Békéscsaba

2023.09.26. 19:29

Pénteken mutatják be az Elvásik a veres csillag színpadi változatát a Jókaiban

Kedden rendezték meg az Elvásik a vörös csillag című, Wass Albert regény színpadi változatának főpróbáját a Jókai színházban. A darabot Kiss József rendező viszi színpadra, a főszerepben Tege Antalt láthatjuk péntektől Békéscsabán. A történet szerint Mózes, habár többször kilátástalan helyzetbe kerül, azt is a javára fordítja. Lelkierejét, derűs hozzáállását és akaraterejét pedig a néző is magáévá teheti.

Gyemendi Réka

A darabban Mózes lelkierejét, derűs hozzáállását és akaraterejét is megmutatja

Fotó: Für Henrik

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, ezzel a darabbal nyitja meg a társulat az őszi évadot. A színmű a Tizenhárom almafa című darab folytatása lesz, melyet az eredeti terveik szerint rögtön a 2020-ban bemutatott darab utáni évadban állítottak volna színpadra, azonban a járványhelyzet keresztülhúzta a számításaikat. Kiss József Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező elmondta, a két előadást a főszereplő azonos személye, illetve a helyszín köti össze. Hozzátette, nem volt könnyű, sőt, nagy kihívás volt színpadra alkalmazni a regényt, hiszen nem egyszerű besűríteni egy ekkora történetet egy kétórás előadásba.

– Mózes, aki egy vadőr Erdélyben, küzd az elemekkel, nem csak az állatokkal, a medvékkel, hanem a legelvadultabb emberekkel is, akik körül veszik. A II. Világháború utáni időszakról van szó,  jönnek az orosz katonák, komisszárok, generálkomisszárok, majd, mikor ők elmennek, a románok veszik át a teljes uralmat és velük kell megküzdenie Mózesnek. Tehát olyan kihívások elé kerül, melyek szinte megoldhatatlanok, de ő még a legkilátástalanabb helyzetet is a maga javára tudja fordítani. Ez egy nagyon példamutató dolog, érdemes megnézni, hiszen az ember a mindennapjaiban is tudja majd hasznosítani ezt a szemléletet – hívta fel a figyelmet a rendező. 

A főszereplő, Mózsi szerepében Tege Antalt láthatja a közönség, illetve többek mellett Liszi Melinda, Bartus Gyula, Czitor Attila, Szabó Lajos, Jancsik Ferenc, Szőke Pál és Csurulya Csongor is játszik a darabban, egy színész több szerepben is látható lesz. A díszletet Horesnyi Balázs, Jászai Mari-díjas magyar díszlet- és jelmeztervező, érdemes művész tervezi, jelmezeket Igaz-Juhász Katalin jelmez és díszlettervező álmodja meg. 

A darab bemutatóját pénteken tartják a Sík Ferenc Kamaraszínházban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában