Békéscsaba

2023.10.14. 18:35

Népdalénekesek töltötték meg a Csabagyöngye Panorámatermét

Közös kincsünk a magyar népzene címmel rendeztek találkozót a Csabagyöngye Kulturális Központban szombaton.

Gyemendi Réka

Fotó: HajduHeteny

A Nefelejcs Népdalkör rendezvényén bemutatkozási lehetőséget kaptak a Népdaléneklő megyei versenyen már szerepelt általános és középiskolás diákok és részt vettek a meghívott népdalkörök. 

Bukvai Istvánné , a kör elnöke arról beszélt, a magyar népdalkincs végtelenül gazdag, hiszen nyelvünk és a népzenei nyelv együtt fejlődött. 

Azért kerülhet annyira közel a szívünkhöz, mert a hangulata és szövege kiegészíti egymást. A magyar népdalok olyan emberi élethelyzeteket és sorsokat dolgoznak fel, amelyek ma is ismerősök lehetnek a számunkra. Most is ugyanúgy élünk, ugyanazok az ösztöneink, szokásaink. Szinte költői, ahogy a nép a saját nyelvén kifejezte az érzéseit. A népdal a lelkükből fakadt, lelkük terméke volt – fogalmazott. Hozzátette, éppen ezért van helye a mai világunkban is a népdaloknak, annak ellenére, hogy már nem annyira népszerű. 

A közös éneklést követően fellépett a Talléros együttes, Debreczeni-Kis Helga citera, koboz- és énekműsorával, Pázmándi Gergely pedig szaxofonon és furulyán játszott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!