Teljesítménytúrázás

2020.06.15. 11:26

Két kerékre váltanak

A mezőberényi Alföld Turista Egyesület fő rendezvénye minden évben a Körös-­Váradi László-emlék­teljesítménytúra, ám a június 6-ra tervezett, sorrendben 35. eseményt a koronavírus-járvány miatt nem vállalhatták be, azt idén már nem is tartják meg. A túrá­zók – igaz két keréken – a június 18–21. között sorra kerülő „Két keréken Békésben”-sorozat utolsó, 19. állomásán élhetik ki

Gajdács Pál

Füzesgyarmat–Bucsa–Ecsegfalva-Dévaványa–Gyomaendrőd–Mezőberény.A mezőberényi teljesítménytúrázók a hagyományos Petőfi-emléktúrán /Fotó: Alföld TE/

A több távra – 50, 30, 20, 10 és 8,8 kilométer – kiírt, több mint három évtizedes múltra visszatekintő Körös-túrák nemcsak a régió túrázóinak körében, hanem országosan is igen nagy népszerűségnek örvendenek.

– A járvány megérkezésével hibernálva lett az egyesületünk, a munkánk erre az időszakra irodai keretek közé szorult – mondja Földes Péter, a mezőberényi Alföld Turista Egyesület elnöke. A harmincötödik Körös-Váradi László-emlékteljesítménytúrát töröl­tük, azt egy évvel később, 2021. június 5-én rendezzük meg.

Augusztusban szeretnénk tető alá hozni Békésben egy turisztikai találkozót, erre is nagyon készülünk. Nagyon vártuk már, hogy visszaszoruljon a járvány, reméljük, hogy az őszre tervezett programjainkat már nem veszélyezteti semmi.

Ősszel Biharban lesz egy túrájuk, és októberben vagy novemberben rendeznék meg a Szucharda Gyula-emléktúrát, amelyen tavaly is 19-en vettek részt.

Hoffmann Ádám azt mondja, hogy január közepén még sort tudtak keríteni a három távot (10, 20, 30 km) magában foglaló 18. Téli Körös teljesítmény­túrára, ám a júniusit törölték.

A mezőberényi teljesítménytúrázók a hagyományos Petőfi-emléktúrán /Fotó: Alföld TE/

– Szó volt arról, hogy esetleg más formában megrendezzük, ám nem akartunk a megszokott magas színvonal alá menni – mondta az Alföld Turista Egyesület egyik alapító tagja.

Készülnek azonban a „Két keréken Békésben”-sorozat utolsó, tizenkilencedik állomására, amelyet az egyesületük gondoz.

– Az elmúlt közel másfél évtized alatt végigjártuk az ország valamennyi megyéjét, évente kettőt – legutóbb tavaly Pest és Komárom-Esztergom megye volt az úti célunk – de Békés még nem került sorra.

A június 18-án kezdődő és 21-én befejeződő program során 432 kilométert tesznek majd meg a túra résztvevői.

Hoffmann Ádámtól megtudtuk, hogy a kerékpározó aktív egyesületi tagjaik száma tíz-tizenkét főre tehető, a gyalogosok ennél lényegesen nagyobb létszámúak, mintegy harmincan vesznek részt rendszeresen a túrákon.

– Inkább a középkorúak és az idősebbek mozdíthatók meg jobban. A túráinkat családias hangulat jellemzi, az egyesület hölgytagjai süteményekkel készülnek, az ellenőrzőpontoknál ezekkel a finomságokkal kedveskedve a túrázóknak – tette hozzá Hoffmann Ádám.

A „Két keréken Békésben” programja

Június 18.: Mezőberény–Szarvas–Orosháza–Mező­hegyes. Június 19.: Mezőhegyes–Battonya–Dombegyház–Lőkösháza–Gyula–Szabadkígyós–Békéscsaba. Június 20.: Békéscsaba (Mezőberény)–Doboz–Sarkad–Geszt–Zsadány–Okány–Vésztő–Füzesgyarmat. Június 21.: Füzesgyarmat–Bucsa–Ecsegfalva-Dévaványa–Gyomaendrőd–Mezőberény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában