vívás

2020.09.28. 17:05

Ezüsttel tért vissza Dékány Kinga

Ezüstérmes lett Dékány Kinga a budapesti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban hétvégén megrendezett Magyar Kupa-fordulóban. A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia párbajtőrözője a juniorok döntőjében régi riválisától, a honvédos Muhari Esztertől szenvedett vereséget.

Gajdács Pál

Az Alföld Vívó Akadémia kadett és junior vívói utoljára a márciusi Európa-bajnokságon fogtak versenykörülmények között pengét. Még nem ismert, hogy lesz-e jövőre Újvidéken Európa-bajnokság, vagy Kairóban világbajnokság, de versenyezni kell, és úgy kell készülni, hogy nem maradnak el ezek a megméretések. A világversenyekig vezető hosszú út eleje volt a hétvégén megrendezett Magyar Kupa-forduló.

Dékány Kinga és edzője, Galli Zsolt /beküldött fotók/

Dékány Kingától jó szereplést vártak Békéscsabán, az Európa-bajnok hozta is a tőle joggal elvárt magas színvonalú produkciót, szemre is tetszetős vívással jutott egészen a nagydöntőig. Itt régi riválisa, a felnőtt válogatott ifjú vezéregyénisége, a Honvéd színeit képviselő Muhari Eszter várt rá, akit már régen győzött le. Ez most sem sikerült, ellenfele 15:11 arányban bizonyult jobbnak. Kinga ezüstérme így is remek zárása volt a hétvégének, s bizonyítja, hogy továbbra is a mezőny egyik kiemelkedő egyénisége.

A többiek közül Gachályi Gréta jutott a legtovább, közel volt a legjobb 8 közé jutáshoz, de egyetlen találattal kikapott Nébaldtól (6:7) és a 10. helyen fejezte be a küzdelmeket. Teljesítménye így is nagyszerű, hiszen még csak a serdülő korosztályba tartozik. A csabaiak közül Bencsik Anna 30., Oláh Lili 41., Krnács Anna 53., Rácz Odett 69., Hricz Lilla 73. lett 89 induló között.

A fiúknál (110 induló) minden csabai akadémista továbblépett a csoportjából. Keszthelyi Zsombor és Szabó Bence már a 32 között szembe került egymással. Zsombor jutott tovább, Bencének meg kellett elégednie a 29. helyezéssel. Lenkefi Soma nagy küzdelemben maradt alul, ő 20. lett. Zsombor mellett Kolczonay Balázs is beverekedte magát a 16-os táblára és 16. lett. Itt kellemetlen meglepetésre mindketten búcsúztak. A 11. helyen záró Zsombortól mindenképpen többet vártak.

A kadett fiúknál Lenkefi Soma szerepelt a legjobban.

A kadett fiúknál (95 induló) csabai részről Lenkefi Soma szerepelt a legjobban. Magabiztos győzelmekkel menetelt egészen a nyolcas döntőig, s egy darabig úgy nézett ki, a dobogóra is felállhat, de az asszó végét honvédos ellenfele bírta jobban. Soma 6. helyezése biztató kezdet. Klubtársai közül Tóth Marcell bejutott a legjobb 32 közé, itt szenvedett vereséget, ő a 27. helyet szerezte meg. A fiúk mezőnyében először Krnács Tamás vérzett el, 58. lett.

A lányok 93 indulót számláló mezőnyében egy kivétellel mindenki továbbjutott a csoportjából. A friss serdülő bajnokok közül Kovács Emesének és Dékány Viktóriának nem sikerült a továbblépés a 32-es táblára, előbbi 45., utóbbi 49. lett. A 16 közé jutásért Oláh Lilit búcsúzott, aki a 17. helyen kötött ki. A nyolcas döntőbe Gachályi Grétának és Bencsik Annának sem sikerült beverekednie magát, pedig mindketten közel álltak ehhez. Gréta 9., Anna 13. lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában