Húszéves „alapanyagokból” alkotnak

2023.11.14. 19:35

Sóskával és sültkrumplival várják a nézőket a Cervinus Teátrumban

Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című darabjának sajtónyilvános olvasópróbáját tartották kedden a Cervinus Teátrumban. Az eseményen kiderült, egy háromszereplős produkcióról van szó, amit sok korábbi előadáshoz hasonlóan több évadra terveznek.

Vásári Erzsébet

Dr. Dósa Zsuzsa, Gulyás Hermann Sándor, Timkó János, Boronyák Gergely és Ragány Misa a Sóska, sültkrumpli című darab olvasópróbáján a szarvasi Cervinus Teátrumban

Fotó: Vásári Erzsébet

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója ismertette, az őszi próbaidőszak ezzel az olvasópróbával elkezdődött náluk, a Sóska, sültkrumpli háromszereplős darabot a nagyközönségnek először február 22-én mutatják majd be. Hozzátette, ez várhatóan egy olyan előadásuk lesz, amire kivételesen az urak viszik majd magukkal a hölgyeket, és nem fordítva, ahogy az korábban megszokott volt a színház esetében.

Az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a darabot Gulyás Hermann Sándor rendezi, akivel most először dolgoznak együtt ilyen formában. A szereplőgárda pedig férfiakból áll, név szerint Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János játszik majd a színpadon. Hozzátette, mind a darabot, mind pedig a szereplőket tekintve egy érdekes és izgalmas időszak előtt állnak. A munkafolyamat egy része Budapesten zajlik majd, hiszen a rendező és a színészek is fővárosi kötődésűek, ám a finisre visszatérnek Szarvasra.

Dr. Dósa Zsuzsa ismertette, a munkát megszokott, saját stábjuk is segíti, ami a díszlet-, és jelmezgyártást tekinti. Ez utóbbiak felelőse Balázs Henrietta, a darab asszisztense pedig Pljesovszkiné Szeljak Mária. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, véleménye szerint ez egy sikeres darab lesz, és a tervek szerint egy olyan sorozatot fognak játszani belőle, mint amilyet például a Sors bolondjaiból, vagy az Édes Annából. Tehát nem csupán egy előadásban gondolkoznak a Sóska, sültkrumplival kapcsolatban, hanem minimum három évadban.

Gulyás Hermann Sándor kifejtette, nehéz helyzetben van egy rendező az olvasópróbán, hiszen van már a fejében egy elképzelés, egy út, amit végig szeretne vinni. Mindeközben a színészek erre az eseményre még általában csak a szöveggel ismerkedtek meg. A továbbiakban viszont együtt ismerkednek meg jobban az írott anyaggal, illetve átadja a szereplőknek azt, hogy mit álmodott meg a színpadra, hogyan néznek majd ki a terek, vagy a jelmezek. Persze a bemutatóig még számtalan dolog fog változni és alakulni.

A rendező elárulta: a színdarab alapvetően egy öltözőben játszódik, méghozzá egy focimérkőzés előtt, alatt és után. Véleménye szerint a foci mindig aktuális téma. Visszatérve a Sóska, sültkrumplira ismertette, hogy annak szereplői a bíró és a két partjelző, akik egy magas téttel bíró meccset vezetnek. A bírónak ugyanis lehetősége van kijutni a FIFA-ra, vagyis megmutatkozni a nemzetközi porondon, ezáltal komoly karrierlehetőséghez jutva. A két partjelző pedig ebben vagy segíti, vagy hátráltatja. Ez a színpadon kiderül. Annyi viszont bizonyos, hogy a meccsen kívül összeköti a három férfit még egy nő is, ami természetesen feszültségeket szül.

A két évtizede íródott darabot modernizálva viszik színpadra

Gulyás Hermann Sándortól megtudtuk, Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című darabja húsz évvel ezelőtt íródott, és az akkori aktuális sporthelyzetet mutatja be. Ők azonban megpróbálják azt a jelenkori sporthelyzetre aktualizálni. Itt van például a mostani magyar-bolgár mérkőzés, ami egy fontos dolog, és ebből a szituációból is be tudnak csempészni elemeket az előadásba. De felismerhetnek majd a nézők a darabban további jelenkori helyzeteket a magyar válogatott és hazai mérkőzések életéből. Hangsúlyozta, természetesen csak olyan modernizálást végeznek a darabon, ami alapjaiban nem változtatja meg azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában