Ipartörténeti jelentőségű kötet

2023.10.01. 11:45

A Békéscsabai Konzervgyár történetét írta meg könyvében a volt üzemvezető

Ipartörténeti jelentőségű kötet jelent meg a napokban, a Békéscsabai Konzervgyár (BÉKO) történetét feldolgozó könyvet a vállalat egykori üzemvezetője, Nagy Józsefné Margó írta, szerkesztette. A bevezetőben ez olvasható: „A vállalat története összefonódott a város és a megye történetével. Fontos szerepet játszott a környék mezőgazdaságának fejlődésében, biztos megélhetést jelentett a mezőgazdasági termelőknek. Az üzem munkát adott a városban és vonzáskörzetében lakóknak, helyi adókat fizetett, így is hozzájárult a város fejlődéséhez.”

Nyemcsok László

Nagy Józsefné írta meg a BÉKO történetét

Fotó: Für Henrik

A könyv 1962-től, a vállalat alapításától a csőd, a felszámolás és a gyár értékesítésének időszakáig, 2002-ig terjedő időt dolgozza fel. A szerkesztő a cég saját kiadványait, a vállalatról készített történeti munkákat, korabeli fotókat, újságokban, folyóiratokban megjelent cikkeket, a vármegyei levéltárban fellelhető eredeti dokumentumokat, KSH-kiadványokat, a gyár vezetőivel és a dolgozókkal készült interjúkat használta fel.

A könyvet Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban mutatják be október 3-án, kedden 17 órakor. A kiadvány szerzője elmondta, nemcsak a városból, egész Békésből számítanak érdeklődőkre, hiszen egy nagy múltú gyárról van szó.

– Sokan dolgoztunk itt, volt, akinek első munkahelyéül szolgált a BÉKO, de sokan voltak olyanok is, akiknek ez volt az egyetlen munkahelyük – hangsúlyozta Margó. – Az alapító tagok közül is többen visszajeleztek, hogy eljönnek. A találkozón Gubucz Zsuzsanna moderátorral, a könyv első olvasójával, lokálpatriótával felidézzük az emlékeket, élményeket is.

Nagy Józsefné kiemelte, az egykori dolgozók most szülők, nagy- és dédszülők, akik sokat tudnak mesélni a gyerekeiknek, unokáiknak, dédunokáiknak a konzerves évekről, és remélhetőleg, segít nekik ebben a kiadvány is. Már a könyv mottója is sokatmondó: „ Aki a múlt értékeit nem ismeri, nem építhet biztos jövőt.”

– Vannak olyan kifejezések, szavak, amiket csak azok ismernek igazán, akik dolgoztak ebben a gyárban. Ha elolvassák ezt a könyvet, szívesen emlékeznek vissza a régmúltra – ecsetelte Margó. – Csak néhányat sorolok: lecsógyár, Sóhajok hídja, Bagolyvár, kakasos és sakktáblás címke. A márkanevek, mint a Csabai, a Karát, de az egyliteres, formaüveges finom rostos és szűrt, a különböző grafikával készült, dobozos tetrapak-csomagolású ivóleveink is fogalmak a mai napig. Ugyanígy a Csaba-saláta és a finom savanyúságok, befőttek, a Gombasári-Gogosári termékek, a Csabai száraztészta és snack is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában