Röplabda

2018.01.10. 14:07

Győzni akar a Csaba

Éppen egy hónapja csaptak össze a haifai Romema Arénában a Maccabi XT Haifa és a Linamar-Békéscsabai RSE női röplabdázói Európa második legrangosabb nemzetközi sorozatában, a CEV-kupában. A békéscsabaiak akkor kiváló játékkal győztek 3:1-re, ami azt jelenti, hogy az izraeli csapat már csak aranyszettben vívhatja ki a továbbjutást. Molcsányi Ritáék csütörtökön este 18 órától igyekeznek tenni azért, hogy ez a forgatókönyv még véletlenül sem valósuljon meg.

Gajdács Pál

A magyar bajnokság és kupa címvédője a nemzetközi porondon (két fronton is, hiszen a kupa védőjeként még a Közép-európai Ligában is érdekelt, ahol a rendező jogán már biztos Final Four-résztvevő) is versenyben maradna, s hírnevének öregbítése céljából minél messzebb kíván menetelni a második számú európai kupasorozatban. A viharsarki kedvencek egy szintén nemzetközi sorozatban elért győzelemmel hangolódtak múlt héten erre a találkozóra.

A szlovák bajnokság reprezentánsa, a Slávia Bratislava csak pár pillanatig tudta megnehezíteni a Békéscsabai RSE dolgát, mindent figyelembe véve Pekárik Eszterék impozáns játékkal söpörték be a három pontot a KEL-ben. Nemcsak az imént említett Pekárik, hanem Ksenija Ivanovics, Lucija Mlinar is magas színvonalú játékot mutatott be, de tulajdonképpen a csapat minden tagja dicsérhető volt.

A kék-fehérek csütörtöki ellenfele persze más szintet képvisel, több éve a Bajnokok Ligája-, és CEV-mérkőzéseken edződő csapatról van szó, akik nem tettek még le a továbbjutásról. Az első mérkőzés előtt igazoltak is egy világsztárt a 36 esztendős Logan Tom személyében, aki az Egyesült Államok-csapatával négy olimpián is szerepelt, Pekingben és Londonban is ezüstéremig jutott, és ő lett a pekingi ötkarikás játékok legjobb pontszerzője is.

A Haifa keretében az izraeli válogatott játékosokon kívül találunk még kanadai (Guy Jordan) és orosz (Irina Klimanova, Anasztazija Barabanscsikova, Natalija Nazarova) játékosokat is. A haifai csapat még kedden kora délután megérkezett a viharsarki megyeszékhelyre, a mérkőzést megelőző nap két edzést is tartottak a találkozó helyszínén. Nagyon elszántak, minden mozdulatukon látszódott, hogy nem mondtak le a továbbjutásról.

Ugyanakkor az első mérkőzésen aratott 3:1 arányú siker azt jelenti, hogy a Békéscsaba két szett megnyerésével már biztosítaná helyét a CEV legjobb 16 csapata között, de a szakvezetés egyértelmű célkitűzése, hogy győzelemre kell törni, és ezért mindent el is fognak követni hazai pályán. A mérkőzésre gőzerővel készülő csapat hétfőn este a román bajnokságban remekül szereplő, Paul Bogdan edző vezette Agroland Timisoara együttesével gyakorolt. A foglalkozás több volt, mint egy szimpla edzés, a magas színvonalú közös gyakorlást roppant hasznosnak tartották a felek.

A Békéscsaba továbbjutása esetén az olasz Pomi ­Casalmaggiore és a holland Sneek párharc győztesével találkozik. Az első mérkőzést az ­itáliaiak nyerték 3:0-ra.

A Békéscsabai RSE–Haifa CEV-kupa-mérkőzés – melyet a Digi Sport 1 is közvetít – csütörtökön18 órakor kezdődik a városi sportcsarnokban.

Fiatal reménységek a felnőttek között

A csütörtöki összecsapáson még biztosan nem jutnak szóhoz, sőt keretbe sem kerülnek, de már egy kis idő erejéig ízelítőt kaptak arról, hogy milyen is a nagyokkal együtt edzeni. A hét eleji edzésen egyéni képzéssel egybekötött foglalkozást tartott Alberto Salomoni vezetőedző és stábja. A tréningen a csapattal dolgozott két ígéretes fiatal játékos is, akik a jövőben több alkalommal csatlakoznak majd a felnőtt kerethez. A Kaposvárról érkező Héri Sára már a felkészülési találkozók során bemutatkozott a Békéscsabai RSE együttesében, azóta Nagy Attila keze alatt remekül dolgozik, míg a 16 éves Sebestyén Flórának ez volt az első alkalma az első csapat kötelékében. A korosztályos válogatott ütő Balatonfüredről érkezett a nyáron, s ha fejlődése töretlen marad, szép jövő várhat rá.

 

Fotók: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában