Országos Könyvtári Napok

2023.09.28. 12:54

Könyvbemutatókat és kiállításmegnyitókat is szerveznek Békéscsabától Mezőkovácsházáig

Békés vármegye 20 településének könyvtára több mint 150 programmal készül a jövő heti, október 2. és 8. közötti Országos Könyvtári Napokra – jelentették be a csütörtökön Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Bánszki Mihály, Juhász Zoltán, Varga Tamás, Albertus László, Kertész Zoltán, Pikó Imre, Jováné Nikula Edit a sajtótájékoztatón

Fotó: Bencsik Ádám

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere elmondta: a könyvtárak és a könyvek számára az Ünnepi Könyvhét mellett ez a másik kiemelkedő programsorozat, amelyben a helyi értékek jelennek meg.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója ismertette, hogy Békéscsabán hétfőn Hegedűs-Bite Beáta gyógypedagógussal, biblioterapeutával beszélgetnek, kedden a konzervgyár történetével kapcsolatban tartanak író-olvasó-szerkesztő találkozót, szerdán a 150 éves békéscsabai nyomdászatra emlékeznek, szombaton Gulyás Berta ad zongorakoncertet, de lesznek további könyvbemutatók, előadások, beszélgetések, foglalkozások is. Minden program ingyenes. 

Bánszki Mihály, a Bán Ber Deep Heart Deep Soul képviseletében elmondta, hogy a bibliotékával közös szervezésben pénteken 17 órakor zenés irodalmi estet tartanak Kemecsei Gyöngyi költővel.

Kertész Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese hozzátette: az, aki a Békés Megyei Könyvtár legalább három rendezvényén részt vesz hétfőtől péntekig, azaz gyűjti a pecsétet egy füzetbe, fél áron iratkozhat be a bibliotékába. Online kvízjátékot is hirdetnek nyereményekért. Elmondta: Békéscsabán a fiókkönyvtárakban, azaz a Lencsésin, Jaminában és Mezőmegyeren is kínálnak programokat. 

A gyulai könyvtár igazgatóhelyettese, Jováné Nikula Edit sorolta: hétfőn kiállítást nyitnak Grimm-illusztrációkról; kedden író-olvasó találkozó tartanak A kisvasutak krónikása címmel; szerdán méhész kínál előadást gyermekeknek; pénteken Pomutz Györgyre emlékeznek és kötetbemutatót tartanak; szombaton pedig kézműves foglalkozást szerveznek. 

A békési bibliotéka igazgatója, Pikó Imre hangsúlyozta: egész héten ingyenes beiratkozási lehetőséget kínálnak, valamint a késedelmi díjakat is elengedik. Minden napra szerveznek valamilyen programot, amelyek sorában van kiállításmegnyitó, könyvbemutató, filmszínjáték vetítése, száz gyermek számára mesedélelőtt, de növényeket is csereberélnek. 

A mezőkovácsházi könyvtár igazgatója, Albertus László elmondta, az évfordulók, az értékek és a sport jegyében telnek a programok. Hétfőn a 200 éve született költőről, Petőfi Sándorról nyílik tablókiállítás, szerdán Tóth Péter Lóránt érkezik író-olvasó találkozóra, de lesznek például helytörténeti séták is. Péntekre városi játékot hirdetnek, amely végén egy széf nyílik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában