Előadás

2023.11.08. 07:01

Híres csabai családokról és épületekről szólt a Szabadegyetem

Híres csabai családok és épületek címmel tartott előadást kedden Hankó András a Békés Megyei Könyvtárban, a program a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület 2023/2024-es Szabadegyetemének első találkozója volt.

Vásári Erzsébet

Hankó András, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagja

Fotó: Für Henrik

Az eseményen Ugrai Gábor, az egyesület elnöke köszöntötte elsőként a jelenlévőket, illetve részletezte, hogy hogyan épül majd fel az idei Szabadegyetem. Elárulta, olyan túljelentkezés volt az előadók tekintetében, hogy már a következő Szabadegyetemet is szinte teljes egészében meg tudták tervezni. Hozzátette, minden hónap első keddjén lesz egy-egy előadásuk, melyek mindenkinek szólnak.

Hankó András, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagja elárulta, azért választotta előadása témájának a híres csabai családokat és épületeket, mert az emberek manapság rengeteget tudnak a celebekről, miközben a közvetlen környezetük kiemelkedő alakjairól csekély információval rendelkeznek. Ismertette, Békés vármegyében összesen 377 emléktábla van különböző épületek falain, ezek mintegy 80 százaléka Békéscsabán található. Ezért is gondolta úgy, hogy érdemes kicsit jobban megismertetni történetüket az érdeklődőkkel.

Az előadó elsőként Fábry Károlyról szólt, aki békéscsabai ügyvéd, író és publicista volt. 1851. június 2-án született és 1925. február 6-án hunyt el. Életében három kötete jelent meg, 1921-ben A csabai nagy árvíz és egyebek, 1923-ban a Tallózás Csaba múltjából (1738-1803), 1924-ben pedig a Csabai élet című. Családi háza előtt pedig biztosan minden békéscsabai elment már, hiszen az a Szabadság tér 10. szám alatt található, rajta Fábry Károly emléktáblájával.

Másodikként Gaburek Károly festőművészt említette Hankó András, aki Békéscsabán született 1936. április 5-én, és itt is hunyt el 1986. június 23-án. Róla elárulta, családi háza a Zsíros utca és a Gutenberg utca sarkán áll emléktáblájával, de alkotásaiból megtalálható még egy-két darab Békéscsaba különböző pontjain, ráadásul épületek falán elhelyezve. Az előadás további részében szólt még Hankó András többek között az Urszinyi családról, a Steiner-Omaszta-kúriáról, a Sas Patika – Varságh – Réthy-házról, a Tevan családról, Stark Adolfról, Kvasz Andrásról és Beliczey Miklósról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában