Labdarúgás

2019.09.20. 08:49

A futballderbikre emlékeztek Gyomaendrődön

Magyarország első profi labdarúgócsapata, a gyomai Kner SC több mint száz évvel ezelőtt alakult meg. Gyomán és Endrődön később is mindig szerették a focit, és méltók voltak a játékosok elődeikhez. Az 1969-es megye I.-es labdarúgó-bajnokság emlékezetes maradt az akkor még két különálló település focistáinak és szurkolóinak. Az Endrődi Spartacus előző évben bajnokként feljutott a megye I.-be, így összekerült minden idők legnevesebb ellenfelével, az akkori Gyomai TK-val. A tét az NB III.-ba jutás volt.

Nyemcsok László

Fotók: BMH

Ötven éve, április 27-én Endrődön 2:1-re győzött a Gyomai TK. Góllövők: Domokos (2), illetve Majoros. 1969. szeptember 28-án Gyomán az Endrőd nyert 3:2-re Orovecz J. (2) és Bacsa góljaival, a hazaiak két találatát Nyilas és H. Kovács szerezte. A derbi mindkét helyszínen 2500 szurkoló előtt zajlott, a sors fintora, hogy a hazai csapatok veszítettek.

A közelmúltban a derbik emlékére az egyik gyomaendrődi vendéglátóhelyen kezdődött a visszatekintés első félideje. A második „játékrész” pedig szeptemberben a Szent Antal Népházban rendezett fotókiállítással folytatódott, melyhez a sportszeretők korabeli fotókkal és -tárgyakkal járultak hozzá.

Fotók: BMH

Az első rendezvényen az akkori két nagycsapat játékosai a tartalékokkal, ifistákkal együtt megemlékeztek az elhunytakról. Vatai Gyula, Varjú Imre és Neibort László, sajnos, már átigazolt az égiek csapatába. Orovecz Ferenc Olivér játékvezető sípszavára Erdei Ferenc és Gonda Károly csapatkapitányok átadták a korabeli csapatzászlókat Toldi Balázsnak, aki Kocsis Zsolt játékosedzővel együtt a jelenlegi Gyomaendrődi FC-t képviselte.

Toldi Balázstól, már mint polgármestertől, elismerő oklevelet vehetett át Gál István, Lukács Sándor, Orovecz József és Pelyva Miklós a Gyomaendrőd sportjáért végzett áldozatos munkájáért. E közben felsorakoztak a játékosok arcképével ellátott endrődi, kék-fehér és a gyomai, zöld-fehér gombfocicsapatok. A jelenlevők minikiállítást is megtekintettek, például az egykori csapatszállító autók makettjeit, a volt NB III.-as ellenfelek csapatzászlóit, akkori újságcikkeket.

– Endrőd és Gyoma válogatottja legyőzte az NB I.-es Salgótarjáni BTC-t, mely többször bizonyult a legjobb vidéki együttesnek – hangsúlyozta Orovecz Ferenc Olivér.

– Méltó ellenfele volt a Gyomai TK az Albert Flóriánnal felálló Fradinak és a Mészöly Kálmán vezette Vasasnak is. Nem véletlenül, hiszen 1969-ben a Gyomai TK jutott be az NB III.-ba. A bajnokság az utolsó fordulóban dőlt el. Beinschróth Károly A GYTK fiairól címmel verset írt a gyomai csapat játékosairól, de a Pólyás becenevű futballista kilétét eddig még senkinek nem sikerült megfejteni.

A retró kezdőrúgás elvégzésénél a Gyomaendrőd bajnoki futballmérkőzésén Orovecz József, Orovecz Ferenc Olivér, Gonda Károly

Több endrődi és gyomai játékosnak a Békéscsabai Előrén keresztül vezetett az útja a válogatottságig. Említhetjük Németh Lajost (aki világhírű játékvezető is volt) és Paróczai Sándort. NB I.-es játékos lett Dinya László, Hanyecz János. A derbi ötvenéves évfordulójára összegyűlt egykori futballisták ezután megnézték a Gyomaendrődi FC hazai mérkőzését. A retró kezdőrúgást Gonda Károly és Orovecz József végezte el Orovecz Ferenc Olivér játékvezető társaságában.

Olyan futballcipőt is kiállítottak, amilyenben Puskás Öcsi játszott

Az emlékezés második félideje kiállításmegnyitóval folytatódott a minap a Szent Antal Népházban. Az egykori játékosok, az elhunyt labdarúgók hozzátartozói és az érdeklődők a tárlaton olyan fényképeket is láthattak, amiket addig soha. Toldi Balázs, a Gyomaendrődi FC nyáron visszavonult játékosa, csapatkapitánya zöld-fehér TOLDI 9 feliratú, futballistát ábrázoló kerámiát vehetett át Orovecz Ferenc Olivértől.

A jelenlévők megtekintették az FTC és a Vasas elleni legendás meccsek fotóit, a Mészöly Géza és társai által aláírt labdát. Láthatók fényképek a Gyomaendrődi Barátság SE NB II.-be jutásáról is, az 1998/1999-es idényből. A résztvevők rengeteg sztorit meséltek egymásnak.

A szeptember 25-éig látható tárlat egyik kuriózuma egy olyan korabeli, szegelt, stoplis futballcipő, amilyenben Puskás Öcsi is játszott. Ez Ágoston Lajos futballista édesapjáé volt, ugyanúgy, mint a Gyomai TK 1933-as alapítói kitűzője. A kiállításmegnyitó végén Szmola Józsefnek az özvegye ajánlott fel egy kerámiát, amit keramikus lányuk, Edina készített. Az alkotást kisorsolták, és Gyebnár Ilona szurkoló nyerte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában