torna

2019.06.25. 15:26

Szujó Hanna izgatottan, de felkészülten várja a vébét

A férfiaknál már zajlik a pódiumedzés győri Audi Arénában, a nők szerdán veszik birtokba az 5500 férőhelyes multifunkcionális csarnokot a magyar kezdeményezésre létrejött 1. Junior Torna Világbajnokságon.

Gajdács Pál

A június 27. és 30. között zajló seregszemle a világ legjobb 14–17 éves tornászainak ad lehetőséget arra, hogy összemérjék tudásukat. A világbajnokságon óriási nemzetközi versenyrutint szerezhetnek az eddig csak európai szinten versengő tornászok. Egy ilyen esemény nem kis motivációt és persze élményt ad a fiataloknak. Bár minden sportágban rendeznek a korosztálynak világbajnokságot, ez világ egyik legnagyobb hagyományú sportjában 2019-ig hiányzott – pedig felnőtt világbajnokságot 1903 óta, tehát 116 éve rendeznek! Az új verseny hatalmas érdeklődést keltett világszerte: a június 19-i nevezési listán hatvankét nemzet tornászainak nevét találjuk meg Izlandtól Ausztráliáig, Mongóliától Kanadáig.

Rendkívüli izgalommal készül a Torna Club Békéscsaba dédelgetett kedvence, Szujó Hanna is, aki a világbajnokság egyik arca, a győri helyszínen a plakátokról lépten-nyomon az ő és a fiúcsapat egyik tagja, Balázs Krisztián mosolygó arca köszön vissza. A békéscsabai születésű tehetség Balázzsal együtt szerepelt a világversenyt népszerűsítő kisfilmben is.

– Jómagam a FIB (Nemzetközi Torna Szövetség) Nemzetközi Bíró Bizottság asszisztenseként dolgozom, és a bírói kar munkáját segítem, így kevesebbet tudok figyelni a tanítványomra. Azonban betekintettem a női válogatott első hivatalos bemelegítő edzésére és láttam, hogy Hanna nyugodtan, mosolyogva készült élete legnagyobb versenyére – mondta lapunknak Zsilinszki Tünde, Szujó Hanna egyik edzője. – A legfontosabb, hogy a csapat minden tagja hozza a saját tudását. A lányok többek között az ukránokkal az amerikaiakkal és a britekkel kerültek egy csoportba, vagyis igazi nagy tornásznemzetek között kezdhetnek pénteken az egyéni összetett-, és csapatdöntőben. Azt tudom, hogy Békéscsabáról többen is eljönnek Hannának és a magyar csapatnak szurkolni, vagyis a tanítványunk szinte otthon érezheti magát.

Hannát felkészítő edződuó férfi tagja, Petrovszki Pál a tornaszerek mellet kíséri végig a 14 éves tornász munkáját.

– Mindkét nap jól sikerült, jó hangulatban várjuk a szerdai pódiumedzést – számolt be a tapasztalt edző. – Hétfőn fél óránk volt minden szeren, igaz akkor még nem az arénában edzettünk. A legfontosabb célunk, hogy a versenyen minden szeren a legjobb tudása szerint mutassa be a gyakorlatát.

– Egészen jól sikerült a felkészülés, a csapattársaim is sokat segítettek, elégedett vagyok – mindezt már a főszereplő, Szujó Hanna mondta. – Nagyon várom már a pódiumedzést, ahol mind a négy gyakorlatot be kell mutatnom. Kíváncsi vagyok a berendezett Arénára, amit eddig még csak képeken láttam.

A fiúknál Balázs Krisztián mellett Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs (tartalék: Kovács Márton) alkotja a csapatot, a lányoknál már korábban kiderült az indulók névsora: Makovits Mirtilltől és Szujó Hannától összetettben, Szilágyi Nikolett-től gerendán várnak elsősorban jó szereplést, a tartalék Szmirnov Anna. A korábban több évig Békéscsabán tornázó Szilágyi gerendagyakorlatához döntős reményeket fűznek a szakemberek.

Összetettben nincs külön döntő

A lányok között a 14–15, a fiúknál a 16–17 éves tornászok szerepelnek (2004–2005-ös, illetve 2002–2003-as születésűek). A fiúknál és a lányoknál is tartanak csapatversenyt, a selejtezők alapján hirdetnek összetett győztest, vagyis nincs külön összetett döntő. A fiúk csütörtökön, a lányok pénteken már az első csoportban szerekhez lépnek, mindkét napon 10 órakor kezdődik a verseny. Szombat-vasárnap következnek a szerenkénti finálék a szokott felosztásban, öt az első, öt a második napon. A nők szombaton ugrásban kezdenek, majd felemás korláton folytatják, vasárnap kerül sor a talaj, illetve a gerenda döntőkre. A világbajnoksághoz szükséges szereket és felszereléseket 15 kamionnal szállították Győrbe Stuttgartból – ezek a verseny után Magyarországon maradnak, s a helyi klubok használhatják őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában