Békés vármegye

2023.07.11. 12:49

Félmillió forintnyi díjat osztanak ki – amatőröknek hirdetett természetfotó-pályázatot a múzeum

Békés vármegyében készült természetfotókat várnak azon pályázat keretében, amelyet a Munkácsy Mihály Múzeum hirdetett meg amatőr fotósok számára – ismertették a kedden a békéscsabai múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Váncsa Klára és Martyin Emília beszélt a Munkácsy Mihály Múzeum által szervezett természetfotó-pályázatról, kiemelve, hogy összesen 500 ezer forint értékben osztanak díjakat

Fotó:  Bencsik Ádám

Martyin Emília, az intézmény igazgatóhelyettese elmondta, a pályázatnak két apropója is van. Az egyik, hogy az országos szintű természetfotó-kiállítás mindig nagy sikert arat, és úgy gondolták, Békés vármegyében is van annyi természeti érték, szépség, hogy azokat érdemes megörökíteni, megőrizni fényképeken az utókornak, a felvételeket pedig bemutatni egy tárlaton.

A másik, hogy – Váncsa Klára, a békéscsabai múzeum szakembere révén – idén a Munkácsy Mihály Múzeum ad otthont annak a találkozónak, konferenciának, amelyre az ország természettudományos muzeológusai, csaknem százan összejönnek. Így a szeptember a természettudományról fog szólni a békéscsabai intézményben.

Váncsa Klára hozzátette, korábban Kertész Éva, a múzeum néhai természettudományos főmuzeológusa biztatta őt, hogy szervezzenek Békés vármegyei természetfotó-kiállítást. Ugyanis egykor hagyomány volt, hogy az országos szintű tárlatot elhozták Békéscsabára is. Ez a tradíció megszakadt, azonban úgy döntöttek, hogy a szűkebb pátriárkára fókuszálva megrendezik.

A természettudományos muzeológus azt kérte: lehetőség szerint Békés vármegyében szülessenek a képek, így fel lehet hívni a figyelmet az itteni értékekre, szépségekre, ugyanakkor a problémás helyzetekre is. 

A pályázatot amatőr fotósok számára hirdették meg, két kategóriában: egyrészt 18 éves korig a fiataloknak, másrészt a felnőtteknek. Egy alkotótól legfeljebb öt művet várnak. A képeket augusztus 21-én 16 óráig kell elküldeni a [email protected] e-mail címre. Nevezési lapot is ki kell tölteni, a pályázó nevével, az alkotások címével. 

A felvételekről, a díjakról, valamint arról, hogy mely 30 fénykép szerepel majd a szeptember 14-én a múzeumban nyíló kiállításon, szakmai zsűri dönt: dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója; dr. Jakab Gusztáv természetfotós, biológus, botanikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense; Imre György fotográfus, vizuálpedagógus; Boldog Gusztáv természetfotós, természetvédelmi szakember; Milyó Pál fotós, Békéscsaba képes történetírója, a Márvány Fotóműhely tagja. Bár különböző területeken ténykednek, mind kötődnek a természetfotózáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában