Tisztelet

2024.03.23. 10:04

Nemzetiségi Sporthétvége Gyulán, nyolc iskola csapatai mérkőznek – galériával

Nyolc magyarországi középiskola mintegy 180 diákjának részvételével és egy igazi gálamérkőzésel megkezdődött a III. Nemzetiségi Sporthétvége pénteken délután Gyulán. A programot Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára kezdeményezésére hívták életre. A megnyitón az államtitkár elmondta, a Nemzetiségi Sporthétvége legfőbb célja, hogy a sporton keresztül szolgálják a tisztelet, a szeretet és a közösség erejét.

Papp Gábor

Köszöntő beszédében Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke elmondta, örömmel tölti el, hogy idén is sokan elfogadták az államtitkárság meghívását a Nemzetiségi Sporthétvége programjaira, amelyet a magyarországi románság szívében tartanak.

Nemzetiségi Sporthétvége, Gyula, nyitómérkőzés, fiatalok, nemzetiségek
A Nemzetiségi Sporthétvége nyitómérkőzésén aa Miniszterelnökség, az államtitkárság, illetve a nemzetiségi vezetők által alkotott csapat mérte össze erejét a diákokkal. Fotó: Kiss Zoltán

Nemzetiségi Sporthétvége: 200-an vesznek részt a rendezvényen

Kérdésünkre Kozma György elmondta, nyolc középiskolából összesen 180 német, szerb, horvát, szlovák és román nemzetiségi diák érkezett Gyulára az eseményre, a kísérőkkel, kísérő tanárokkal együtt pedig a résztvevők létszáma elérte a kétszázat. A nyitómeccset, a gálamérkőzést pénteken délután rendezték a sportcsarnokban, amelyen a Miniszterelnökség, az államtitkárság, illetve a nemzetiségi vezetők által alkotott csapat mérte össze erejét a diákokból álló válogatottal, amelyben valamennyi nemzetiség képviseltette magát. Szombaton három helyszínen, a román gimnáziumban, az Erkel gimnáziumban és az 5. számú általános iskolában zajlanak a mérkőzések labdarúgásban és röplabdában.

Pénteken este bemutatkoztak a résztvevők, illetve egy táncház is szolgálta a jó hangulatot.

Legyünk békességben egymással!

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára külön köszöntötte csapatokat, a Pécsről érkezett horvátokat és németeket, a pilisvörösvári németeket, a budapesti német, szlovák és szerb nemzetiségi fiatalokat, a békéscsabai szlovákokat és természetesen a házigazda gyulai románokat. Nagyon fontosnak nevezte, hogy szerbek, horvátok, románok, szlovákok, németek és magyarok békességben legyünk egymással.

– A már harmadik alkalommal életre hívott sporthétvége célja, hogy a sporton keresztül szolgáljuk a tisztelet, a szeretet és a közösség erejét – tette hozzá.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében utalt hazánk Alaptörvényére, amelyben kinyilvánítják, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők, ahogy azt is, hogy nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk.

A kultúra része a sport is, hiszen a sport olyan értékeket képvisel, amelyek valamennyiünk kultúrájának szerves részei. A sport kultúrájának elengedhetetlen eleme a tisztelet és az örömteli együttlét, amely minden sportolás szükségszerű velejárója. 

Mint mondta, Gyulán a tisztelet kultúrájában élnek 300 éve, hiszen a városban három évszázada élnek együtt magyarok, németek és románok.

– A legjobb helyre jöttek a fiatalok, hogy a tisztelet kultúrája jegyében együtt sportoljanak, szerezzenek felejthetetlen élményeket, barátságokat, sportbarátságokat – emelte ki.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában