Fesztivál

2024.03.03. 18:44

Miklósa Erikát hallhatjuk az Orgonák éjszakáján Békéscsabán

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál május 18-án az Orgonák éjszakájával kezdődik. Békéscsaba is a rendezvény helyszínei között szerepel, ahol Miklósa Erika énekművész is fellép majd – adta hírül az MTI.

Dinya Magdolna

 Az országhatárokon átlépve idén már nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája, amely a május 26-ig tartó egyházzenei fesztivál nyitóeseménye is egyben – mondta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója az eseményt bemutató sajtótájékoztatón a napokban Budapesten.

orgonák éjszakája, filharmónia, miklósa erika
Miklósa Erikát a Csabagyöngyében hallhatjuk. Fotó: MW-archív

– Az Orgonák éjszakája olyan értékeket képvisel, amelyeket büszkén mutathatunk meg a világ bármely pontján. Zsidó-keresztény örökségünk, közös európai gyökereink és méltán világhírű komolyzenei hagyományaink együttesen jelenhetnek meg május 18-án Magyarországon és három kontinens további 30 országában – közölte Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Művészeti Főosztályának vezetője. Kiemelte: a Filharmónia Magyarország magáévá téve a kulturális kormányzat célkitűzéseit és elképzeléseit, 2024-től két kiemelten fontos irányba terjeszti ki programjait. Ezek közül az egyik a Petőfi Kulturális Program keretében megvalósuló terjeszkedés, másik iránya pedig a nemzetközi színtér felé való nyitás - mutatott rá. Május 18-án a budapesti Zeneakadémián Hannfried Lucke orgonaművész és Rost Andrea énekművész lép fel, majd Cameron Carpenter amerikai orgonavirtuóz, zeneszerző és orgonatervező ad műsort.

Az Orgonák éjszakája helyszínei között szerepel Békéscsaba, a Csabagyöngye Kulturális Központ, ahol május 18-án Miklósa Erika énekművész mentoráltjaival, Kovács Alízzal és Szakács Erikával lép színpadra. 

A Rímbe öntött orgonasípok című előadásra Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre színművész a Szegedi Dómba invitálja az érdeklődőket.

Oxfordból érkezik az az orgona, amelyet Debrecenben szentelnek meg, Kecskeméten három helyszínen tripla koncertet hallhat a közönség. A pécsi zsinagógában Dés András ütőhangszereken, Dés László szaxofonon, Kaltenecker Zsolt Hammond-orgonán játszik, a Magyar Zene Házában Hámori Máté dirigálja az Óbudai Danubia Zenekart. A Fővárosi Nagycirkuszban az artistákat kíséri az orgonamuzsika, az Uránia Nemzeti Filmszínházban régi magyar némafilmeket kísér majd élőben egy orgonaművész.

Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője erre az alkalomra írta a Filharmónia Magyarország felkérésére fanfárját, a Fanfare Ungaricót, amelyet minden programon előadnak majd a világban aznap. A Filharmónia a Petőfi Kulturális Programmal közösen országszerte 45 településen szervez aznap koncerteket. A Filharmónia Magyarország honlapja szerint külföldön például Bukarestben, Prágában, Sarasotában, Helsinkiben, Londonban, Brüsszelben, Ljubljanában, Rigában, New Yorkban, Bécsben, Isztambulban, Szöulban, Pekingben, Rómában, Madridban, Göteborgban és Párizsban is lesz koncert az Orgonák éjszakáján.

A Con Spirito Egyházzenei Fesztiválon három helyszínre – Pécsre, Szegedre és Veszprémre – érkezik a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma. Pécsen a Capella Savaria és a Purcell Kórus május 22-én Vashegyi György dirigálásával lép fel. Május 26-án ősbemutatóval zárul a fesztivál Krisztus oratóriuma címmel Szegeden.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában