Labdarúgás

2019.09.20. 08:49

A futballderbikre emlékeztek Gyomaendrődön

Magyarország első profi labdarúgócsapata, a gyomai Kner SC több mint száz évvel ezelőtt alakult meg. Gyomán és Endrődön később is mindig szerették a focit, és méltók voltak a játékosok elődeikhez. Az 1969-es megye I.-es labdarúgó-bajnokság emlékezetes maradt az akkor még két különálló település focistáinak és szurkolóinak. Az Endrődi Spartacus előző évben bajnokként feljutott a megye I.-be, így összekerült minden idők legnevesebb ellenfelével, az akkori Gyomai TK-val. A tét az NB III.-ba jutás volt.

Nyemcsok László

Ötven éve, április 27-én Endrődön 2:1-re győzött a Gyomai TK. Góllövők: Domokos (2), illetve Majoros. 1969. szeptember 28-án Gyomán az Endrőd nyert 3:2-re Orovecz J. (2) és Bacsa góljaival, a hazaiak két találatát Nyilas és H. Kovács szerezte. A derbi mindkét helyszínen 2500 szurkoló előtt zajlott, a sors fintora, hogy a hazai csapatok veszítettek.

A közelmúltban a derbik emlékére az egyik gyomaendrődi vendéglátóhelyen kezdődött a visszatekintés első félideje. A második „játékrész” pedig szeptemberben a Szent Antal Népházban rendezett fotókiállítással folytatódott, melyhez a sportszeretők korabeli fotókkal és -tárgyakkal járultak hozzá.

Fotók: BMH

Az első rendezvényen az akkori két nagycsapat játékosai a tartalékokkal, ifistákkal együtt megemlékeztek az elhunytakról. Vatai Gyula, Varjú Imre és Neibort László, sajnos, már átigazolt az égiek csapatába. Orovecz Ferenc Olivér játékvezető sípszavára Erdei Ferenc és Gonda Károly csapatkapitányok átadták a korabeli csapatzászlókat Toldi Balázsnak, aki Kocsis Zsolt játékosedzővel együtt a jelenlegi Gyomaendrődi FC-t képviselte.

Toldi Balázstól, már mint polgármestertől, elismerő oklevelet vehetett át Gál István, Lukács Sándor, Orovecz József és Pelyva Miklós a Gyomaendrőd sportjáért végzett áldozatos munkájáért. E közben felsorakoztak a játékosok arcképével ellátott endrődi, kék-fehér és a gyomai, zöld-fehér gombfocicsapatok. A jelenlevők minikiállítást is megtekintettek, például az egykori csapatszállító autók makettjeit, a volt NB III.-as ellenfelek csapatzászlóit, akkori újságcikkeket.

– Endrőd és Gyoma válogatottja legyőzte az NB I.-es Salgótarjáni BTC-t, mely többször bizonyult a legjobb vidéki együttesnek – hangsúlyozta Orovecz Ferenc Olivér.

– Méltó ellenfele volt a Gyomai TK az Albert Flóriánnal felálló Fradinak és a Mészöly Kálmán vezette Vasasnak is. Nem véletlenül, hiszen 1969-ben a Gyomai TK jutott be az NB III.-ba. A bajnokság az utolsó fordulóban dőlt el. Beinschróth Károly A GYTK fiairól címmel verset írt a gyomai csapat játékosairól, de a Pólyás becenevű futballista kilétét eddig még senkinek nem sikerült megfejteni.

A retró kezdőrúgás elvégzésénél a Gyomaendrőd bajnoki futballmérkőzésén Orovecz József, Orovecz Ferenc Olivér, Gonda Károly

Több endrődi és gyomai játékosnak a Békéscsabai Előrén keresztül vezetett az útja a válogatottságig. Említhetjük Németh Lajost (aki világhírű játékvezető is volt) és Paróczai Sándort. NB I.-es játékos lett Dinya László, Hanyecz János. A derbi ötvenéves évfordulójára összegyűlt egykori futballisták ezután megnézték a Gyomaendrődi FC hazai mérkőzését. A retró kezdőrúgást Gonda Károly és Orovecz József végezte el Orovecz Ferenc Olivér játékvezető társaságában.

Olyan futballcipőt is kiállítottak, amilyenben Puskás Öcsi játszott

Az emlékezés második félideje kiállításmegnyitóval folytatódott a minap a Szent Antal Népházban. Az egykori játékosok, az elhunyt labdarúgók hozzátartozói és az érdeklődők a tárlaton olyan fényképeket is láthattak, amiket addig soha. Toldi Balázs, a Gyomaendrődi FC nyáron visszavonult játékosa, csapatkapitánya zöld-fehér TOLDI 9 feliratú, futballistát ábrázoló kerámiát vehetett át Orovecz Ferenc Olivértől.

A jelenlévők megtekintették az FTC és a Vasas elleni legendás meccsek fotóit, a Mészöly Géza és társai által aláírt labdát. Láthatók fényképek a Gyomaendrődi Barátság SE NB II.-be jutásáról is, az 1998/1999-es idényből. A résztvevők rengeteg sztorit meséltek egymásnak.

A szeptember 25-éig látható tárlat egyik kuriózuma egy olyan korabeli, szegelt, stoplis futballcipő, amilyenben Puskás Öcsi is játszott. Ez Ágoston Lajos futballista édesapjáé volt, ugyanúgy, mint a Gyomai TK 1933-as alapítói kitűzője. A kiállításmegnyitó végén Szmola Józsefnek az özvegye ajánlott fel egy kerámiát, amit keramikus lányuk, Edina készített. Az alkotást kisorsolták, és Gyebnár Ilona szurkoló nyerte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában