Parasztpolitikus

2024.05.24. 15:14

Áchim L. András-relikviákat kapott a Munkácsy Mihály Múzeum – galériával, videóval

Áchim L. András keresztlevele; a Magyar Parasztpárt által kibocsátott, vezérének haláláról szóló gyászjelentés; lánya, Mária születési anyakönyvi kivonata – többek között ilyen relikviákkal bővült a leszármazottak felajánlásának köszönhetően a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye. Az Áchim L. András-ereklyéket pénteken mutatták be a békéscsabai intézményben.

Licska Balázs

A múzeum abban különbözik más kulturális intézményektől, hogy a munka és az eredmények tekintetében az alapot a gyűjtemény jelenti, anélkül nincs kiállítás, nincsenek múzeumpedagógiai foglalkozások, kiadványok – mondta Martyin Emília, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese. Hozzátette: az elmúlt időszakban adományok és vásárlás révén több különleges, érdekes relikviával bővült a kollekció: vannak köztük második világháborúval, Munkácsy Mihállyal kapcsolatosak, most pedig Áchim L. András-ereklyék érkeztek, ezek közül kiemelte a családfát, a Czinkotáról származó Achim család békéscsabai ágának genealógiáját. 

áchim
Forrainé Kovács Márta, Martyin Emília és Medvegyné Máthé a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az újonnan kapott Áchim L. András-relikviákat.
Fotó: Licska Balázs

Négy éve volt az Áchim L. András-kiállítás

Emlékeztetett, hogy 2011-ben, a parasztpolitikus – aki immár Békéscsaba díszpolgára is – születésének 150., halálának 110. évfordulója apropóján megrendezték az Áchim L. Andrásról objektíven című kiállítást. Akkor felvették a kapcsolatot a leszármazottakkal, és egy olyan együttműködés alakult ki, hogy több relikvia ide került, kiegészítve azt az alapot, amellyel az intézmény eddig rendelkezett. Ehhez Medvegyné Máthé Krisztina elmondta: férje, a nemrég elhunyt Medvegy Iván nagyanyja volt Áchim Mária, dédapja pedig Áchim L. András, és a végrendeletnek megfelelően szeretett volna ezzel valamit visszaadni abból a szeretetből, tiszteletből, amit a felmenők kaptak Békéscsabán.

 

Kiemelkedő a családfa és Mária ládája

Forrainé Kovács Márta, a Munkácsy Mihály Múzeum történész muzeológusa elmondta, kincseket, az intézménynek és a következő generációknak is fontos dokumentumokat őrzött meg a család, amelyek a feldolgozásuk után nemcsak felkerülnek a polcokra, hanem bárki számára elérhetővé válnak, így kutatásokra is lehetőséget adnak. Felhívta a figyelmet a családfára, hogy látható, hogy Áchim L. Andrásnak három lánya és egy fia született. Egyik lányától, Máriától származik az a szuszék is, amelybe ruhákat tettek – egykor az ehhez hasonló, de immár nem ilyen szép állapotban lévő ládákban egyébként gabonát is tároltak.

Táviratot kapott a felmentését követően

A dokumentumok közül kiemelte Áchim L. András szülei, Áchim András és Prisztavok Ilona esketési levelét, miszerint 1867-ben kötöttek házasságot. Ott volt Áchim L. András keresztlevele is, amely alapján 1871. március 18-án keresztelték. Forrainé Kovács Márta történész muzeológus beszélt arról a táviratról, amelyet a szociáldemokrata pártot vezető Mezőfi Vilmos küldött számára, felmentése kapcsán üdvözölve őt. Ennek háttere, hogy a parasztpolitikus 1905-ben szociáldemokrata programmal indult el, 1908-ban pedig bíróság elé állt a sajtómegjelenései miatt, és Nagyváradon felmentették a vádak alól. 

Gyászjelentést adott ki a Magyar Parasztpárt

De bekerült a múzeum gyűjteményébe lánya, Mária 1897-es születési anyakönyvi kivonata – majd az ő házassági anyakönyvi kivonata, mivel összekötötte életét Medvegy Elemérrel –; az a gyászjelentés, amelyet a Magyar Parasztpárt adott ki vezére, Áchim L. András halála miatt 1911. május 16-án; illetve az az 1931-es gyászjelentés, amelyet a parasztpolitikus felesége, Áchim L. Andrásné Rajtár Ilona haláláról szól. 

Megerősítik a dokumentumok az ismert információkat

A Munkácsy Mihály Múzeum szakemberei hangsúlyozták, hogy ezek a dokumentumok megerősítik a korábban ismert, Áchim L. András életével kapcsolatos információkat. A tervek szerint az intézmény elmúlt időszakban beszerzett újdonságaiból egy kiállítást nyitnak, a most kapott ereklyék közül is biztosan lesz olyan, amely helyet kap ezen a tárlaton. Megerősítették, hogy kutatásokra adnak lehetőséget a dokumentumok, és úgy vélik, kellene is kutatni Áchim L. Andrást, mivel sokan sokat és sokfélét írtak róla, azért, hogy objektív képet lehessen róla alkotni – ahogy az a 2011-es kiállítás címében is szerepelt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!