Elvásik a veres csillag

2023.08.29. 15:09

Wass Albert történetével indul a Jókai színház új évada szeptember végén

Kedden rendezték meg a 2023-24-es színházi évad első bemutatójának olvasópróbáját a Békéscsabai Jókai Színházban. Az Elvásik a veres csillag című játékot Wass Albert regénye alapján Kiss József rendező alkalmazta színpadra. A darab bemutatója szeptember 29-én lesz.

Gyemendi Réka

Kedden tartották meg az olvasópróbát.

Fotó: Bencsik Ádám

A darab olvasópróbáján Seregi Zoltán emlékeztetett, az Elvásik a veres csillag című darab a Tizenhárom almafa című színmű folytatása lesz. Az eredeti terveik szerint rögtön a 2020-ban bemutatott darab utáni évadban állították volna színpadra a folytatást, azonban a járványhelyzet keresztülhúzta a számításaikat.

Ez egy másfajta darab, mint a Tizenhárom almafa, jóval komorabb. Viszont az ellenállhatatlan székely humor itt is végig jelen van. A kommunista rendszer kegyetlensége is megmutatkozik a darabban, ugyanakkor ütközik vele a természetes, józan paraszti ész és a csavaros székely ész, ami szerintem hihetetlenül izgalmas tud lenni fogalmazott a színházigazgató.

A főszereplő, Mózsi szerepében Tege Antalt láthatja a közönség, illetve többek mellett Liszi Melinda, Bartus Gyula, Czitor Attila, Szabó Lajos, Jancsik Ferenc, Szőke Pál és Csurulya Csongor is játszik a darabban. Jellemző lesz, hogy egy színész több szerepben is feltűnik majd. A díszletet Horesnyi Balázs, Jászai Mari-díjas magyar díszlet- és jelmeztervező, érdemes művész tervezi, jelmezeket Igaz-Juhász Katalin jelmez és díszlettervező álmodja meg.

A darabot Kiss József rendezi. A Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező úgy fogalmazott, érdekes a darab sorsa, hiszen a szövegkönyv már két éve elkészült. A történet szerint Mózsi egy árvízszerű helyzetbe kerül, de végül valahogy kijut belőle, a regény és a darab is nyitva hagyja a történet végét. Hozzátette, a főszereplő példát mutat majd lelkierőben, derűben és akaraterőben is.

Ez egy nagy küzdelem volt, azon igyekeztünk a tervező kollégákkal, hogy mindenféleképpen próbáljuk ezt a besötétedő világot kinyitni, levegővel átszellőztetni, művészettel csodálatossá tenni – árulta el a rendező.

A darab történelmi háttere 1946-ban kezdődik és 1956/57-ben ér véget, amikor a szabadságharc és forradalom híre riadalmat kelt a román többségben, akik attól félnek, hogy a magyarok képesek lennének felforgatni Romániát is.  A bemutató egy hónap múlva, szeptember 29-én lesz a Békéscsabai Jókai Színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában