja. Ezért minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy segítsük őket a fejlődésben – hangsúlyozza Forró Edina.

A gyermekvédelmi szolgáltató kiemelten fontosnak tartja, hogy lehetőség szerint minden náluk nevelkedő gyermek sportoljon. Ehhez minden tárgyi és személyi feltételt biztosítanak. Váradi Márk sportéletrendért felelős divízióvezető arról számolt be, hogy tapasztalataik szerint a fiataloknak komoly motivációt jelent a sport. Ezáltal nemcsak élményeket szerezhetnek, hanem sikerekhez juthatnak, ami más területekre, a tanulásra és magatartásukra is pozitív hatással van.

– Figyelemmel kísérjük gondozottjaink eredményeit. Azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak egy-egy sportágban, keressük a továbblépés lehetőségeit – tájékoztatott Váradi Márk, hozzátéve: – Már első alkalommal, egy edzés során felfigyeltem Tibor és Márkusz tehetségére, ezért, amikor a Grosics Labdarúgó Akadémia toborzót hirdetett, éltünk a lehetőséggel. A testvérpár három gyermekvédelmi gondoskodásban élő Bács-Kiskun megyei fiúval együtt mérette meg magát. A szakemberek szerint mindannyian alkalmasak a magasabb szintű futballra, így bejutottak az akadémiára.

A Bátonyterenyén élő fiatalok a napokban költöznek Gyulára, és el is kezdik az alapozást. Természetesen ez azzal jár, hogy tanulmányaikat ott folytatják majd. Márkusz a Fáy András szakképző iskola rendészeti szakára jár, Tibor pedig a salgótarjáni kereskedelmi szakképző iskolában szakácsnak tanul. Elképzelhetőnek tartják, hogy nemcsak a fociban lépnek most magasabb szintre, hanem szakmát is váltanak majd.

– Régi álmunk volt, hogy valamilyen akadémián megmutassuk magunkat, hiszen sokak szerint tehetségesek vagyunk. Nagy súlyt érzek magamon, tudom, bizonyítanom kell. Komoly kitörési lehetőség ez számomra, ugyanis a foci körül forog az életem – hangsúlyozza Tibor. A 18 éves fiúnak jó a kapcsolata a nála egy évvel fiatalabb öccsével, Márkusszal, aki szintén csatár, így egészséges rivalizálás van közöttük.

Az otthonban 12 és 18 éves kor közötti gyermekek nevelkednek

– Örülök, hogy mindketten bejutottunk az akadémiára, így kicsit könnyebb lesz beilleszkedni. Kollégiumba fogunk lakni, ahol szigorúan be kell tartani a szabályokat. Ezzel, úgy gondolom, nem lesz probléma, hiszen előírások itt, a lakásotthonban is vannak – tette hozzá mosolyogva Márkusz. – Úgy vélem, ha meg akarom változtatni az életemet, akkor élni kell minden adódó lehetőséggel. Szeretnék minél magasabb szintre jutni a fociban, természetesen az álmom az, hogy egy külföldi csapat igazol majd le.

Az akadémiára azonban nem csak bekerülni nehéz, bent maradni még nehezebb.

– A labda most a szó átvitt értelmében is a fiúknál lesz – hangsúlyozta Váradi Márk. – Kitartónak és szorgalmasnak kell lenniük, sokat kell dolgozniuk azért, hogy mindig előbbre jussanak. Úgy vélem azonban, hogy ezzel nem lesz gond, hiszen már az első labdaérintésnél kitűnt, mennyire tehetségesek és elhivatottak.

Segítik a gyerekek fejlődését

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató támogatja az általa működtetett lakásotthonokban és a nevelőszülőknél élő tehetséges fiatalokat, legyen szó sportról, zenéről vagy bármilyen más területről. Ezen túl élményprogramokkal is segítik a gyerekek fejlődését. A bátonyterenyei Határ úti otthon lakói is készülnek már a tíznapos ÁGOTA-táborba, ami a gyerekek szerint maga a mennyország. A nyár folyamán Erzsébet-táborban is részt vesznek majd. – Változó, hogy a nálunk élőknek milyen a kapcsolatuk a vér szerinti szüleikkel. Vannak, akik a nyári vakáció egy részét otthon töltik, míg mások a szünidőben is a lakásotthonban maradnak – tájékoztatott Forró Edina. – Kollégáimmal együtt elhivatottak vagyunk, hogy a ránk bízott gyermekek jól érezzék itt magukat. Természetesen vannak szabályok, amiket be kell tartani. Mindenkinek van feladata a házban, ezekkel igyekszünk őket felkészíteni az önállóságra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában