Kodály-módszer

2024.03.18. 17:52

Száll az ének hetven éve Orosházáról – videóval

Aki Orosházán a Vörösmarty iskola melletti járdán elsétál, gyakran hall kristálytisztán csengő gyermekdalokat, kórusműveket. Immáron 70 éve száll itt az ének, azaz működik az ének- zene tagozaton emelt szinten a tanulók zenei oktatása, nevelése. Orosházán 2024 szeptemberében ülnek majd iskolapadba a 70. évfolyam kisdiákjai, akik megismerhetik, tanulhatják Kodály Zoltánnak az elveit követve, ennek a művészeti nevelési tárgynak a keretében a zenei anyanyelv sokszínűségét.

Csete Ilona

Mi is kíváncsian léptünk be az orosházi Vörösmarty iskolába, az idei tanév elsőseinek, az 1. a-nak, az osztálytermébe. Mert mi is hallottunk tisztán csengő énekszót és dallamcsengőt járókelőként kinn, az utcán...

száll az ének, iskola, Vörösmarty, képzés
Száll az ének az iskolában. A dallamcsengőn eljátszották a már ismert dalokat. Fotó: Csete Ilona

Száll az ének: egyedülálló a képzésük

A Vörösmarty iskola emelt szintű ének-zene képzési formája máig egyedülálló vármegyénkben. A kisdiákok ennek a különlegességét nem ebben
a hírértékben mérik, de nem ám! Ők azt élvezik, hogy találkozhatnak a hét 5 napján, 4 énekórán pedagógusukkal, Tóth Margit Erikával, aki nagyon sok játékkal fűszerezi a tananyagot. Sőt! Csupa játék egy-egy órájuk. Ám e ritka és kivételes tagozatra való jelentkezésüket más is motiválta az elsősöknek.
– Anyukám is ebbe az iskolába járt – árulta el Farkas Balázs. Varga Mia és még sokan, mások is, a tanító néniket szeretik, de nagyon.
– Az én anyukám meghallotta, amikor kicsi voltam, hogy milyen szép hangom van. És jól énekelek. Ezért jöttem ide – ezt már Tóth Réka árulta
el. Pityuk Zéti, Ádám Bogi, Michaeli Barnabás is testvéreiket követték a Vörösmarty iskolába. Csőke Olivér Zétény viszont már nagyfiús terveiről
mesélt.

A dallamkirakó a zenei írás-olvasás előkészítését szolgálja játékos formában. Fotó: Csete Ilona


– Ha nagy leszek, szeretnék énekes lenni. Színpadon, koncerten szerepelni – mondta határozottan. Teljesüljön minden álma – ezt már Tóth Margit Erika fűzte hozzá, aki magyar népi gyermekdalokkal ébreszti fel a kicsi elsősökben az éneklés iránti kedvet, vágyat.

Nincs énekóra játék nélkül

– Nincs énekóra játék nélkül. Sőt! Folyamatosan játszunk, a gyerekek élvezik a változatosságot. Az a cél, hogy „kihegyezzük” a fülüket s általa váljék még könnyebbé az ének-, de akár a nyelvtanulásuk is. 

Ottjártunkkor a kisdiákok éppen dallamkirakóztak, ez készíti elő a zenei írás-olvasást. A már ismert dalokat eljátszották dallamcsengőkkel, alkalmi kis zenekarok alakultak az osztályteremben. És azt is megmutatták nekünk, milyen ügyesen szolmizálnak, abba is belecsempészve sok játékos mozdulatot.
Tóth Margit Erika a Vörösmarty iskola művészetek munkacsoportjának a vezetője elmesélte, nagyon komoly múltja van Békés vármegyében ennek az
egyedülálló zenei nevelésnek. Kodály Zoltánnak az elveit követve a zenei anyanyelv sokszínűségét ismerik meg a gyerekek immáron hét évtizede.
Az emelt szintű ének-zene tagozat 1954-ben kezdte meg működését, az országban ez volt a második ilyen típusú iskola (Kodály Zoltán hathatós
közbenjárására). Rövid idő alatt olyan eredményeket értek el, amit az egész világ megcsodált. A Kodály-módszerre épülő ének tanítása a zenei nevelés, a kórusmunka összetartó ereje az oktatás- nevelés más területein is megmutatkoztak. A tagozaton tanuló gyerekek szép éneklése mellett tanulmányi eredményük hamarosan népszerűvé tették a tagozatot – ezt már abban a kiadványban olvastuk, ami 1996-ban jelent meg 40 éves az orosházi 3. Számú Iskola ének-zene tagozata címmel.
Az idén a 70. évét kezdi meg e fantasztikus zenei kultúrkincset közvetítő, átörökítő ének-zene tagozat. A zenepedagógusok remélik, a szülők, az óvodapedagógusok felismerik a kislányok, a kisfiúk jó képességeit és töretlenül folytatódhat a Kodály-módszertanra épülő zenei nevelés Orosházán.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában