Vízitúra

2020.07.29. 16:00

Csaknem negyven hajó rajtolt Szarvason

Az éjszakai nagy esőzés és az esőre álló borús idő sem tudta elriasztani azokat a sportembereket, akik a szombati Vízitúra Kupa állomása miatt érkeztek Szarvasra. A legnépszerűbb országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozat keretében negyvennél többen ültek kajakba, túrakajakba, vagy túrakenuba és teljesítették a 8, vagy a 25 kilométeres távok valamelyikét.

V. L.

Szitó Szabolcs főszervező, a Körös Dragon SE edzője: – Tavaly outrigger hajóval Tokajban kóstoltam bele egy vízitúra kupa forduló hangulatába, nagyon megtetszett a helyszín, a szervezés és a körülmények is, ekkor gondoltam úgy, hogy ezt Szarvason is meg lehet csinálni.

Az egyesület vezetése is vevő volt az újra, így jöhetett létre az idei rendezvény, amellyel a vízitúrát kedvelőkkel, a Holt-Körösből szemlélve mutathatták be Szarvast és környékét. A különböző kategóriákban az esőre hajló időjárás ellenére csaknem 40 hajó rajtolt el, három hullámban indítva.

Szitó Szabolcs főszervező eligazítást tart /Beküldött fotó/

A 25 kilométert választókat a Szivornyánál fordították vissza, onnan a békésszentandrási kajakosok bázisáig kellett evezniük, majd vissza a kiindulópontot jelentő Városi Strandig. Az indulók többsége ezt a távot választotta, de szép számban voltak 8 kilométert teljesítők is. A békési kajakosok Pankotai Gábor edző vezetésével például kiváló erőnléti tréningnek tekintették a napot, érkeztek azonban kajakosok Kaposvárról is, direkt a túra kedvéért.

– A létszám első alkalommal biztató, reményeink szerint a most itt lévő versenyzők elviszik majd a jó hírét a rendezvénynek, a város és a víz szépségét, így a jövőben nagyobb létszámú túrát is tarthatunk – tette hozzá Szitó Szabolcs. – Egyetlen bánatunk az időponttal kapcsolatban volt, mert túlságosan közel vagyunk a Kenumaratonhoz. Nem szerettünk volna „konkurenciát” jelenteni annak a rendezvénynek, de a Magyar Kajak-Kenu Szövetség idei lerövidített versenynaptárában csak ebben az időpontban volt szabad hely, gyakorlatilag nem maradt választási lehetőség.

Ahogyan arra már utalt is a szervező, a mostani tapasztalatokkal felvértezve, jövőre mindenképpen szeretnék folytatni a kezdeményezést. Szándékaik szerint ugyanakkor eltérnének a július végi időponttól, és még magasabb színvonalon, picit fesztivál jelleggel szerveznék meg a jövőben a versenyt.

– Elképzelhetőnek tartom, hogy a Kenumaraton résztvevői is kipróbálják majd magukat, amennyiben nem ilyen közeli időpontban lesz egymáshoz a két esemény. Mindkét rendezvénynek megvan a maga jellegzetessége, ezzel együtt ki is egészítheti egymást, és mi ezen leszünk majd – mondta Szitó Szabolcs.

Eredmények. Friss túrázó. Kajak. K-1, K-2 open, 8 km: 1. Labant Luca (Kaposvár) 49:38 perc, 2. Mándli Csongor (Kaposvár), 49:39, 3. Tóth Bertalan (Kaposvár) 49:42. SUP, 8 km: 1. Kepenyes András (Szarvas) 59:35.

Versenyhajók. Kajak. K-1, 25 km: 1. Faludi András (Kaposvár) 2:02:02 óra, 2. Horváth Gergő (Kaposvár) 2:02:25, 3. Tóth Adorján (Kaposvár) 2:02:51. K-2 open, 25 km: 1. Böröcz András, Marton Ferenc (Szolnok) 2:03:34, 2. Szabó Luca, Pankotai Anna Gabriella (Békés) 2:27:39, 3. Bíró Szabina, Nyeste Lilla (Békés) 2:52:49. K-4 25 km: 1. Szabó Boglárka, Kálmán Enikő Eszter, Rácz Boglárka, Pardi-Kis Éva Békés 2:32:10. Gyermek, MK-2 25 km: 1. Szűcs Fanni, Trubó Emma (Békés) 53:02. Túra kajak. Férfi páros (TK-F2), 25 km: 1. Hack Tamás, Gózon Gábor 3:12:01. Férfi egyes (TK-F1-50+), 25 km: 1. Valach Mihály (Szarvas) 3:04:51, 2. Katona György 3:05:15. Vegyes páros (TK-V2), 25 km: 1. Geönczeöl Gáspár, Geönczeöl Anna (Amatőr Lelkesedés) 2:57:00.

Négyes túrakenu, 25 km: 1. Dicsa Mihály Károly, Aszódi János, Opauszki István (Baranyai Csaba Pinty) 3:12:12.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában