Átalakul a taorendszer

2019.01.26. 15:41

Megfelelő körülmények között dolgozhatnak a jövő sportolói

A Magyar Közlönyben de­cember 27-én megjelent kormányrendelet szerint változtatnak a taotámogatáson, amelynél felső limitet állítottak fel, emellett szigorították a pénz felhasználásának ellenőrzését.

G. P.

Átalakul a taotámogatás a látványsportokban, de még így is jelentős, 50 milliárdos taopénzre számíthatnak a kormányrendelet alapján. A rendelkezés szerint a korábbiaktól eltérően a 2019-es időszakra kiállított igazolások összege 40, míg 2020-ban 60 milliárd a maximum.

A tao 2011-es bevezetése óta a rendszer két csúcsesztendejében, 2016-ban és 2017-ben 113,2 és 93,6 milliárd forintnyi taotámogatást könyvelhettek el. Az elmúlt hét idényben a legtöbb pénz a futballba áramlott, több mint 270 milliárd forinttal gazdálkodhatott.

Orbán Viktor miniszterelnök a január 11-ei kormányinfón elmondta, hogy a sportos tao idén sem lesz kevesebb.

Elmondta, hogy a sporttaot működésre – itt semmit nem változott – és fejlesztésre lehet felhasználni. Jelenleg 300 milliárd forint értékű megítélt, de meg nem valósított taoberuházás van a magyar gazdaság rendszerében.

– Ha ugyanilyen ütemben újabb és újabb taokat nyitnak meg, akkor kétséges, hogy abból a 300 milliárdból mi valósul meg, ezért mi azt mondtuk, hogy most lassítsunk. Egy-két éven keresztül a már megítélt, összesen 300 milliárd forintnyi beruházásból valósuljon meg minél több, akkor látjuk, hogy egyáltalán mi az, ami meg tud valósulni, és utána ismét lehet nagyobb összegű taofejlesztéseket megindítani, de most a működés marad, a fejlesztéseknél pedig a már előre megítélt, de meg nem valósított beruházásoknak legalább a fele valósuljon meg, hogy lehessen megbízhatóan tervezni – mondta a miniszterelnök.

Az utánpótláskorú labdarúgók is részesülhetnek a társasági adóból F/otó: Lehoczky Péter/

Megpróbáltuk körbejárni a témát, három egyesület elnökét kérdeztük.

– A taoforrás rögzítésével kapcsolatos kormányrendeletben foglaltak találgatások sorát indították el az érintett sportszervezetek részéről, hogy az a gyakorlatban, a saját mindennapi működést érintően miképpen fog alakulni – mondta dr. Kovács Mihály, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia elnöke.

– A napokban megjelent információk szerint a megadott 50 milliárdos keretösszeg a működési források körét nem fogja érinteni, amelynek köszönhetően a működési kiadások finanszírozását a jövőben is a jelenlegi szinten fogjuk tudni megvalósítani. Ez mindenképpen pozitív hír, mivel a taoforrások egyik évről a másikra való kiesését piaci oldalról vagy egyéb támogatási csatornából visszapótolni a jelenlegi viszonyok között nem lett volna egyszerű feladat megoldani.

A korlát a beruházási kiadások, azon belül is a támogató határozattal rendelkező, de még el nem kezdett vagy be nem fejezett projektek megvalósulását hivatott elősegíteni. Ennek oka, hogy a taoforrás jellemzője; a támogatás önmagában csak egy lehetőség, azt a forrást össze is kell szedni a térségben lévő cégektől, amely egyre nehezebb feladatot jelent minden érintett számára.

A Békéscsaba Labdarúgó Akadémia is rendelkezik hatályos taohatározattal el nem kezdett beruházási projektek megvalósítására. Ilyen például a villanyvilágításos élő füves nagypálya építése, de taoforrás hiányában a megvalósítására mindezidáig nem került sor. Az elmúlt időszakban klubunk elkötelezett volt az önkormányzati vagyona taoforrásból való fejlesztésében, az elmúlt hat évben mi valósítottunk meg Békéscsabán kiemelkedően a legnagyobb összegben sportcélú ingatlanfejlesztést, amellyel minden esetben a városi ingatlanállományt fejlesztettük, és a jövőben is így szeretnénk eljárni.

Baran Ádám, a Swietelsky-Békéscsabai RSE elnöke:

– A látványsportágak közé a röplabda került be utoljára. Kézzelfogható az a szintű fejlődés, növekedett az igazolt és utánpótláskorú játékosok száma. A BRSE minden egyes fillérrel transzparensen tud elszámolni, és a rendszer bevezetése olyan lehetőséget adott, hogy immáron normális nyugat-európai színvonalon nevelhetünk utánpótlást. Az utánpótlássportot kell és szükséges támogatni, mert egy klubvezető erre a területre szponzorációt nem tud bevonni. Mi speciális helyzetben vagyunk, hiszen míg a fővárosban egyes egyesületeknél 12-15 ezer forint a tagdíj, addig mi ennél jóval kevesebbet is nehezen tudunk összeszedni, vagyis itt a tagdíjbevételek nem tartanák el az utánpótlást – szögezte le a BRSE elnöke.

– Látom, hogy mennyi olyan klub jött létre, amely kizárólag a taora hagyatkozik. A hazai szövetség elnökségi tagjaként magam is bírálok el pályázatokat. Örömteli, hogy több olyan településen vetette meg a lábát a röplabda, ahol korábban a testnevelők lelkesedése ellenére sem tudott. Vannak olyan no name klubok, amelyek több tíz-, adott esetben százmillió forintos nagyságrendű sportágfejlesztési terveket tesznek le az asztalra, melyek valóságtartalma igencsak megkérdőjelezhető. Egyetértek a döntéshozóknak azzal a szándékával, hogy a rendszert, az ellenőrzéseket szigorítani kell, hogy ne vehesse bárki jogtalanul igénybe a támogatásokat. A röplabdában korábban az volt a trend, hogy fejkvóta alapon minél több játékost leigazoltak, annál nagyobb összegre lehetett pályázni. Az MRSZ okosan ahhoz kötötte ezen források biztosítását, hogy versenyeztetni is kell a gyerekeket. Mert ha bemegyünk egy iskolába, le lehet igazolni mondjuk nyolcvan gyereket, de az MRSZ meghatározott számú versenyeire el kellett vinni őket, amit igazolni kell – mondta a klubvezető, majd így folytatta:

– A rendszerváltás után a sportinfrastruktúra fejlesztése több évtizedes lemaradásban volt. Manapság már megfelelő körülmények között, megfelelő eszközökkel dolgozhatnak a jövő sportolói, emiatt elévülhetetlenek a tao „érdemei”. Az utánpótlássport a tao nélkül összecsuklana.

Paláncz György, az EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE elnöke:

– Úgy néz ki, hogy a taoforrás csökken, de ez a jelenlegi infrastrukturális fejlesztések rovására nem fog menni, a csökkenés a későbbi fejlesztések terhére megy majd, a klubok továbbra is fedezni tudják az utánpótlásban felmerülő költségeket. Egyesületünkben jelenleg mintegy kétszáz korosztályos játékos kézilabdázik. Korábban adtunk be egy tervet egy kézilabda-munkacsarnok építésére, ebben az ügyben azonban még nem született konkrét döntés. Nagyon fontos az, hogy nemcsak papíron léteznek a játékosok, akik után a támogatást lehet igénybe venni, hanem ténylegesen is. Mi hisszük, hogy eddig is volt támogatás és ezután is lesz. A gyerekek ingyen utaznak, nem szedünk tagdíjat, megvan minden felszerelésük, és az utánpótlásedzők bérét is biztosítjuk, nagyon komoly segítséget nyújtott.

Mi az a társasági adó?

A taotámogatással a társasági adót fizető cégek bizonyos szervezeteket vagy célok megvalósulását támogathatják úgy, hogy közben még anyagi előnyük is keletkezik a támogatás nyújtásából. Leegyszerűsítve: a cégek kevesebb társasági adót fizetnek az államnak, amely összeg így a támogatott szervezethez kerül, amely azt bizonyos célok megvalósulása érdekében felhasználja.

(Forrás: Piac és Profit).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában