kézilabda

2020.04.09. 16:07

Nem hirdetnek bajnokot, berekesztik a bajnokságokat

A Magyar Kézilabda-szövetség csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel berekeszti a bajnokságokat, nem hirdet bajnokokat, feljutók és kiesők sem lesznek, csak a nemzetközi kupaindulókat határozza meg mind a két nem esetében, itt pedig az előző kiírásban elért eredmény lesz a mérvadó.

nso

KŽzilabda NB I n?i BŽkŽscsabai El?re NKSEÐMTK

Fotó: Imre György

A magyar szövetség március 13-án döntött arról, hogy 14-től minden sorozatot felfüggeszt, és azok folytatására meghatározatlan ideig nem kerülhet sor. Az elnökség csütörtöki ülésén pedig azt az egyhangú határozatot hozta, hogy a 2019–2020-as idény valamennyi, az MKSZ és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokságot és kupasorozatot befejezettnek nyilvánít.

A sorozatok esetében az alábbiakat kell alkalmazni:

a. Egyik sorozatban sem kerülnek kiosztásra helyezések (tehát többek között nem avatnak bajnokot – a szerk.).

b. A sorozatok alapján az adott évadban, adott bajnoki osztályban nem lesznek alacsonyabb bajnoki osztályba kieső és magasabb bajnoki osztályba feljutó sportszervezetek.

c. A nemzetközi kupában való indulásra azok a sportszervezetek lesznek jogosultak, akik erre a 2018–2019. évi sorozat alapján jogosultak voltak.

d. A „c” pont alapján nemzetközi kupaindulásra jogosultságot szerzett sportszervezet, a nemzetközi szövetség vonatkozó szabályzata szerint indulhat az adott nemzetközi kupasorozatban.

ÚGY KELL TEKINTENI AZ IDÉNYRE, MINTHA MEG SEM TÖRTÉNT VOLNA

„Fájdalmas, egyeseket méltánytalanul érintő döntéseket kellett meghoznia az elnökségnek, hiszen eleve nehéz helyzetben van az egész ország és a sportvilág is – emelte ki Nagy László, az MKSZ férfiszakágért felelős alelnöke. – Többször egyeztettünk az érdekeltekkel, folyamatos volt a párbeszéd az utóbbi hetekben, és természetesen a folytatásban sem lesz ez másként, a rendkívüli helyzetben sem szeretnénk megalapozatlan döntéseket hozni, nem mindegy, hogy mekkora az érdeksérelem, amely a sportág szereplőit éri. Ezt szerettük volna és szeretnénk minimalizálni azzal, hogy úgy tekintünk a 2019–2020-as idényre, mintha meg sem történt volna, és újrakezdenénk a szezont, amint lehet, azonos felállásban, ami a bajnoki osztályokat illeti.”

„Nem titok, a férfiszakágat tekintve az elnökségben élénk volt a párbeszéd az európai kupaindulókról is, egységesek és eltökéltek vagyunk abban, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy mind a Szeged, mind a Veszprém indulhasson a Bajnokok Ligájában, akárcsak az elmúlt sok-sok idényben, mindkét csapat megérdemli ezt, különbségtétel nélkül, hiszen meggyőződésünk, hogy egyaránt a legszűkebb európai élmezőnybe tartoznak. Erről tájékoztatjuk az Európai Kézilabda-szövetséget is. A rendkívüli helyzet rendkívüli döntéseket igényel, reményeink szerint ebben partner lesz az EHF is.”

Az MKSZ-ben úgy próbálnak segíteni a kluboknak, hogy átvállalják a költségeik egy részét.

„Minden érv a versenyek zárása mellett szólt, az elnökség pedig egységes véleményen volt – hangsúlyozta Novák András operatív igazgató. – A célunk a bajnokság lehető legoptimálisabb újraindítása, a feladatunk pedig az, hogy a klubokon a lehető legjobban segítsünk, például a többi között a versenyeztetési költségek átvállalásával, értjük ezalatt a nevezési és átigazolási díjakat, a játékvezetői és versenybírói költségeket, játékengedélyeket, és a sportért felelős államtitkárság kezelésében lévő sportági forrásokat is igyekszünk minél hatékonyabban a klubok számára elérhetővé tenni. A cél egyértelműen az, hogy segítsünk a kluboknak, hogy minimális legyen a sportág kára.”

A női szakágért felelős Pálinger Katalin szintén elmondta, a jelenlegi helyzetnek mindenki áldozata, a szövetéségnek így most az a feladata, hogy segítsen a sportág szereplőinek.

„Továbbra is fő célunk a női válogatott olimpiai részvétele, ám az elmúlt és az elkövetkező hetek történései és döntései sokkal messzebbre mutatnak, az olimpia helyett a napi gondok kerültek előtérbe” – emelte ki Pálinger a szervezet másik alelnöke.

Forrás: NSO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában