Tárlat

2024.06.26. 17:44

Póka Györgyék alkotásai visszatértek a gyulai művelődési központba - videóval

Megnyílt Meskó Anna (Póka Györgyné) emlékkiállítása és Póka György kiállítása szerdán délelőtt Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában. A tárlatot közönségtalálkozó keretében nyitották meg, ahol lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre is Póka Györggyel.

Papp Gábor

Póka György köszöntőjében elmondta, hivatalos megnyitó helyett baráti közönségtalálkozóra invitálta az érdeklődőket. Szólt arról, hogy az elmúlt évtizedekben ez a harmadik ilyen tárlata, tárlatuk az intézményben. Az alkotó elismerően szólt a művelődési központ szakembereinek munkájáról. 

Póka György
Póka György kiállítása és Meskó Anna emlékkiállítása közönségtalálkozó keretében nyílt meg
Fotó: Bencsik Ádám

Ezt követően Repisky Dániel, a gyulai Erkel Ferenc Nonprofit Kft. közművelődésért felelős ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Póka György: különleges alkotások a kiállításon

Póka György kérdésünkre elmondta, a művelődési központ kérte fel néhány hónappal ezelőtt, hogy a nyári időszakban egy szép kiállítást rendezzenek meg.

– A felkérésnek örömmel tettem eleget, és elhunyt feleségem munkáiból is nagyon szép kollekciót sikerült otthonról elhoznom a tárlatra. A képei nagy része már két fiamnál, illetve unokámnál van, illetve gyulai családoknál, valamint az ország-világ számos részén megtalálhatók – tette hozzá.

Felesége munkásságából a pasztell rajzokat, a virágos képeket, egy akvarell portrét, illetve több festményét emelte ki. Utóbbiak szerepeltek a szentesi galéria kiállításán, a délkelet-magyarországi pedagógus képzőművészek tárlatán évtizedekkel ezelőtt. Közös munkásságukból pedig az ex librisekről, a kis grafikákról szólt, amelyeket felesége rajzolt, Póka György pedig metszett. Így mintegy 680 darab készült, amelyek a világ minden részén szerepeltek kiállításokon, és gyűjtőknél, könyvtárakban és intézményekben is helyet kaptak. Póka György főleg régebben 28-30 ország, 280-300 művészével és gyűjtőjével állt kapcsolatban az ex librisek kapcsán.

A tárlaton az alkotó legrégebbi, 1966-ban készült öntött zománcképeiből négy tekinthető meg a kiállításon: – Ezek voltak az elsők, amelyeket egyébként Szegeden, a főiskola utolsó évében öntöttem – elevenítette fel a képek születésének történetét. A munkákat később évtizedeken keresztül fejlesztette tovább az öntött zománcképek formájában.

Megismételhetetlen és egyedi

– Megismételhetetlen egyedi alkotásokról van szó. Van köztük olyan, amely lehet akár a Hortobágy is, vagy egy nyári Köröspart fehér madarakkal, amelyek a szárnyalást, a szabadságot jelképezik. Van olyan kép, amelyen a kunhalmok sorsa jelenik meg. Ezeket a véletlen adja, a Jóisten alkotja, nem én – fogalmazott. Póka György kérdésünkre elárulta, hogy reggel öt órától este kilencig dolgozik a képekkel, az újabb alkotásokkal, a keretekkel.

– Minél több képet igyekszem alkotni, elkészíteni, mert valahogy úgy alakult ki, hogy a sokból egy-két megismételhetetlenül szép, egyedi munka születik. Ezért igyekszem sokat dolgozni, nagyon sok képet pedig elajándékozok. Az a kabalám, hogy adok, mert úgy érzem, hogy a jóisten látja fentről, és viszonozza.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!