Évforduló

2023.11.03. 16:54

Thék Endrére emlékezik a hálás, orosházi utókor

Orosházán a Nagy Gyula Területi Múzeum tisztelettel emlékezik Thék Endrére születésének évfordulója kapcsán. Thék jelentőségét, munkásságát egy rövid posztban ismertetik a múzeum közösségi oldalán. Arra is utalnak, hogy 2024 januárjában nyílik a Thék Endre életét bemutató, számos érdekességet felvonultató tárlatuk, ahol nagyon sok mindent megtudhatnak majd erről a kivételes emberről, aki 1842. november 3-án született Orosházán (Balatonfüreden hunyt el 1919. június 8-án).

Csete Ilona

A képen Thék Endre gyárában készült zongora. Az orosházi múzeum tulajdonában van

Forrás: Facebook

Thék Endrét úgy is emlegetik, mint a magyar nagyipar úttörőjét. Az első hazai bútorgyár megalapítója volt és Orosháza díszpolgára. Az Ipartestületek Országos Szövetségének elnökeként, magyar királyi tanácsosként, a z Orosházi Ipartestület dísztagjaként is tevékenykedett.

A zongora nem csak terméket jelentett Thék Endrének. A család feljegyzései szerint egyik kedvenc zenedarabja volt Liszt Ferenc Magyar rapszódiák című zongorasorozatából a 2-es és a 6-os. 1900. március 3-án a Lujza Egyesület koncertjén az Uránia Színházban az általa készített zongorán játszotta Kacsóh Pongrácz és Czigler Ella Liszt rapszódiáit. Kacsóh és Thék a 1914-ben alakult Országos Magyar Zeneművészeti Társulat vezetésében közösen vettek részt.

Verasztó Antal helytörténész írt könyvet a  a méltóságos asztalosról. A szerző felvétele

Thék Endre 1872-ben Budapesten a Józsefvárosban nyitotta meg első asztalos műhelyét. 1885-re hazánk legnagyobb és legjobban gépesített bútorgyárát vezette. Munkái megjelentek a korszak számos reprezentatív új épületében, így például az Operaházban és a Parlamentben is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!