Orgonák éjszakája

2023.08.04. 16:01

Dongó, a népi hangszerek virtuóza tanyasi zenélés után a bazilikában éjszakázik

Valahol a tücsökciripelős alföldi tanyavilágban, a learatott búza- és a még talpon álló napraforgóföldek takarásában húzódik meg a Valaczkai tanya. Visszatérő vendége ennek a helynek a népi hangszerek virtuóza, a tótkomlósi Szokolay Dongó Balázs. Mozgalmas napokat él, készül a szombati Orgonák éjszakája programra is.

Csete Ilona

Ihletet adó tárgyak között, az alföldi tanyán is megörvendeztette közönségét Dongó

Forrás: Facebook

– Különleges környezetben, az alföldi pusztán, ihletadó tárgyak közt szerepelhettünk – számolt be arról a muzsikás élményéről a zenész, ahova Fabulya Andrea társaságában kapott meghívást. A közönség odaadó figyelméért mondott hálát, hiszen nem csak kenyéren él az ember – tette hozzá derűsen.

Azt már egy másik bejegyzésében fűzték hozzá a résztvevők, hogy Szokolay Dongó Balázs és Fabulya Andrea hangulatos népzenei és irodalmi összeállítással örvendeztette meg idén a Valaczkai tanya közönségét.

Különleges tripla orgonakoncert érkezik augusztus 5-én a Szent István Bazilikába az Orgonák éjszakáján a Filharmónia Magyarország szervezésében. Az exkluzív rendezvény egymást követő három előadásán a klasszikus zene ugyanúgy helyet kap, mint a pop- és a népzene.

Az Orgonák éjszakája országos szinten ünnepli a hangszerek királynőjét, az orgonát. Több tucat helyszínen szólal meg ekkor ez a fenséges hangszer. Budapesten, a bazilikában egy egész estén át várják az igényes zene rajongóit. Tripla koncertet ígérnek a szervezők.

A tripla koncert utolsó hangversenye, a Fohász 23 órakor kezdődik. Szokolay Dongó Balázs, a népi fúvós hangszerek mestere, saját szerzeményeit adja elő Kaposi Brúnóval (orgona), Bodrogi Évával (ének) és Veér Csongor (brácsa). Érdekesség, hogy Dongó gyakran játszik a tér adta lehetőségekkel: játék közben körbejárja a templomot, a hallgatóság felé így több irányból érkeznek majd a hangok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában