torna

2020.03.18. 14:43

Lónai Hajnalka: „Senkinek sem könnyű most”

Meghökkentő, felelőtlen a norvégok hozzáállása a koronavírus-járványhoz, még az elmúlt időszakban is tízezrével utaztak el a színes falusi nyaralókba vakációzni. Megerősítette ezt a hét éve Oslóban élő volt válogatott békéscsabai tornásznő, az áruházi munkája mellett edzőként is dolgozó Lónai Hajnalka is.

G. P.

– A múlt héten egyik nap este hat órakor hívott a klub vezetője, hogy hét órától a hetente egyszer edző vegyes csoportoknak már nem kell megtartani a tréninget, csak a versenyzők edzhetnek tovább. Még aznap kaptam egy újabb telefont, hogy a vegyes csoportnak két hétig nem kell edzést tartani, majd másnap azt is közölték, hogy a versenyzőkre is ugyanez érvényes. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg online dolgozunk, és küldjük az edzésterveket a gyerekeknek, hogy ne legyen akkora a kiesés – mesélte Lónai Hajnalka, és hozzátette, hogy Norvégiában is folyamatosan változik a helyzet.

Lónai Hajnalka egyik tanítványával /Archív fotó: MW/

– Bezártak az óvodák, iskolák, rövidebb a nyitva tartás a centerekben. Ahol viszont én dolgozom, nem változott semmi azon kívül, hogy a kasszához állítottunk egy kisebb, térdig érő oszlopot, hogy távolságot tartsanak a vevők tőlünk, de valaki még így sem foglakozik ezzel, és „belemegy” az aurámba. Sajnos igen sokan a figyelmeztetések ellenére is elutaztak a norvég nyaralókba, a hyttékbe, pedig most mindenkinek otthon kellene maradni. Vannak, akik nem igazán veszik komolyan a karantént (a szabályok megszegőit két év börtönnel büntethetik – a szerző). Később már tekintetbe vették a büntetés lehetőségét. Viszont rengetegen önkénteskednek, vigyáznak mások gyerekeire, vagy segítenek ételt vásárolni az idősebbeknek, egyszóval próbálnak összefogni. Szerencsére itt abból a szempontból más a helyzet, hogy ugyanúgy fizetnek mindent, mintha dolgoznál, a szülő otthon tud maradni a gyerekkel anélkül, hogy aggódnia kellene a fizetése miatt.

Elmondta, hogy a kézfertőtlenítőből készlethiány van, az élelmiszer boltokat megrohamozták. Sokan elkeseredtek, mert nem tudnak találkozni a szeretteikkel, mert vagy törölték a járatukat, vagy a kötelező tizennégy napos karanténban vannak.

– Úgy néz ki, hogy húsvétkor én sem tudok a Magyarországon élő szeretteimmel együtt lenni, ami nagyon elszomorít. Fogalmam sincs, hogy mikor is lesz ennek vége, mikor láthatom őket. Senkinek sem könnyű most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában