márton anita

2018.03.07. 17:00

Két csabai iskolába is ellátogatott a magyar atlétika királynője – videóval!

Két békéscsabai intézményben, a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában és a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában is látogatást tett a magyar atlétika első világbajnoka. A pénteken a birminghami fedett pályás vébén súlylökésben aranyérmes békéscsabai Márton Anita friss élménybeszámolóját hallgathatták a diákok.

Gajdács Pál

A HISZEK Benned Sport Program-pályázat keretében megrendezett „Sportolj együtt olimpikonokkal!” elnevezésű programban Márton Anitát és edzőjét, Eperjesi Lászlót látták vendégül. Az újdonsült világbajnok a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában kezdett, majd a Közgében folytatta, ahol Paláncz György, a Közgé igazgatójának bevezetője után Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is üdvözölte. A polgármester megjegyezte, hogy a „Sportolj együtt olimpikonokkal!” elnevezésű programban az olimpiákon, világ-, és Európa-bajnokságokon sikereket elért sportolókat látnak vendégül.

Az atlétikát a sportok királynőjének tartják, a magyar atlétika királynője viszont Márton Anita, aki egyedülálló eredményeket ért el az elmúlt években, az olimpián, a tavalyi világversenyeken és most a fedett pályás világbajnokságon is – emelte ki a városvezető.

Ezután Márton Anita ragadta magához a mikrofont, aki röviden mesélt a kezdetekről, arról, hogy miután több sportágat is kipróbált, 11 évesen az atlétikánál kötött ki. Tizennyolc éve sportol, ami hosszú idő, de ezek az évek nagyon gyorsan el is röpültek.

Rengeteget köszönhetek az atlétikának, sok szeretet kaptam azoktól az emberektől, akiket a sportnak köszönhetően megismerhettem. Olyan országokba juthattam el a sportnak köszönhetően, mint Brazília, vagy Dél-Afrika, melyekről korábban nem is álmodhattam. A sportnak köszönhetően megtanultam a kitartást, a küzdeni tudást és ennek köszönhetően rendszer van az életemben – beszélt a sport előnyeiről a világbajnok. Karrierje során az első mérföldkőnek a 2014-es prágai fedett pályás Európa-bajnoki címét említette, majd a 2016-os riói olimpiai bronzot, a tavalyi fedett Eb-címvédést és a mostani vébét emelte ki.

Az összes említett versenyen egyéni csúcsot löktem, amely egyben országos csúcs is volt, s az összes korosztályos rekord az én nevemhez fűződik – mondta.

Beszélt a tanulás fontosságáról is, amit ő és edzője, Eperjesi László is az első helyre sorolt.

Nem voltam rossz tanuló, jó a „rövidtávú” memóriám. Mindig beosztottam az időmet, tudtam, mikor kell leülnöm tanulni, mikor kell elmennem edzeni. Fontos volt, hogy odafigyeljek a jó jegyekre, de az edzőm, Laci bácsi is azt mondta, hogy a tanulás még az edzésnél is fontosabb.

Lényeges, hogy egy sportoló jó tanuljon, hiszen ebből a tudásból merít az élete során – erősítette meg Eperjesi László. – Aki nem sportol, az fizikailag leépül. Élsportoló az lehet, aki mentálisan is alkalmas. A súlylökés egyébként is egy technikai sportág, ahol a gyengébb felfogásúak nehezebben tanulják meg az elemeket.

A diákok kérdésére válaszolva a világbajnok elmondta, hogy heti tizenkettőt edz, egy nap öt órát. Nála is előfordultak mélypontok, de mindig fel tudott állni. A súlylökő mezőnyben a 171 centijével a legkisebbek közé tartozik, tíz-tizenöt éve sokan azt hitték, hogy sose fog 18 méternél nagyobbat dobni, hogy nem fog eljutni világversenyre, nem fog ott döntőbe jutni.

Örülök, hogy ezekre sikerült rácáfolnom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában