Geszt

2024.06.11. 06:35

Kisfilm készült a Tisza-kastély újjászületéséről

Az újra régi fényében pompázó legendás geszti Tisza-kastély történetét és felújítását mutatja be A magyar világ közepe – A geszti Tisza-kastély újjászületése című kisfilm, amelyet a minap mutattak be a Duna csatornán. A Tisza-kastély sorsát feldolgozó kisfilm elérhető a mediaklikk.hu oldalon.

Beol.hu

Az M5 kulturális csatorna által a Tisza-kastélyról készített, 25 perces kisfilmben Lázár János építési és közlekedési miniszter kiemelte: kevés olyan család van Magyarországon, amelyben a közéleti és a szabadságért való küzdelem, a közügyekben való aktív szerepvállalás és egy ügyért való harc annyira egybeforrott volna a család hétköznapjaival, mint a Tisza családnál.

Tisza-kastély, kisfilm, Geszt, felújított
A nemzeti összetartozás napján, a minap adták át a felújított Tisza-kastélyt.  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lázár János: a Tisza családot megismerve megérthető a 21. század

A miniszter szerint a geszti kastély falai között az 1700-as évek végétől 1918-ig mindenképpen minden a politikáról szólt. Három-négy generáció harcolt eszmékért, víziókért, az országért. Lázár János beszélt arról is, hogy Geszten helyrehozták a templomot, megépítették az iskolát, létrehozták az óvodát, utakat és közműveket építettek az egész falu területén, és utána kezdtek hozzá a kastély felújításához a magyar református egyházzal közösen.

A geszti kastély eredeti állapotának helyreállítása és az egykor az ország közepén, ma pedig legszélén található békési település fejlesztése a polgári kormány feladata, ugyanakkor minden magyar lehetősége is. Lehetőség, hogy a Tisza családot megismerve megértsük a 21. századot és benne Magyarország helyét Európában – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Két miniszterelnököt adott az országnak a Tisza család

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, történész a kisfilmben kiemelte: nincs még egy olyan magyar család, amely két miniszterelnököt adott Magyarországnak, ráadásul a dualizmus korában, amely a magyarság gyarapodásának, növekedésének az időszaka volt.

A Tisza-ősök az 1600-as években Rákóczi György fejedelem udvarában a törökkel vívott harcokban tűntek ki, adminisztratív feladatokat láttak el, Borosjenőn tevékenykedtek. A törökök elvették akkori birtokaikat, amelyeket később, az ország felszabadítása után peres úton próbáltak visszaszerezni, de az eredeti földek helyett végül más területeket kaptak meg, többek között Gesztet.

Későbarokk stílusban épült a Tisza-kastély

A geszti birtokot Tisza László hosszú harcok árán kapta vissza Mária Teréziától 1760-ban – mondta Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Tisza Kálmán 1856-ban vette át a birtokot, majd 1902-től fia, Tisza István lakhelyéül szolgált, ő korszerűsítette a meglévő épületet. A modern légfűtéses rendszernek köszönhetően megfelelő klíma, valamint hideg és meleg víz is rendelkezésre állt a kastélyban, amely későbarokk stílusban épült.

Teljeskörűen helyreállították az épületet

Oláh Zsanett elmondta: az épületet – amelyet a napokban adott át Orbán Viktor miniszterelnök, illetve amely szerdától látogatható – teljeskörűen, eredeti állapotban állították helyre, teljes cserére szorult az elektromos, a gépészeti rendszer, a tetőszerkezet, és a homlokzat teljes felújítása is megtörtént. Jó néhány helyen megmaradtak az eredeti külső és belső nyílászárók, amelyeket felújítottak.

A felújítás mellett kialakítottak egy 25 helyszínt magába foglaló, ezer négyzetméter területű állandó kiállítást is, amely a Tisza család és a korabeli Magyarország történetét mutatja be. A kiállításba Amerikából jött vissza két Barabás-festmény, Tisza Lajos és gróf Teleki Júlia arcképe, és a Magyar Nemzeti Múzeumból is kerültek tárgyak a kiállításba. A felújított kastély a jövőben rendezvényhelyszínként is szolgál.

Különlegességek is helyet kaptak a Tisza-kastély kiállításában

A NÖF Nonprofit Kft. közleménye szerint – amelyet szintén az MTI adott közre – a tárlatban kiemelt értéket képvisel ifj. Tisza Kálmán biedermeier íróasztala, amelyet Joseph Danhauser készített, Strobl Alajos gróf Tisza Kálmánt ábrázoló mellszobra, valamint egy falkavadászatot ábrázoló szivartartó, amelyen Almássy Denise – gróf Tisza István unokahúga – gravírozott aláírása látható.

A Tisza család leszármazottjai jóvoltából olyan használati tárgyak is szerepelnek a kiállításban, amelyek eredetileg is a kastélyban voltak. Ilyen például Tisza István elefántcsont levélbontója vagy egy márványból készült asztali óra, tetején turulmadárral.

Akár több napot is eltölthetnek Geszten a látogatók

A késő barokk stílusú épület terei a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásokat nyújtanak, ilyen a kávézó és a múzeumpedagógiai foglalkoztatótér. A főépület mellett megújult a kastélykert és park, ahol dísznövények és multifunkciós sportpályák is helyet kaptak. Teljes rekonstrukción esett át a Tiszttartó Ház, az Arany János Emlékház és a Tisza család kriptája. Új elemként felépült az Arany János Vendégház, ami lehetővé teszi, hogy az idelátogatók akár több napot is eltöltsenek a Tisza család egykori otthonánál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!