birkózás

2021.02.21. 09:42

Idén elkészülhet az orosházi csarnok

Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub múlt évéről és az idei tervekről beszélgettünk Szél Attila elnökkel, aki tagja a Magyar Birkózó Szövetség elnökségének is.

Verasztó Lajos

Fotó: Martin Gabor

Mint ismeretes, a Magyar Birkózó Szövetség 2020-ban létrehozta a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát (KIMBA). Az akadémiára a Spartacusból öten – Páli Mirella, Laczkó Petra, Szabó Zsóka, Balázs Renáta, Papp Krisztofer – felvételiztek, ők szep­tembertől az intézmény hallgatói lesznek, míg a klub két felnőtt válogatott kerettag sportolója, Rácz Richárd és Szél Anna ösztöndíjasként lesz az akadémia tagja.

Szél Attila, így fogalmazott az új intézményről:

– Mivel a birkózásban kevesebb igazolt sportoló van, mint más népszerűbb sportágakban, így a kisebb klubok esetében nincs mindig megfelelő edzőpartnere a tehetséges gyerekeknek, és emiatt nem fejlődhetnek megfelelően.

Az akadémián a legjobbak, központi szakmai irányítás mellett, együtt készülhetnek.

Információim szerint mintegy száz fiatalt vettek fel az ország minden részéből a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiára. Az egyesületünkből hét versenyző kezdi meg tanulmányait ősztől az akadémián. Négy iskola közül választhatnak a fiatal birkózók, amelyben van gimnázium, szakközépiskola és szakmunkásképző. A reggeli közös edzés után következik az iskola, majd délután újabb edzés szerepel a napi programjukban.

Az orosháziak válogatottja, Szél Anna (jobbról) sérülése után márciusban kezdheti az edzéseket

– Anna lánya tavaly decemberben Belgrádban, a felnőttvilágkupán térdsérülést szenvedett, és úgy tudom, hogy azóta kisebb artroszkópos műtéten esett át. Hogyan áll a felépülése?

– Anna január elején lement Tatára a válogatott edzőtáborába, miközben nagyon fájt a jobb lába, amelyet alig tudott kinyújtani. A szakemberek Tatán elküldték orvosi ellenőrzésre, ahol az artroszkópos vizsgálatnál kiderült, hogy az egyik izma beakadt a csontba, amit egy egyszerű beavatkozással visszahúztak a helyére. A műtét óta Anna otthon a felsőtestre erősít, és közben gyógytornász is segíti a felépülését. Az idén érettségizik majd a lányom, így otthon tanul is, miközben folytatja a rehabilitációt. A tervek szerint márciusban megkezdheti majd a teljes értékű edzésmunkát. Anna számára a júniusi németországi junior-Európa-bajnokság lesz az év főversenye, arra készül majd, és az 59 kg-osok mezőnyében lép szőnyegre.

– A pandémia nehéz helyzetbe hozta a sportolókat és az egyesületeket. Önök hogyan állnak ezen a területen? Lesz-e verseny az idén Orosházán?

– Mindez valóban így van. Tavaly a koronavírus-járvány miatt kevés versenyt rendeztek, ennek ellenére mi tartani tudtuk a helyünket az ország legjobb húsz egyesülete között. Jelenleg ötvenkét igazolt sportolónk van, sajnos a tíz év alatti gyerekek nem járhatnak az edzésekre, a nagyobbak viszont a Mátrai Sándor Stadion kiállítótermében edzenek.

A gyerekek szorgalmasan járnak a foglalkozásokra, de a legkisebbeknél biztos, hogy lesz lemorzsolódás.

Az országos szövetség készíti majd el az idei versenynaptárt. Mi négy országos jellegű verseny rendezésére adtuk be a jelentkezést, amelyben van felnőtt-, junior- és női megmérettetés is.

– Hogyan áll az új birkózócsarnok építésének ügye?

– Úgy tudom, hogy január 6-án írták ki a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, amelyre négy pályázat érkezett. Az Eötvös téri iskolánál a közművekkel ellátott terület a rendelkezésre áll. A szükséges szerződések aláírásra kerültek a beruházást koordináló BMSK Zrt., az önkormányzat és az Orosházi Spartacus között. Egy ötszáznegyven négyzetméteres birkózócsarnok épül galériával, ahol közösségi tereket alakítanak ki. Ha minden jól alakul, rövidesen kezdődhet a kivitelezés, és véleményem szerint őszre elkészülhet a régóta várt korszerű létesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában