Átadták a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket

2024.01.22. 20:24

Gálaműsorral ünnepelték a magyar kultúra napját Békéscsabán - galériával

Nagyszabású ünnepi gálaműsorral tisztelegtek Békéscsabán, a Jókai színházban a magyar kultúra napja előtt, amelyen fellépett a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar és a teátrum társulata. Átadták a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket is, Fekete Péternek és Perlaki Attilának. Beszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: egy emelkedő nemzet sikerét kultúrájának gazdagságában lehet lemérni.

Licska Balázs

A műsor keretében fellépett Perlaki Attila karnagy vezetésével a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar is. Fotó: Lehoczky Péter

A magyar kultúra napján ünneplik azokat, akik létrehozták és fenntartották a magyar kultúrát; azokat a közösségeket, amelyek évszázadokon át szárnyakat építettek a magyar kultúra épületéhez; azokat, akik megtestesítik a magyar kultúrát – kezdte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte az összetartozást, hogy a magyar kultúra összeköti a magyarokat Kárpát-medencén innen és túl.  Fel kell mutatni, hogy a kultúra ma is segít eligazodni – folytatta. Hangsúlyozta, miszerint addig tudunk megmaradni, amíg az örökölt értékeket megőrizzük, és hozzátéve a magunkét tovább tudjuk adni azt a következő nemzedékeknek. Addig, amíg keressük és átéljük azt, ami közös egy nemzet életében. A kultúra gyarapodásával az egymáshoz való kapcsolataink erősödnek, és ennek révén egy közösség emeli magasabbra a fejét.

Gulyás Gergely mondott ünnepi beszédet. Fotó: Lehoczky Péter

Beszélt arról is, hogy a kultúra művelése az önmagunk iránti kötelezettségek közül az egyik legfontosabb. Ezért dolgozik együtt a kormány az önkormányzatokkal, ahol arra fogadókészség mutatkozik, és ebben a tekintetben Békéscsaba kiváló példát mutat. Azért dolgoznak, hogy azokat az értékeket, amelyeket egy-egy település őriz, közkinccsé tehessék, megmutathassák országnak, világnak. Békéscsaba esetében közösen működtetik a Jókai színházat és a Napsugár bábszínházat.

Munkácsy Mihály, aki gyermekkorának napjait Békéscsabán töltötte, nemcsak Békés vármegyei és magyar géniusz volt, hanem az egyetemes kultúra része – tette hozzá Gulyás Gergely. A miniszter kiemelte: Békéscsaba azzal, hogy vállalta a rá jutó hagyaték gondozását, olyan feladatot is ellát, amely túlmutat a város és a vármegye határain. 

Sorolta: a Modern Városok Program keretében 4 milliárd forintból építették ki a Munkácsy-negyedet, vadonatúj állandó kiállítást nyitottak, megújították a Munkácsy Emlékházat, az Omaszta-parkot, a Beliczey-kúriát, megépítették a bábszínházat, hidakat korszerűsítettek, köztéri szobrokat helyeztek ki – ezek mind jelzik, hogy Békéscsaba Munkácsy városa. A projekt idén ér véget a Sztraka híd újjáépítésével és két szobor kiállításával.

Hangsúlyozta: egy emelkedő nemzet sikerét a kultúrája gazdaságban lehet lemérni. Békéscsaba esetében egy nagyszerű és fejlődő várost, egy emelkedő térség központját és motorját lehet látni. Méltatta a két díjazottat, Fekete Pétert és Perlaki Attilát, akik sokat tettek a magyar kultúráért, Békéscsabáért. A két kitüntetett számára Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester adta át a Békéscsaba Kultúrájáért elismerést.

Fekete Pétert és Perlaki Attilát díjazták

Az ünnepi gálaműsor keretében átadták a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket is, a díjakat ezúttal Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, a Békéscsabai Jókai Színház korábbi igazgatója, valamint Perlaki Attila, a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar karnagya érdemelte ki.

A méltatás során elhangzott, hogy Fekete Péter közel negyven éve járul hozzá tevékeny szervező munkával a magyar előadó-művészeti élet európai pozicionálásához. A Békéscsabai Jókai Színházat 2008-tól 2015-ig vezette, ez idő alatt több mint húsz előadást, gálát, nagyrendezvényt rendezett, játékteret, látványt tervezett, és továbbra is tanított a Színitanházban. Irányítása alatt a színház társulata számos nemzetközi és hazai fesztiválon szerepelt sikerrel. Megvalósította Közép-Európa akkor még egyetlen cirkusz-színházi sátrát, a Jókai Porondszínházat, és ekkor adták át a Szarvasi Vízi Színházat is. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje és Jászai Mari-díjjal is elismert szakember 2015-től napjainkig a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, közben 2018 és 2022 között Magyarország kultúráért felelős államtitkára volt.

Fekete Péter a kitüntetéssel járó pénzjutalmat felajánlotta a Degré utcai gyermekek javára, a háttérben Herczeg Tamás, Szarvas Péter és Gulyás Gergely.  Fotó: Lehoczky Péter

Fekete Péter – akit a Jókai színházban örökös társulati taggá nyilvánítottak – szerint több szempontból is fontos üzenet a díjazása. Hozzátette: a kitüntetéssel járó pénzjutalmat felajánlotta a Degré utcai gyermekek javára.

Perlaki Attila a békéscsabai zeneiskolában tanult, majd a Zeneakadémián szerzett diplomákat. 2006 nyarán vette át a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar irányítását, és a hagyományok megtartása mellett új utakat is keresett. A kórus létszámban és tudásban is gyarapodni kezdett, fellépéseik népszerűvé váltak. Egyre komolyabb műveket tanultak, egyre többet szerepeltek telt házas közönség előtt. Nagy tetszést aratott műfajváltásuk, amivel filmdalok, majd musicalrészletek is helyet kaptak a kínálatukban. A kórus számos külföldi fellépésen vett részt irányításával, képviselve a hazai kóruskultúrát és öregbítve Békéscsaba jó hírét. A szakembernek köszönhetően a kórus igazi közösséggé vált. Művészeti vezetése, a szívvel-lélekkel végzett munka eredménye, hogy a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar 2022-ben bekerült a települési értéktárba is.

Perlaki Attila megköszönte a zenekar tagjainak a közös munkát. Fotó: Lehoczky Péter

Perlaki Attila hangsúlyozta: 18 éve dolgoznak együtt a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskarral, köszönetet mondott a tagoknak, hiszen a sikereket közösen érték el, sok koncertélmény köti össze őket. Köszönetet mondott a közönségnek is, hogy ott vannak a fellépéseiken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában