Békéscsaba

2024.02.28. 15:58

Hatalmas lagzira készülnek a Jókai színházban - galériával, videóval

Szerdán délelőtt tartották meg a Szerelem című komédia sajtó nyilvános főpróbáját a Jókai színházban. Tege Antal rendezésében Móricz Zsigmond egyfelvonásos művei elevenednek meg a színpadon, Kovács Edit, Bartus Gyula, Csomós Lajos és Katkó Ferenc főszereplésével.

Dinya Magdolna

Tege Antal rendezésében az egyfelvonásos darabok egyedi atmoszférában és színes karakterekkel jelennek meg a színpadon, hogy átadják Móricz Zsigmond műveinek esszenciáját a közönségnek. Az előadás az élet valóságait és kihívásait tükrözik vissza a nézők számára.

darab, jókai színház, bemutató
A Szerelem című darabot március 1-jén mutatják be
Fotó: Bencsik Ádám

Tege Antal kifejtette, hogy Móricz Zsigmond "Szerelem" című kötetsorozat 21 darab egyfelvonásosa közül hetet választott ki és alkotott belőlük egy konkrét előadás történetet. Főleg a paraszti világból gyökerező jeleneteket tükröznek. A szerelem súlya nem ugyanolyan értékű, mint egy komoly drámában. Ez egy könnyed előadás, ami foglalkozik a szerelem kérdésével. A történet olyan események sorozatát mutatja be, amelyeken keresztül a szerelem különböző formái jelennek meg a 80-as évekbe helyezve. Van olyan generáció, akik ezt a korszakot élték át. Gyermekként vagy felnőttként részese volt ennek az időszaknak. 

A rendező bízik benne, hogy az előadás visszaidézi számukra ezt a hangulatot, emlékeket és felidézik azokat a lakodalmakat, amelyeken részt vettek. Ugyanakkor azoknak, akik nem tapasztalták meg ezt a korszakot, jó lehetőség lehet egy kis betekintésre abba a világba, ahol az előző generációk szórakoztak. A darabban a lakodalom által nyújtott „stációkon” keresztül átélik a szerelem különféle megnyilvánulásait. 

A történetben mindig jelen van a humor 

A humor mellett pedig a befejezés is kedvező, ezért a darab kellemes élményt nyújt a közönség számára. A díszlet teljesen kitölti majd a színház terét a jól ismert retró lakodalom kellékeivel.  A női karaktereket Kovács Edit, Fehér Tímea, Liszi Melinda, Nánási-Veselényi Orsolya színésznők, valamint Koromné Kőrösi Berta, Márki Szabina és Hamar Vivien másodéves színészhallgatók alakítják, míg a férfi szerepekben Bartus Gyula, Csomós Lajos, Katkó Ferenc, Gerner Csaba, Szabó Lajos színészek, valamint Horváth Bence elsőéves színészhallgató lép színpadra.

Tavaly előre egyeztették az idei terveket

Számos darab került szóba a program összeállításakor, amikor meghatározták az évad fő témáját. A rendező kiemelte, hogy amikor egy komolyabb mű szerepel a repertoárban, a következő előadásnak vidám és könnyed hangvételűnek kell lennie. Ezen szempont alapján választották ki a mostani magyar és vidám darabot.

Színészként játszom az Aradi Kamaraszínházban is. Korábban már játszottam néhány kollégámmal hasonló jeleneteket, bár nem ugyanezeket. Ebből született meg az az ötlet, hogy kiterjesszük, és egy nagy előadás formájában mutassuk be. Végül úgy határoztunk, hogy a választás Móriczra esik, és a produkció fő témája ennek az írónak és műveinek szentelődjön tette hozzá Tege Antal.

Kovács Edit, Jászai Mari-díjas színművész, Kati néni személyében egy magányos nőt fog alakítani a darabban. Elmondta, hogy színész feladat volt, hogy Móricz különálló jeleneteiben alakított szerepüket úgy tudják egy koherens személlyé összegyúrni, hogy az egy szereplő legyen a néző számára is. 

– Két jelenetben játszom, és mindkettőben egy nő magányáról és társkereséséről mesél, így a szerelem lírai oldalát kell megjelenítenem. Nagyon izgalmas és érdekes a jelenetek kapcsán, hogy Móricz rendkívül jól ismerte az embereket. Még a harsányabb jelenetekben is, ahol szinte csak egy tulajdonságukat hangsúlyozza, képes volt kiválóan ábrázolni az emberek gyarlóságait és kicsinyességeit, ami társult a fantasztikus humorával. Lehet, hogy sokakat meglep majd, hogy Móricz ilyen hangvételű jeleneteket is írt. Egy kicsit talán a székely góbéságokhoz lehet hasonlítani – részletezte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában