Kézilabda

2019.03.01. 18:40

Remekül dirigáltak Egerben

Két orosházi születésű és ma is a városban élő fiatal játékvezetőre bízták kedden a DVTK-Eger–MOL-Pick Szeged NB I.-es férfi-kézilabda­mérkőzés levezénylését.

Gajdács Pál

A 26 éves Héjja Ádám és a nála két évvel fiatalabb Kónya Balázs eddig NB I. B-s és NB II.-es mérkőzéseken dirigált.

– Az előző fél évünk jól sikerült, ami biztató volt, ám azon meglepődtünk, hogy az első élvonalbeli küldésünk nem női, hanem férfimérkőzésre szólt. Természetesen nagyon megörültünk a lehetőségnek – mondta Héjja Ádám. – A mérkőzés előtt volt egy kis izgalom bennem, hiszen tudtam, hogy az osztályváltás után az NB I.-ben is meg kell felelni. Gyorsan át kellett azonban „kapcsolni”, és amikor ez megtörtént, már mindegy volt, hogy kiknek fújunk, függetleníteni tudtuk magunkat a körülményektől.

Ádám szerint sikeres volt a debütálásuk, persze – mint mondja – még ebbe is bele kell szokni.

– Más a légkör, gyorsabb a játék. Nekünk is meg kell szokni a csapatokat és nekik is meg kell ismerniük bennünket – folytatta a fiatal játékvezető. – Sikerült jól lehoznunk a mérkőzést, de bele kell még szoknunk a miliőbe. Akadt olyan időszak a találkozón, amikor túlságosan meg akartunk felelni.

Az orosházi korosztályos csapatban edzőként is tevékenykedő Ádám az Orosházi FKSE-ben kezdett el kézilabdázni, a korosztályos csapatok után bekerült az NB I.-es felnőttcsapat keretébe, sőt a MOL-Pick Szeged ellen pályára is léphetett. A játékvezetői kezdetekről így beszélt:

– Adódott egy lehetőség, elvégeztünk egy játékvezetői tanfolyamot, majd két-három évig párhuzamosan játszottam (az utóbbi időben az NB II.-es Csongrád csapatában), és vezettem is. Nem volt egyszerű, de dönteni kellett, hogy melyiket csináljam magasabb szinten, és a játékvezetés mellett maradtam, mint ahogy Balázs is. A környezetünkben és játékvezetői bizottságban is mindenki a támogatásáról biztosított bennünket.

Emlékezetes napokat él át Ádám játékvezetőtársa, Kónya Balázs, hiszen nemcsak az NB I.-ben mutatkozott be, hanem a munkahelyén, az egyik üvegipari cégnél is.

– Nemrég diplomáztam gépészmérnökként, s éppen a beszélgetésünk napján volt az első munkanapom – újságolta a kézilabdával szintén az orosházi egyesületben megismerkedő Kónya Balázs. – Eleinte hobbinak indult, kis tornákon kértek fel, hogy az akkori társammal vezessünk le mérkőzéseket. Középiskolásként így szereztem némi rutint, majd éppen egy ilyen gyerektornán figyeltek fel ránk. Megdicsértek, hogy jó volt! Ekkor tudatosult bennem is, hogy lehet az egésznek jövője. Kezdetben nem együtt fújtunk Ádámmal. 2013-ban indultunk el a tanfolyamon, majd a megyei szövetségnél javasolták, hogy jó lenne, ha együtt vezetnénk. 2014-ben végeztünk, egy évre rá pedig már NB II.-es felnőttmérkőzéseket vezettünk. – A mienk nem számít gyors karriernek, végigjártuk a ranglétrát, ami nem is volt baj, hiszen tapasztalatokat szereztünk.

A debütálásról elmondta, hogy úgy ment neki a mérkőzésnek, mint bármelyik másiknak, nem volt meg benne az a nagy izgalom.

– Az volt a célom, hogy megfeleljek magamnak és a közönségnek is, ami összességében sikerült is – beszélt a terveiről, benyomásairól Balázs. – Megkaptuk a hivatalos ellenőri jelentést, amely szerint az ellenőr teljesen elégedett volt a ténykedésünkkel, bár ezt a szintet még szoknunk kell. Az elején arra törekedtünk, hogy lefújjuk azt, amit a szabály szerint kell, mert az alacsonyabb osztályú mérkőzéseken az edzők egy apró lökés után is azonnal reklamáltak. Itt viszont rájöttünk, hogy jobb, ha a kisebb ütközéseknél, lökéseknél továbbot fújunk, engedjük a látványosságot, nem tördeljük szét a játékot.

A nemzetközi színtér a cél

A fiatal orosházi játékvezetői páros nem szeretne megállni a magyar élvonalnál, komoly célokat fogalmaznak meg.

– El akarunk jutni a nemzetközi porondra is – mondta Héjja Ádám. Játékvezetői társa, Kónya Balázs a távlati célokról elmondta, hogy idővel szeretné, ha nagy világeseményeken, így például Európa- és világbajnokságon fújhatnának, ehhez nála már a nyelvtudás is adott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában