Szabadkígyós

2023.12.02. 15:37

Pándy-emlékszobát avattak az intézői lakban

Felavatták a szabadkígyósi, egykori ókígyósi Wenckheim-kastély majorjában, az intézői lakban szombaton a Pándy Kálmán emlékszobát és kiállítást. A gyulai kórház névadója ebben az épületben született 1868-ban. A gyulai kórház 1986-ban vette fel a nemzetközi hírű pszichiáter nevét. Az intézői lak tárlatait jövő januártól látogathatja a nagyközönség.

Nyemcsok László

Dr. Vincze Gábor emlékezett Pándyra, mellette Lánczi Ildikó és Balogh József

Forrás: BMH

Lánczi Ildikó, az intézői lak kurátora vezette végig a meghívottakat a szombati rendezvényen. Elmondta, a céljuk az volt, hogy a majort is bekapcsolják a kastély vérkeringésébe, a turizmusba. A Wenckheim-, vadászati és a településtörténeti szoba után avatták fel szombaton a Pándy-emléktermet.

Az ókígyósi majorban dr. Takács Árpád (balra), Balogh József, Herczeg Tamás és dr. Vincze Gábor
Forrás: BMH

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere köszöntötte a vendégeket, köztük dr. Takács Árpádot, Békés vármegye főispánját, Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, Szegedi Balázst, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnökét, dr. Becsei Lászlót, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosát, valamint a Wenckheim család képviseletében gróf Wenckheim Lászlót és feleségét, Csáky Ilona grófnőt.

Keresztapja Göndöcs Benedek apátplébános volt

A polgármester megköszönte dr. Vincze Gábor PhD, címzetes egyetemei tanár, pszichiáter és pszichoterapeuta szakfőorvosnak mindazt, amit azért tett, hogy méltó módon tiszteleghessenek a nagy orvos előtt szülőhelyén.

– Büszke vagyok, hogy Pándy Kálmán itt, e kis faluban született, és innen indulva futott be olyan karriert, ami híressé tette – hangsúlyozta Balogh József. – A továbbiakban is féltőn őrzünk minden emléket, relikviát, ami Pándy Kálmánnal kapcsolatos. Mindenkit szívesen látunk majd itt, aki a nagy magyar ideggyógyászra akar emlékezni.

Pándy-relikviák között: Szegedi Balázs (balra), dr. Vincze Gábor, dr. Takács Árpád és Herczeg Tamás Forrás: BMH

Dr. Vincze Gábor felidézte, hogy Pándy Kálmán az ókígyósi Wenckheim-uradalom ügyvédjének, Pándy Istvánnak a másodszülött fiaként jött a világra. A keresztlevele szerint az akkori szokásoknak megfelelően a keresztapja Göndöcs Benedek apátplébános, a keresztanyja pedig Wenckheim Krisztina grófnő volt. Elemi iskoláit Gyulán kezdte, majd Szalontára, Hódmezővásárhelyre került, középiskolai és egyetemi tanulmányait Budapesten, Bécsben és Berlinben folytatta.  

A Pándy-reakció tette világhírűvé a pszichiátert

Gyulára áttérve, Pándynak a Munkácsy utca 5. számú ház falán egy emléktábla látható portréjával.

– Ebben a házban lakott a nemzetközi hírű pszichiáter, a gyulai elmegyógyászat osztályvezető főorvosa 1899–1905. között – emelte ki a címzetes egyetemi tanár. – A vármegye ösztöndíjával Európa 20 országában tanulmányozta az elmebetegügyet. Az általa felfedezett liquor diagnosztikai módszer Pándy-reakció néven vált ismertté az egész világon. A gyulai új elmeosztály Pándy vezetésével 1899. november 1-jén nyílt meg, és napokon belül 260 beteget hoztak ide az ország számos pontjáról.

Lánczi Ildikó bemutatta az egész intézői lakot Forrás: BMH

Dr. Vincze Gábor kitért arra, a Munkácsy utcai házban született Pándy Kálmánnak első feleségétől István fia. Neki az elsőszülött gyermeke pedig Pándy László pszichiáter volt, aki jó kapcsolatot ápolt dr. Vincze Gáborral, és számos, az intézői lakban látható relikvia, emlék, tőle származik.

Így kapta a gyulai kórház a nevét

Dr. Vincze Gábor szólt arról is az avatáson, miként vette fel a gyulai kórház Pándy nevét. Még 1973-ban dr. Baly Hermina, a gyulai kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa egy országos ideggondozói konferenciát szervezett Gyulára, és a kórház történetével foglalkozva idézte fel az első, egyben alapító főorvos nevét. Mivel dr. Vincze Gábor is kígyósi, a főorvosnővel történt megbeszélések után az az elhatározás született, hogy tegyen meg mindent Pándy Kálmán kórházi hírnevének öregbítéséért.

Pándy egyre inkább bekerült a szakmai köztudatba, és dr. Vincze Gábor 1984-ben szervezett egy konferenciát Gyulán, ahol dr. Medve László egészségügyi miniszter is pozitívnak ítélte meg, hogy a gyulai kórház 140 éves évfordulójára a nemzetközileg elismert pszichiáter nevét vegyék fel. Abban az időben a kórházak elnevezésében ez nem számított megszokott névadásnak. Megyei főorvosi szinten is támogatták az ügyet, így nem volt akadálya annak, hogy 1986. november 14-én, a jubileumi ülésen felvegye a kórház a Pándy Kálmán nevet.  

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!