Gyula

2024.02.09. 13:43

Megtartották az első Békés Vármegyei Irodalmi Estet - galériával

Első alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Irodalmi Estek elnevezésű programot Gyulán, a katolikus közösségi házban.

Papp Gábor

Kabai Gábor énekelt az eseményen

Fotó: Lehoczky Péter

Frankó Attila, az esemény főszervezője és szerkesztője elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a Békéscsabai Irodalmi Estek mintájára a vármegye valamennyi járásban hasonló programot hívjanak életre.

Ezek a rendezvények a magyar irodalom, a magyar nyelv és az olvasás ünnepének számítanak

 – fogalmazott a főszervező. 

Számomra nagyon fontos visszajelzés volt, hogy félszázan eljöttek az estre, köztük fiatalok is.

Frankó Attila elmondta, Madách Imre, Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc, Dsida Jenő és Teller Ede irodalmi műveit egyaránt felolvasták a rendezvényen. Köszöntő beszédet mondott dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Az est műsorvezetője Horváth Szabolcs volt, színművésznőként Kis-Réger Wanda, ifjú tehetségként Báthori Petra működött közre. Énekelt Kabai Gábor, az estet szerkesztette Frankó Attila. 

A magyar irodalom és a program jelentősége kapcsán a főszervező idézte Teller Ede gondolatát, amely szerint „Csak középszintű középiskolai tanár lett volna belőlem ha nem a magyar az anyanyelvem! Nyelvünk gyakran logikafejlesztő eszköznek bizonyult.” Teller Ede tudományos munkája mellett verseket is írt. 

 

Frankó Attila köszönetet mondott Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárnak, a támogatónknak, a Nemzeti Művelődési Intézetnek, a nézőknek, munkatársainak, hogy részesei voltak az első Békés Vármegyei Irodalmi Est megszületésének.

Kiemelte, március 5-én, kedden a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikumban a 200. Békéscsabai Irodalmi Esteket tartják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában