Zöld Őr Program

2024.02.22. 10:30

Csodás rajzokkal várták a madarakat a gyermekek Békéscsabán

Rengeteg díjat adtak át szerdán a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában, amikor kihirdették az intézmény és a Zöld Őr Program által nagycsoportos óvodások és első osztályosok számára meghirdetett Madárváró rajzpályázat eredményeit. A legjobb alkotásokból kiállítást is nyitottak.

Licska Balázs

Szarka Anita, az általános iskola pedagógusa, a Zöld Őr Program ötletgazdája és vezetője elmondta, hogy összesen mintegy 160 rajz érkezett a felhívásra: 11 olyan óvodából és négy olyan általános iskolából, amelyek részt vesznek a környezetvédelmi programban, továbbá három olyan óvodából és hat általános iskolából, amelyek nem.

zöld őr, rajzok, gyermekek, pályázat
Szarka Anita (jobbra), a Zöld Őr Program vezetője ismertette, hogy a pályázatra 160 alkotás futott be a gyermekektől. Fotó: Licska Balázs

A hattagú szakmai zsűri két kategóriában, óvodások és első osztályosok között döntött a díjazottakról. Emellett a Zöld Őr Program Facebook-oldalán egy közönségszavazást is hirdettek, hogy kiválasszák a legcsodásabbat azon gyermekek alkotásai közül, akik nem vesznek részt a programban. Az így kiválasztott fiatal és osztálya ezentúl részt vehet a programban.

Papp-Jóljárt Gyöngyi, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola igazgatója azt emelte ki, hogy 160 rajz futott be a pályázatra, és hogy nemcsak Békéscsabáról, Békés vármegyéből, hanem szerte az országból. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a nyertesek érdemelnek dicséretet, hanem minden, rajzot beküldő fiatal, hiszen ezzel is tettek a környezet védelméért, a fenntartható fejlődésért.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere szerint Munkácsy Mihály örökébe léptek a gyermekek, és amellett, hogy rajzoltak, tanultak is a madarakról. Úgy véli, a fiatalok gyönyörködtetnek az alkotásaikkal, és kiemelte, hogy ebben szerepük volt az óvodapedagógusoknak és a tanítóknak is. Fontosnak nevezte, hogy a programot megjelenítő Zénó, a méhecske ott van az óvodákban, általános iskolákban.

A Madárváró pályázaton az óvodások között első helyezést ért el az algyői Fodor László Máté, második és harmadik lett a békéscsabai Havasi Bianka Ilona és a békéscsabai Kerepeczki Patrik; míg az első osztályosoknál a békéscsabai Benkó Lia győzött a békéscsabai Kiss Csanád és a sarkadi Kovács Jetta előtt. Emellett rengeteg fiatal kapott különdíjat, többek között az önkormányzat és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület felajánlásaként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!