Mezőkovácsháza

2023.07.27. 11:26

Hímzőkeret lett a riválisa a modern kütyüknek

Kreatív lányok, asszonyok élnek Mezőkovácsházán. Jusson csak eszünkbe a nemzetközi hírű, hatalmas horgolt karácsonyfájuk, amit évről évre növesztgetnek a kézműves kör tagjai. De az év minden időszakában találnak maguknak elfoglaltságot. Sőt! Kinevelik az utánpótlást is. Mütyür és hímző szakkör már a legkisebbeknek is kínál tartalmas elfoglaltságot.

Csete Ilona

A lányok a kézimunkázás alapjaival ismerkednek, jókat beszélgetnek

Forrás: Facebook

Ha nyár, akkor táborozás. Mezőkovácsháza művelődési központjában váltják egymást a közösségek, a minap gyermek hímző szakkörnek volt foglalkozása Adok Erika vezetésével. Elmesélte, miként válik egy hímzőkeret a modern kütyük riválisává.

– A Mütyür szakkör résztvevői érdeklődtek a hímzés iránt, nosza, megragadtam az alkalmat és az alsós gyerekekkel leültünk, megtanultuk az alapokat. Vannak nagyobbak is, akik nyitottságot mutattak e kézműves tevékenység iránt. A nyár egy nyugodtabb időszak, nem kell rohanniuk különórákra, suliba, a telefonozás is unalmassá válik, ahogy az otthoni elszigetelődés is. Akik eljönnek, azok ráéreznek az együtt töltött idő hasznosságára és arra, milyen szép munkák kerülnek ki a kezeik közül. Vittem előnyomott anyagot, de nagyon érdekelte őket a drukkolás, vagyis a sablonozás. Nosza, erre is megtanítottam őket. Játékként élték meg ezt a munkafolyamatot is – mesélt a szakkör vezetője a varázslásról.

Adok Erika vezeti egyébként a Mütyür szakkört Kovácsházán, a hímző- és játszóházas tanfolyamot is elvégezte, hogy foglalkozhasson gyerekekkel. A Mütyür szakkörben mindenféle technikát használnak (gyöngy, papír, fonal). Közben sokat beszélgetnek, ahogy hímzés közben is. Van igény ajándékok készítésére, s olyankor a gyerekek a lelkük minden kis rezdülését beleviszik a munkadarabjaikba – tette hozzá a szakkörvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában