erős emberek/galériával

2021.05.08. 10:30

Egy második és egy negyedik helyet hoztak haza az OB-ről a megyei versenyzők

Kiválóan szerepeltek a Békés megyei versenyzők a HSMA Erős Emberek OB Döntőjében, a WHB Kupán a közelmúltban Győrben. A csárdaszállási Kónya Gergő második, a gyulai Lovász Imre a negyedik lett a megmérettetésen.

P. G.

A közelmúltban Győr adott otthont a HSMA Erős Emberek országos bajnokságának. A viadalon tíz korábban kvalifikált vagy meghívott sportoló állt rajthoz, hogy megküzdjön az országos bajnoki címért.

A bajnoki döntő híresen nehéz és hosszú verseny, idén sem alakult ez másként. Öt és fél órán át kellett hat, egyenként is embert próbáló gyakorlatban megmutatniuk erejüket és felkészültségüket a versenyzőknek. Békés megyét ketten képviselték, a csárdaszállási Kónya Gergő és a gyulai Lovász Imre.

Kónya Gergő és Lovász Imre a kupákkal /Beküldött fotók/

A két kiváló sportember éve óta együtt készül a versenyekre és csapattársak is. Ezúttal is vállt vállvetve, egymást támogatva versenyeztek. Mint megtudtuk, előzetes várakozásaikat is felül múlva sikerült zárni a viadalt. Kónya Gergő a második, Lovász Imre a negyedik helyen végzett. Gergő számára ez volt az ötödik országos bajnokság, és eddigi legjobb eredménye a hetedik helyezés volt. Mint mondta, nagyon örül az ezüstéremnek. Lovász Imre először döntőzhetett, és a negyedik hely számára hatalmas eredménynek számít, hiszen 110 kilós súlyával könnyű súlyú versenyzőnek számít, ő volt a legkönnyebb a mezőnyben.

A feladatok izgalmasan alakultak. Rönknyomásban mindenki három súlyt próbálhatott a feje fölé nyomni, és a három kísérletből a legnagyobb érvényes nyomás volt az eredménye, a legnagyobb kinyomott súly nyert. Kónya Gergő 140 kilós egyéni csúccsal középmezőnyben végzett, Lovász Imre szintén egyéni rekorddal 135 kilós nyomással pedig közvetlenül mögötte.

Guggolásban két választható súllyal kellett minél több guggolást elvégezni egy perc alatt. A „kisebb” súly 260 kiló, míg a nagyobb 300 kiló volt. Ebben a számban Lovász Imre nagyon jól teljesített, minden erejét mozgósítva 300 kilóval háromszor guggolt le és állt fel ami hatalmas teljesítmény és a versenyszámban másodikként végzett. Gergőnek kevésbé sikerült jól ez a versenyszám, így hátra szorult a mezőny végére.

Jött az autótartás. Ekkor a már megszokott fémkeretbe farral beálló autót kellett fölemelni, és tartani, ki-ki meddig bírta. Az autó megközelítőleg 1700 kilós lehetett. Kónya Gergő 34 másodperces tartással megnyerte a versenyszámot, és Lovász Imre is a mezőny első felében tudott végezni.

Kamionhúzásban egy hám segítségével kellett 20 méteres távon elhúzni egy 8 tonnás kamiont.

Kónya Gergőnek ez az egyik kedvenc versenyszáma, amit meg is nyert, 22 másodperc alatt húztba a célba a monstrumot. Lovász Imre itt a mezőny második felében végzett, könnyű testsúlya nem vált előnyére ebben a gyakorlatban.

Klasszikus gyakorlata az ilyen versenyeknek a beton kofferek cipelése. Most két darab, egyenként 150 kilós koffert kellett 30 méterre, középen bója megkerülésével elcipelni időre.

Ebben a versenyszámban is Gergő végzett a legjobban, megnyerve a feladatot.

Kevesebb mint 20 másodperc alatt végig ment a pályán a kétszer 150 kilóval. Lovász Imre is kitett magáért, harmadikként végzett ebben a számban.

Az utolsó feladatként az elmaradhatatlan kőgolyópakolás következett, melynek részeként egy 172 kilós golyót kellett négyszer, minél gyorsabban átdobni a 120 centis állványon. Kónya Gergő 40 másodperc alatt teljesítette a feladatot, amivel megnyerte a számot. Lovász Imre valamivel egy perc fölött végzett. Külön örömet jelentett számukra, hogy csak ők ketten tudták befejezni ezt a gyakorlatot, rajtuk kívül senki nem volt képes a négy emelésre.

Összességében Kónya Gergő négy versenyszámban győzött, és végül felállhatott a dobogó második fokára. Lovász Imre pedig a 4. helyre ért a hibátlan golyó pakolásának is köszönhetően. Mindketten maximális elégedettséggel tértek haza Győrből.

Kónya Gergő kiemelte, külön öröm volt számára, hogy négy gyakorlatban ennyire dominálni tudott. Hatalmas motivációt szereztek, amit igyekeznek az év többi részében kamatoztatni, és hasonló remek eredményeket elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában