Békés Megyei Népművészeti Egyesület

2023.07.26. 16:45

Csúzlit és fakanalat készítenek, de bigéznek is a békéscsabai népművészeti táborban - galériával

Túlnyomórészt a békéscsabai Tégla Népművészeti Alkotóházban, hetente más-más csoportokkal augusztus 4-éig rendezi meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület a 34. Komplex Népművészeti Táborát. Pál Miklósné, az egyesület elnöke kiemelte, több mint 500 résztvevő fordul meg a 32 kézműves csoportban. A résztvevők Békés vármegye, az ország különböző településeiről, valamint Székelyföldről, a Vajdaságból, Felvidékről, Hollandiából, Ausztriából és Olaszországból érkeznek. Hétfőn délelőttől ezen a héten is több kurzus indult.

Nyemcsok László

A felnőtt tábor mellett majdnem minden héten gyermek- és ifjúsági csoportok is működnek.

Fotó: Bencsik Ádám

A felnőtt tábor mellett majdnem minden héten gyermek- és ifjúsági csoportok is működnek. A legfiatalabb táborlakó öt-, a legidősebb 80 éves.

– A 32 csoport a népi kézművesség legkülönbözőbb területein működik, és hoznak létre különböző alkotásokat – hangsúlyozta Pál Miklósné. – Néhány példa: bőrműves, bútorfestő, csipkekészítő, faműves, fazekas, gyöngyfűző, kosárfonó, mézeskalács-készítő, nemezes, szíjgyártó, takács, tűzzománcos. A csoportfoglalkozások mellett táborszintű programokkal színesítjük az adott hetet, amelyben előadásokat hallgatnak meg a résztvevők, vállalkozói fórumokat tartunk számukra, népdalokat énekelnek, néptáncolnak, valamint ismerkednek a népi gasztronómiával.

Ezen a héten a könyvkötőknél a kezdők az öt nap alatt megismerkednek a kézi könyvkötés alapjaival a Békés Megyei Könyvtárban. Könyvkötészeti technikákkal megtervezik és kivitelezik azokat a csomagolóanyagokat, dobozokat, tárlókat, amelyek a népi kézműves alkotások piaci megjelenését nagyban segítik. A megismert technikákkal, formákkal önmaguk által készített vagy vásárolt ajándéktárgyaikat is elegánsan csomagolhatják, ez növeli értéküket, és egyedivé varázsolja azokat. Készítenek könyvet, mappát, dobozokat, amiket népművészeti motívumokkal díszítenek. Akik már jártasabbak a könyvkötészetben bőrkötésű könyveket készíthetnek, és elsajátíthatják annak díszítési technikáit. A csoport haladó tagjai részére kiemelt téma a könyvkötészetben alkalmazott díszítési technikák megismerése, gyakorlása, aranyozott díszítések és feliratok készítésének lehetőségei különböző anyagoknál. Csoportvezető: Biró Bertold könyvkötő mester, segítője Kissné Kálazi Enikő.

A divat és hagyomány kurzust Molnár-Madarász Melinda Meyke iparművész, divattervező vezeti hétfőtől.

– A tervezésnél általában lerajzoljuk ötleteinket, most pedig szabóbabán tekerve, tűzve, szabva, térben ötletelünk – hangsúlyozta a csoport vezetője. – A tábor ideje alatt inspirációs forrásként megismerkedünk a népi ruhadarabok szabásmintájával, és új, modern fazonokat, formákat hozunk létre szabóbabán.

A XI. Dél-alföldi Ifjúsági Népművészeti Tábor foglalkozásainak célja a hagyományos tárgyalkotó és játékkultúra megismerése, valamint az alkotómunka alapvető fogásainak gyakorlása. A fiatalok az együtt töltött öt nap alatt természetes anyagból, különböző kézműves technikákkal játékokat és használati tárgyakat készítenek, például ügyességi játékokat (pörgettyű, pinokkió, bige), logikai játékokat (malom, remete, astar, mandala). Hangszereket állítanak elő fából és más természetes anyagokból, továbbá „fegyvereket" (csúzli, íj), használati tárgyakat (vágódeszka, fakanál, kulcstartó, fogas), kézműves eszközöket fonáshoz, szövéshez, agyagozáshoz.

A lányok a fentieken kívül foglalkoznak fonással, szövéssel, erszény- és ékszerkészítéssel. Az együttlét során hagyományos játékokkal is játszanak, például gombozás, pitykézés, dollérozás, bigézés, sántaiskola, sárkánykészítés és -eregetés, célbalövés, retrójátékok. A csoport vezetője Korcsok János pedagógus, faműves.

A XXI. Dél-alföldi gyermek népművészeti tábort ezen a héten Tóth Ágnes óvónő, kosárfonó szakoktató vezeti. A gyermekek az együtt töltött öt nap alatt a természetes anyagokból különböző kézműves technikákkal játékokat és használati tárgyakat készítenek, például textilből, fonalból, gyöngyből, fából, gyapjúból. Az elkészült alkotásokat a hangulatteremtő, ritmusérzék-fejlesztő, kapcsolatépítő, figyelemfejlesztő csoportjátékokban azonnal hasznosítják is. A csoport tagjai megismerkedhetnek körjátékokkal, párválasztó játékokkal, népdalokkal, valamint polgári táncokkal is. Részt vesznek csapatvetélkedőkön, sportjátékokon.

A bőrművesek mottója: „Jó látás, pontos kéz”

Szakács Aliz bőrműves népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere vezeti a bőrműves tanfolyamot. A résztvevők az öt nap alatt kipróbálhatnak egy egyedi, gömbölyűszálas ékszertechnikát, mely a lószerszámok sallangjainak formavilágát, motívumait hordozza egy modern ékszertechnikában újragondolva. A sallangok lapos szálpárja helyett itt kör keresztmetszetű bőrszálak az alapanyagai az elkészült ékszereknek. A hét folyamán készülnek medálok, karkötők, fülbevalók, nyakékek, hajbavalók tűzzománcos vagy tűzzománc nélküli kivitelben. A haladók a fentieken túl elkészíthetnek egy fűzött övet is. Mottójuk ennél a technikánál, az eddigi résztvevők tapasztalatai alapján.: „Jó látás, pontos kéz”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában