A magyar költészet napja

2024.04.11. 16:52

Megkoszorúzták József Attila szobrát a Lencsési lakótelepen - videóval

Békéscsabán József Attila Lencsési úti szobránál, valamint a Lencsési Közösségi Házban is megemlékeztek csütörtökön a magyar költészet napjáról: versekkel, dalokkal, koszorúzással.

Licska Balázs

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója elmondta, hogy immár évtizedes hagyomány, hogy József Attila születésnapján, a magyar költészet napján megemlékezést tartanak József Attila szobránál. Nem véletlen, hogy Kligl Sándor alkotását a 80-as években a Lencsési úton helyezték ki, mivel a lakótelep hivatalosan József Attila nevét viseli. Hangsúlyozta, hogy József Attila is olyan géniusza a magyar költészetnek, mint Petőfi Sándor, Ady Endre vagy Babits Mihály. 

Mohos Péter, Lencsési, költészet napja, megkoszorúzták
Mohos Péter zenés irodalmi összeállítással jelentkezett. Fotó: Licska Balázs

Az eseményen a magyar kultúrát is terjesztették, hiszen a nyugdíjasklub és természetjáró kör tagjai verseket mondtak. Ezt követően az intézmény berkein belül működő nyugdíjasklub, természetjáró kör, kertbarát kör és Márvány Fotóműhely vezetői, tagjai, valamint a Lencsési Közösségi Ház nevében is megkoszorúzták József Attila szobrát. Mohos Péter szeghalmi kötődésű, debreceni előadóművész pedig előadta a Sebő Ferenc által megzenésített József Attila-verset, a Rejtelmeket.

József Attila szobornál szavalnak verset
Verseket is mondtak József Attila szobránál. Fotó: Licska Balázs

A megemlékezést követően Mohos Péter a Lencsési Közösségi Házban egy zenés irodalmi összeállítással jelentkezett. Hozott József Attila, de Petőfi Sándor, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Jókai Anna, Hegyesi János, Reményik Sándor, Somlyó Zoltán és Sebő Ferenc műveiből is, főleg szerelmes, de pár hazafias verset egyaránt. Az előadóművész emlékeztetett, hogy 1964 óta, azaz kereken 60 éve ünneplik itthon a magyar költészet napját. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában