atlétika

2018.07.03. 16:46

Apáti Bence és Zahorán Petra az ifiolimpiáért hajt

Idén nem kell túl messzire utazni a magyar U18-as atlétáknak, mivel a sportág kontinensbajnokságát hazánkban, Győrött rendezik meg. A július 5–8. között sorra kerülő korosztályos világeseményt nagy várakozások előzik meg Békéscsabán is.

Gajdács Pál

A magyar csapatnak nem más, mint a két évvel ezelőtti grúziai U18-as Eb résztvevője, Pavuk Tíra üzent: „Ez most rólatok szól, élvezzétek ki a verseny minden percét! Egy itt elért jó eredménnyel nemzetközileg is elismert atléta válhat belőletek” – biztatta fiatalabb társait az amúgy az U20-as világbajnokságra készülő békéscsabai akadályfutó. Klubjából ketten is ott lesznek Győrben és bizakodással várják az Eb-t.

Baji Balázs, Apáti Bence és Tóth Sándor. /Beküldött fotók/

– Minden egyes nap keményen edzettem, munkámat az az Urbanikné Rosza Mária irányítja, aki háromszoros olimpikonként óriási versenytapasztalattal rendelkezik – mondta az 5000 méteres gyaloglásban csütörtökön délelőtt rajthoz álló Zahorán Petra. – Nekem a győri lesz az első világversenyem, és Marcsi néni sok hasznos tanáccsal szolgált, hogy mire is kell figyelni. Már nagy a versenydrukk bennem. Az a célom, hogy a lehető legjobb szerepléssel, méltóképpen képviseljem Magyarországot. Az első hatban szeretnék végezni, amely lehetővé tenné az ifjúsági olimpián való indulást.

Apáti Bence 800 és 1500 méteren is győzött a júniusi országos bajnokságon. Tóth Sándor tanítványa utóbbi számban indul Győrött, aki szintén bizakodó:

– Nagyon sűrű lesz a program, hiszen két futás is lesz, a csütörtök esti selejtezőből lehet bejutni a szombat esti fináléba – mondta a tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 1500 méteren ezüstérmes csabai üdvöske. – Jól fel tudtam készülni és csak kisebb sérülések miatt kellett néhány edzést kihagyni. Szeretném azt hozni, amit tudok. Az ezeröt egy nagy taktikai verseny, ahol bármi megtörténhet, de bízom a dobogóban. Tudom, hogy az ír és brit futók is nagyon jók, és a többieket sem szabad lebecsülni. Egyéni csúcsközeli (Bence legjobb eredménye: 3:53,9 perc – a szerző) eredményben bízom és abban, hogy kivívom az ifi olimpián való részvételt.

Apáti Bence dobogós volt Ptujban.

– Zahorán Petra 2002-es születésűként indul a 2001–2002-esek küzdelmében. Két hete érte el a 24:39,34-es egyéni rekordját és most is abban bízom, hogy kihozza magából a legjobbat – mondta Tóth Sándor, a Kopp Békéscsabai AC vezetőedzője. – Apáti Bence nagyon érett versenyző, vele szemben a döntőbe jutás az elvárás. Nem az időeredmény a fontos, az előfutamban taktikázni is kell, hogy ne fussa nagyon ki magát. Bízom benne, hogy ott lesz a legjobb hat között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában