Felolvasó est

2024.03.12. 14:01

Munkácsy Mihályról szólt a prózagála Békéscsabán - galériával

Munkácsy Mihály került a középpontba azon a prózagálán, amelynek hétfőn Békéscsabán a Művész Kávéház adott otthont. A többek között a Körös Irodalmi Társaság, a Bárka szerkesztősége és a Jókai színház által szervezett rendezvényen Békés vármegyei írók olvasták fel saját, a festőfejedelem életével és munkásságával kapcsolatban most született műveiket. Az eseményen elhangzott, hogy a Bárka folyóirat idén Munkácsy-számmal is jelentkezik.

Licska Balázs

– A Körös Irodalmi Társaság immár hagyományt teremtett azzal, hogy a magyar széppróza napja alkalmából prózagálát rendez – ismertette dr. Elek Tibor, a KIT elnöke, a Bárka főszerkesztője. Ezen alkalmakon többnyire helyi alkotók, az irodalmi társaság tagjai vesznek részt, és mindig aktuális témában születnek művek, amelyeket fel is olvasnak.

prózagála, versek, felolvasás
Békés vármegyei szerzők olvasták fel saját műveiket a prózagálán. Fotó: Kiss Zoltán

 

Úgy gondolta, hogy az irodalmi társaságnak is célszerű és illő a maguk eszközeivel csatlakozni ahhoz az emlékévhez, programsorozathoz, amelyet Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója apropóján szerveznek Békéscsabán. Arra kérték a szerzőket, hogy jelentkezzenek rövid, öt perc alatt felolvasható prózai szövegekkel, amelyek a festőfejedelem békéscsabai vagy gyulai éveihez, művészetéhez, alkotásaihoz kapcsolódnak.

Nyolcan vállalták ezt a megmérettetést, Balássy Fanni, Banner Zoltán, Kiss László, Molnár Lajos, Nagy-Laczkó Balázs, Szil Ágnes, Szilágyi András és Ványai Fehér József pedig fel is olvasták a műveiket. A közönség pedig szavazott arról, hogy melyik tetszett neki a leginkább. Versenyen kívül dr. Elek Tibor is írt, a művében arról értekezett, hogy ebben az évben újra és újra munkácsyzni fognak, és hogy Békéscsaba nem alaptalanul hirdeti magát Munkácsy városának.

 

 

 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában