Labdarúgás

2018.02.22. 12:05

Sokkal jobban kell vigyázni a fiatal labdarúgókra Gyulán

Közeleg a különböző szintű labdarúgó-bajnokságok tavaszi rajtja, ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót a Gyulai Termál FC vezetősége.

Az esemény fókuszában a klub utánpótlása és persze a megye I. osztályban szereplő felnőtt együttes állt.

A fürdővárosi egyesületet vezető Galbács Mihály elnök köszöntőjét követően Durkó Károly elnökségi tag tartott átfogó tájékoztatót a klubon belüli piramis alapjait jelentő utánpótlásműhelyről. Ebből kiderült, hogy a Termál FC-n belül 245 labdarúgó palánta bontogatja szárnyait. A korosztályos együtteseknél folyó szakmai munka még inkább felértékelődött az utóbbi időben.

– A gyulai foci napjainkra nehéz helyzetbe került, hiszen a megyei bajnokságban szereplő együttes működtetésére nem egyszerű előteremteni a forrásokat. Közép- és hosszútávon ezért is kell még inkább a helyi, illetve gyulai kötődésű játékosokra építeni a felnőtt együttest – mondta Durkó Károly.

A vezető szerint a kialakított klubmodell alkalmas erre, sőt néhány éven belül akár az őt megillető szintre is emelheti az egyesületben folyó szakmai munkát. Mindez azonban kitartó, áldozatos szerepvállalást igényel a korosztályos csapatok edzőitől és az egyesület irányítóitól egyaránt.

– Úgy gondoljuk, hogy sokkal jobban kell vigyáznunk azokra a fiatalokra, akik a modernkor kihívásaival szemben a focit részesítik előnyben. Jelentős anyagi áldozatok árán a Grosics Akadémiától hat olyan egykor nálunk kezdő gyereket igazoltunk vissza, akik többsége nem akart játszani jelenlegi klubjában, vagyis elkallódott volna. Körzetközpont lévén további két tehetséges ifjú focista került hozzánk Sarkadról és Mezőkovácsházáról, ők az évek során valamennyien részesei lehetnek a helyi foci felemelésének – tette hozzá Durkó Károly, aki szerint a felnőtt gárda nyári kényszerű átalakítása a nézőszámra már ősszel jótékony hatással volt. Szemben azzal, hogy a légiósokból álló NB III-as együttes mérkőzéseire alig 150 néző váltott jegyet, addig helyi fiatalokra sokkal több barát, ismerős vagy rokon kíváncsi.

A sajtótájékoztató második felében Démusz Zsolt vezetőedző, a felnőtt alakulat felkészüléséről, illetve a tavaszi terveiről számolt be, amely számára hathetes ciklus végét jelenti a vasárnapi Szeghalom elleni bajnoki mérkőzés.

– Heti három edzéssel és két tesztmérkőzéssel készültünk, igyekeztünk színvonalas partnerekkel játszani, hogy az újonnan begyakorolt játékrendszerünk gyenge pontjai megmutatkozhassanak. Sajnos az utóbbi hetekben olyan sérülés- és betegséghullám söpört végig, ami nagyban megnehezítette az optimális felkészülést, akadtak edzőmeccsek, melyeket sajnos le is kellett mondanunk emiatt – hangsúlyozta a szakvezető, aki egy-két kivételtől eltekintve az ősszel kialakított keretre támaszkodhat.

Mindössze három labdarúgó, Konyecsni, Kormány és Zámbó távozott más riválisokhoz. Visszatért ellenben Kondorosról Okos István, illetve Nagyszénásról leigazolták a gólerős Vincze Alexet, akiknek a tapasztalata sokat nyomhat a latba, hiszen a bajnokság első felében éppen ilyen rutinos labdarúgók hiányoztak a csikócsapatból.

– Próbáltunk célirányosan igazolni, a csapat fiatal átlagéletkorából kifolyólag olyan tapasztalt embereket kerestünk, akik személyiségükből és játéktudásukból adódóan is meghatározó szerepet tölthetnek be. A felnőtt szakmai koncepció zen túlmenően kiválóan illeszkedik az utánpótláséhoz, a fiatal tehetségeket próbáljuk minél nagyobb számban integrálni a megye-egyes csapathoz – vázolta fel a játékospolitikát a Démusz Zsolt.

A tréner nyugodt körülmények között folytathatja az építkezést, hiszen jól látható, hogy a gárda a rájátszást az alsóházban fogja folytatni, itt próbálhat meg minél jobb eredményt elérni, ami a 7-8. pozíció megszerzését jelentheti. Az eredményességnél is fontosabb szempont azoknak a játékelemeknek a tökéletesítése, amiket újonnan gyakorolt a csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában