Előadás

2024.03.03. 19:35

Házhoz megy a Békéscsabai Jókai Színház

Újraindul a Színház házhoz megy program a Jókai színházban. Tavasszal a Moliere Tartuffe című művét tíznél több iskolába viszik el – adta hírül az MTI.

Dinya Magdolna

Seregi Zoltán elmondta, az első előadást a Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium kérte, az intézmény azonban olyan közel van a színházhoz, hogy számukra a teátrumban játsszák el a darabot március 13-án.

színház, házhoz, megy, jókai színház, seregi zoltán
Helybe viszik a színházat. Forrás: shutterstock.com

Az első külső helyszín egy nappal később Mezőberényben lesz; mostanáig 12 iskola jelezte, hogy szeretné befogadni az előadást.

A koronavírus-járvány előtt népszerű kezdeményezés Moliere Tartuffe című vígjátékával indul újra, a darab vizsgaelőadás volt a teátrum által működtetett Színitanház –  amely a Baross Imre Artista- és Előadóművészeti Akadémia tagintézménye –  másod- és harmadéves növendékeinek. A darab kötelező olvasmány középiskolában, ezért választották. A tanintézményekben az aulában vagy a tornateremben adják majd elő.

A darabot kétszer 45 percben, modern feldolgozásban játsszák. „Vass István fordítását használjuk, ami eléggé nehéz, mert rímekbe szedett, skandált és költői a nyelvezete, de igyekeztünk úgy értelmezni a szituációkat, és az ebből kiszólaló mondatokat úgy bemutatni, hogy ne tűnjön fel, hogy verselünk” –  fogalmazott a végzős hallgatók osztályfőnöke, a darabot rendező Bartus Gyula. A diákok mellett a teátrum fiatal művészei is színpadra lépnek, akik szintén a Színitanházban végeztek az elmúlt években.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!