Vízilabda

2019.03.01. 14:42

Dr. Steinmetz Barnabás nem szakadt el a sporttól

A HISZEK Benned Sport Program-pályázat keretében megrendezett „Sportolj együtt olimpikonokkal!” elnevezésű program idei harmadik állomásán Sydney és Athén olimpiai bajnok vízilabda-csapatának bekkjét, dr. Steinmetz Barnabást látták vendégül pénteken két békéscsabai oktatási intézményben.

Gajdács Pál

A Petőfi utcai iskolában Hegedűs József testnevelő tanár, majd Szigeti Csaba városi sportcsoportvezető fogadta dr. Steinmetz Barnabást. Utóbbi nagyjából két percig sorolta a volt bekk legnagyobb eredményeit. Ötkarikás aranyai mellett 2003-ban világbajnokságot, 1997-ben és 1999-ben Európa-bajnokságot és számtalan más világversenyt, valamint bajnokságot nyert.

A szerző felvétele

Dr. Steinmetz Barnabás gyakori vendége Békéscsabának, hiszen felesége, a váltóban egykor országos bajnokságot nyert futónő, Bobcsek Emese a város szülötte.

– Olyan, mintha hazajönnék Békéscsabára – mondta a bajnok, aki beszélt a híres sportcsaládjáról, és pályafutásának kezdeteiről is. Édesanyja, Varga Mária válogatott szinten kosárlabdázott, édesapja olimpiai bronzérmes vízilabdakapus volt, szintén vízilabdázó öccse Athénban nyert olimpiát.

– Öt esztendősen kezdtem el úszni, majd egy évvel később futni is, de a KSI-hez kerülve hamar kiderült, hogy nem bánok rosszul a labdával. Tizennyolc évesen Horkai Györgynél kerültem be a felnőtt válogatottba, aki munkamániás volt. Az iskolám partnernek bizonyult, hogy ott lehessek a válogatott edzésein.

Kilenc és fél év alatt végezte el a jogi egyetemet, de a sydney-i olimpia miatt egy évet halasztott és később a négy évig tartó nápolyi időszaka alatt sem volt könnyű folytatni a jogi tanulmányait, melyet 2005-ben fejezett be.

– Nem volt egyszerű összehangolni a tanulmányokat a sporttal, de az élsportoló az átlagosnál nagyobb akaraterővel rendelkezik – tette hozzá a bajnok. A Sydneyben aratott olimpiai győzelmük után Athénban mindenki rájuk fente a fogát, ám ott hatból hat győzelemmel megvédték a címüket.

Két éve vonult vissza, ma ügyvédként dolgozik, de a Honvéd szakosztály igazgatójaként és az osztrák válogatott szövetségi kapitányaként nem szakadt el a sporttól.

Dr. Steinmetz Barnabás délután a BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában járt, találkozott a diákokkal. Meglepetésként egy fotó erejéig újra összeállt a Bobcsek Emese, Kun Alice, Csendes Ildikó, Laczó Rita országos bajnok futóváltó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában