Programsorozat

2024.03.14. 14:52

Tíz településre visz vándorkiállítást a Munkácsy Mihály Múzeum

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével színvonalas kulturális programokat valósít meg a Magyar Nemzeti Múzeum, mint kultúrstratégiai intézmény a Petőfi Kulturális Program égisze alatt, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával – közölték a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Licska Balázs

Öt elemből álló programsorozatot valósítanak meg Nyugat- és Közép-Békés kistelepülésein a múzeum szakemberei. Fotó: MW

Fotó: Mark Garlick

A napokban kezdődik az a projekt, amelynek keretében a Munkácsy Mihály Múzeum a múzeumpedagógiai és muzeológiai programjait a kulturális akadálymentesítés jegyében Békés vármegyében elsőként Nyugat- és Közép-Békés ötezer lélekszámúnál kisebb településeire viszi el. A programsorozat öt elemből áll. 

munkácsy, múzeum, programsorozat, szakemberek
Öt elemből álló programsorozatot valósítanak meg Nyugat- és Közép-Békés kistelepülésein a múzeum szakemberei. Fotó: MW

Az „Iskola a múzeumban” című program során a kistérségek diákjai interaktív tárlatvezetés segítségével ismerkedhetnek meg a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállításával, amely múzeumpedagógiai foglalkozással egészül ki.

A „Múzeum az iskolában” sorozat alkalmával az intézmény munkatársai „bőröndmúzeumként” viszik el a településekre egy-egy téma feldolgozását. Az iskolás korosztály mellett felnőtteknek szóló programok is szerepelnek a kulturális kínálatban.

A „Közösség a múzeumban” programnak köszönhetően az érdeklődők a múzeum állandó kiállításán keresztül betekintést kaphatnak a régmúlt idők hétköznapjaiba, valamint a múzeumi adattár és a családfakutatás közötti kapcsolatba.

A „Múzeum a közösségben” projekt résztvevői a múzeumi adattárak világával ismerkedhetnek meg a múzeumi szakemberek jóvoltából.

Az ötödik elem a „Közösségünk kincsei” című vándorkiállítás, amelyet június végéig a vármegye 10 különböző településén mutat be az intézmény. A különleges tárlat Békés vármegye települési, megyei és nemzeti értékeit, hungarikumait, illetve szellemi kulturális örökségének kincseit gyűjti össze, kiemelve a vármegye történetének fontosabb eseményeit, személyeit, természeti értékeit, hagyományait, továbbá a térségre jellemző és hozzá köthető érdekességeket, a legkisebb településtől egészen a vármegyeszékhelyig. A vándorkiállítás elsőként Gádoroson mutatkozik be, március 13-án, szerdán 15 órától a nagyközségi könyvtár épületében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában