Évkönyv

2023.12.14. 06:30

A csabai kolbásztól a Krenfi-kerékpárokig: 61 értéket vonultat fel a múzeumi kiadvány – galériával

A Munkácsy Mihály Múzeum új évkönyvét mutatták be szerdán este az intézmény Pátkai Ervin Termében. Az „Ami csabai …” sorozatban megjelent kiadvány – mely a Csabai Értéktár címet kapta – a csabaiságot erősítő elemeket dolgozza fel, amivel méltó helyre kívánja emelni a város kulturális értékeit. A könyv különlegessége abban rejlik, hogy a benne szereplő tanulmányok megírását a témát leginkább ismerő szakértők vállalták. Hatvanegy csabai értéket ismerhet meg az olvasó, 26 szerző tollából.

Nyemcsok László

Hatvanegy csabai értéket ismerhet meg az olvasó, 26 szerző tollából.

Fotó: Lehoczky Péter

Idén a Munkácsy Mihály Múzeum egy olyan könyv kiadását valósította meg, mely amellett, hogy a múzeum minden tudományos szakágához kapcsolódik, a csabaiak által közismert értékeket gyűjtötte össze. Békéscsabáról és kulturális értékeiről számos önálló kiadvány és tanulmány jelent már meg, az értéktár elemei mind megtalálhatók Békéscsaba honlapján is, ám ilyen részletességgel, több tudományos területet felölelve még egyik elem feldolgozása sem történt meg.

Dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója, az „Ami csabai…” sorozat szerkesztője, egyben a szerdai rendezvény házigazdája kiemelte, a kiadvány által intézményük szeretné megkönnyíteni a Békéscsaba múltját és jelenét kutató magán- és szakemberek munkáját, hiszen a legfőbb ismereteket összegyűjtve átfogó képet nyújt a település kiemelt értékeiről. A Csabai Értéktár című, rengeteg fotóval illusztrált albumot Martyin Emília, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese szerkesztette.

Varga Tamás alpolgármester és Bácsmegi Gábor múzeumigazgató Fotó: Lehoczky Péter

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere, a Békéscsabai Települési Értéktár Bizottság elnöke elmondta, a kötetet a legérzékletesebben a benne szereplő értékek felsorakoztatásával lehet bemutatni. Éppen ezért többek között a csabai kolbászt, a pemetefű-cukorkát, a Krenfi-kerékpárt is felvonultatták, levetítették Ónodi Henrietta olimpiai bajnok tornász ugrását. Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület Elnöke pedig nevezetes épületeket villantott fel.

Varga Tamás szólt arról, egy sokszínű kiadvány született, ami ábrázolja azt is, mennyire szép és értékes ez a város.

– Ami a szívünknek kedves, azt megmutatjuk az album által másoknak is. Büszkék vagyunk értékeinkre – hangsúlyozta az alpolgármester. – Úgy gondolom, azon túl, hogy a kötet bemutatja, dokumentálja a város értéktárát, karácsonyi ajándéknak is kiváló.

Az alpolgármester is a könyv szakavatott szerzői közé tartozik, a Csabai Garabonciás Napokat ő dolgozta fel. A garabonciás napokon részt vett diákként, szervezőként, hivatalnokként majd pedig a város egyik vezetőjeként. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is jegyez települési értéket az albumban, Békéscsaba, az emlékező város címmel. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a ZENIT – Békéscsabai Zenei Ifjúsági Találkozó történetét dolgozta fel.

Kiválóság, jóság, elismerésre méltóság

Herczeg Tamás lapunknak hangsúlyozta, erőssége a kiadványnak, hogy kortörténeti emlékek és az utóbbi időszak értékei egyaránt szerepelnek benne. Egy a közös: a kiválóság, a jóság és az elismerésre méltóság. Az országgyűlési képviselő hozzátette, az album egy olyan minőségi kiadvány, amiben benne van, hogy mitől élhetünk jobban, szebben a városunkban, és milyen, akár rejtett kincseink vannak.

Herczeg Tamás az általa feldolgozott ZENIT kapcsán elmondta, ez Magyarország egyik legnagyobb hagyománnyal bíró fúvószenei eseménye, és Békéscsaba egyik leghosszabb ideje tartó, rendszeresen megtartott művészeti fesztiválja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában